$
קיימות בעולם

יחי התוכנית "כוח נקי"

סדרת תקנות להפחתת פליטת גזי חממה נכנסה לתוקף באמריקה

איתי להט 08:5805.08.15
בשני בבוקר השבוע, זמן ארצות הברית, התרחש משהו שהרבה אמריקאים חיכו לו: התוכנית לכוח נקי (the clean power plan), הבייבי הסביבתי של הנשיא אובמה, נכנסה לתוקף.

 

סדרת התקנות החדשות האלה, שעוד יצטרכו לעבור סיבוב משפטי, מכילות שני מרכיבים עיקריים: עד 2030 תחנות הכוח ייאלצו להפחית את פליטות גזי החממה שלהן ב־32% מהרמות של 2005, ו־28% מהחשמל ב־2030 יגיע ממקורות מתחדשים (שמש ורוח).

 

התוכנית שתאיץ את סגירתן של תחנות פחמיות, ובעיקר תפתח את תחום האנרגיות המתחדשות, היא בבת עינו של הנשיא האמריקאי.

 

את הנאום האישי הנלהב שהוא נשא עם כניסתן של התקנות לתוקף הוא חתם במילים: "אני משוכנע שאין אתגר אחר שמציב לנו ולדורות הבאים איום כה גדול כמו האקלים המשתנה".

 

ברק אובמה. "תווית ללא הנדסה גנטית" על מזון במרכול ברק אובמה. "תווית ללא הנדסה גנטית" על מזון במרכול צילום: בלומברג

 

1. המתנגדים משמיעים קול

התעשיינים מאיימים בפיטורי עובדים

 

האופוזיציה לחוק באמריקה היא חריפה, איך לא. הטיעונים שנושאים רפובליקנים ואנשי עסקים הם אותה מנטרה שחוקה, שנעשה בה שימוש בעבר במקרים דומים – אובדן של מקומות עבודה.

 

התקנות החדשות ייאלצו את חברות האנרגיה להתייעל, לסגור אולי לחלוטין מפעלי אנרגיה פחמית, וזה יעלה להן כסף. וכסף, כך טוענים המקטרגים, יבוא על חשבון מקומות עבודה.

 

את אותם טיעונים שמעה אמריקה בסוף שנות ה־80 עם תקנת האוויר הנקי. אלא שלא רק שמקומות עבודה לא נעלמו, אלא אמריקה חוותה צמיחה.

 

2. אובמה מתקשה לנשום

נשיא ארה"ב מספר על חוויה אישית

 

בנאום שלו אובמה שיתף את הקהל בחוויה שחווה בעת שלמד בקולג' בלוס אנג'לס ב־1979, "יצאתי לריצה ואחרי כחמש דקות פתאום התקשיתי לנשום. הסיבה לכך היתה שלוס אנג'לס של אז היתה תחת מעטה כבד של זיהום וערפיח, והיו ימים שבהם אנשים לא יכלו לצאת החוצה.

 

אותם טיפוסים שאמרו לנו אז שהמהלך יפגע במקומות עבודה, שיהרוס עסקים ויפגע בשכבות החלשות, מזמרים את אותו המנון כיום. אבל בכל פעם הם טעו. והיום אני יכול לרוץ ברחובות לוס אנג'לס בלי בעיה".

 

3. ארגוני הסביבה מזדעקים

אובמה מאשר קידוחי נפט בקוטב

 

למרות התוכנית לצמצום פליטת גזי החממה, אובמה סופג לא מעט ביקורת מארגונים סביבתיים. "הוא מקדם תוכניות מבורכות מבית, אך מאשר קידוחי נפט וגז בקוטב הארקטי", אומר ל"כלכליסט" ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים בגרינפיס ישראל. "מצמצם גזי חממה בבית אך מעודד שימוש בנפט וגז בחוץ. מדיניות זו אינה הולמת מחויבות לשינויי אקלים. בנוסף, מחצית מהגז והנפט בארה"ב מופקים באמצעות Fracking, טכנולוגיה הפולטת כמויות אדירות של גז מתאן, המסוכן בהרבה מפחמן דו־חמצני".

 

4. בישראל לא מודאגים

קוצצה התוכנית להפחתת גזי חממה

 

ומה בישראל? כאן מקצצים את התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי החממה בשנים 2023-2016.

 

"ישראל לא יכולה להמשיך להתחמק", אומר אייקנבאום. "כיום אנחנו ממוקמים בתחתית הטבלה בייצור אנרגיה סולארית שמהווה עבור ישראל את האמצעי האולטימטיבי להפחתת פליטות גזי החממה מקרב המדינות המפותחות (OECD). ישראל מחויבת לעמוד ביעדי הפחתה בינלאומיים של פלטות גזי חממה". לדבריו, עמידה ביעדים חשובה לא רק לתדמיתה של ישראל, אלא גם ליעילות כלכלתה בעשורים הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x