$
בלדד השוחי

איך העולם לא מתחורר?

בלדד היקר, לאורך עשרות שנים שואב האדם כמויות עצומות של נפט גולמי וגז מהאדמה. האם המשאבים האלה עלולים להיגמר? מה קורה עם החללים הענקיים שנשארים באדמה? האם זה קשור לרעידות אדמה? גדעון בן דרור

בלדד השוחי 08:0823.07.15

גדעון היקר,

 

ברשותך, נתחיל מהסוף. קידוחי נפט אכן יוצרים רעידות אדמה. הן זעירות מכדי שנוכל לחוש בהן, אך לשם כך יש לנו סיסמוגרפים (כך קוראים למדי רעידות אדמה). ולפעמים הן מסוגלות לגרום לאסון. התמוטטות סכר בולדווין הילז שבלוס אנג'לס, למשל, נגרמה ככל הנראה בעיקר בשל נזק מצטבר מקידוחי נפט נמרצים באזור. אך אלה היוצאים מן הכלל. ויש לכך המון סיבות.

 

אף אחד לא יודע בדיוק כמה נפט שאבנו - אנשים שואבים נפט כבר אלפי שנים, ומאמצע המאה הי"ח עברנו לכמויות מסחריות - אך ההשערות הנדיבות ביותר מגרדות את הטריליון (אחד עם תריסר אפסים) חביות. נפח מרשים, אבל כזה שמתגמד לעומת ממדי האדמה. חבית נפט תקנית מכילה 159 ליטר. טריליון חביות ימלאו בערך פעם וחצי את ים המלח הקטן והמיובש שלנו, או בריכה באורך, רוחב ועומק של כ־5.5 ק"מ. והנפט הזה נשאב מאינספור מקומות בעולם - בארצות הברית לבדה יש כחצי מיליון בארות - כך שהנזק מתפזר.

 

 איור: ערן מנדל

 

 

ורוב הנזק מתרחש רחוק מתחת לאדמה. בארות הנפט העתיקות ביותר, בסין של המאה הרביעית, נחפרו בעזרת מוטות במבוק והגיעו לעומק של כמעט 250 מטר. כיום הקידוח הממוצע שואב ממאגרים שמתחילים בעומק 2 ק"מ. רוב הנזק מתרחש רחוק מתחת לאדמה, ואין מה לחשוש מפניו. החוזק המבני של קרום כדור הארץ מגיע מהקרום עצמו, וקליפת אבטיח לא מתמוטטת כשמרוקנים מתוכה את בשר הפרי. בהרבה קידוחים גם מזרימים מים לתוך הבאר כדי לדחוק את הנפט החוצה.

 

אבל הכי חשוב, הנפט (וידידו, הגז הטבעי) לרוב לא שוכנים בכיסים מבודדים. הם נספגים בסלע. לכן שמו הלטיני של הנפט הוא "פֶּטְרוֹלֶאוּם", ובתרגום חופשי: "שמן סלעים". זו אחת הסיבות לכך שכל כך קשה לשאוב אותו, ולכך שאחרי השאיבה נותר מאחור סלע מוצק במקום חלל פעור.

הקושי הזה, שהולך ומתגבר ככל שאנו מכלים את המאגרים הטבעיים, הוא הסיבה לכך שאנשים משכילים לא מודאגים מהאפשרות שהנפט ייגמר.

 

נכון, כמעט כל ההערכות מסכימות שאם נמשיך לשאוב בקצב הנוכחי נכלה את מאגרי הנפט בתוך כמה עשורים, אבל לא סביר שנגיע לכדי כך. שריפת נפט היא עדיין אחת הדרכים הזולות ביותר להפיק אנרגיה (לפחות אם מתעלמים מהמחיר הסביבתי והבריאותי), אבל זה לא יישאר כך לנצח. למעשה, המהפכה כבר התחילה. החלופות הולכות ונהיות זולות בעוד קידוח הנפט הולך ומתייקר, ונראה שהרבה לפני שהנפט ייגמר הוא יהפוך ללא משתלם מבחינה מסחרית, ולא רק מוסרית. בסוף הכל עניין של מחיר.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x