בעקבות בקשה לייצוגית על דבק רעיל: שטראוס תמכור טעמי ופסק זמן בהנחה
המבקש טען שעל עטיפות החטיפים ישנן שאריות של דבקים שעלולים להיות רעילים ודרש פיצוי לכול הצרכנים. הפשרה: שטראוס תשנה את מפרט המדבקה ותמכור את המוצרים בהנחה של 15% לפחות
השופטת מיכל נד"ב אישרה הסדר פשרה, בו סוכם שהחברה תקטין את כמות הדבק על האריזות ותצא במבצעים ותרומות בסך 900,000 שקל.
בבקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה ב-2011 בביהמ"ש המחוזי בלוד, המבקש טען שעל עטיפות "פסק זמן" ו-"טעמי" ישנן שאריות של דבקים שעלולים להיות רעילים. הוא דרש פיצוי לכול אחד מהצרכנים שרכשו את הממתקים בשבע השנים האחרונות על נזקים לא ממוניים כמו עוגמת נפש וחוסר נוחות.
- אחרי שטראוס - גם תנובה מורידה מחירים של מוצרי חלב שאינם בפיקוח
- בקשה לייצוגית: "שטראוס גבתה עוד 57 מיליון שקל מהקמעונאים שגולגלו לצרכנים"
- משמינים מנחת: בישראל כבר החלה הגמילה משומן טרנס
בנוסף, המבקש דרש שהחברה תוודא כי החטיפים לא יכילו את הדבקים או שתחדל לשווקם.
שטראוס צירפה שתי חוות דעת מומחים וטענה שהחטיפים אינם מכילים דבק, ובכל מקרה היא השתמשה בחומרים מותרים לאריזת מזון בהתאם לתקן הישראלי הרשמי.
לאחר משא ומתן ודיוני הוכחות בביהמ"ש, ביוני 2014 הגיעו הצדדים להסדר פשרה, שלפיו שטראוס תבצע שינויים במפרטי ההדבקה, באופן שיקטין מהותית את האפשרות לקיומם של שאריות חומרי האריזה על המוצרים.
בנוסף, שטראוס תמכור ללקוחותיה חטיפי שוקולד במחיר הנמוך ב-15% לפחות ממחיר המחירון, עד להנחה בשווי 800,000 שקל, וכן תתרום מוצרים בשווי 100,000 שקל לעמותת "לתת" או לעמותת "לקט ישראלי".
בתגובה לעמדת היועמ"ש לממשלה, הצדדים תיקנו את ההסדר במספר עניינים. ראשית, הם ציינו שההסדר ואישורו לא ימנעו תביעות עתידיות על נזקי גוף, ככל שאלה יתגלו בעתיד.
שנית, על מנת לוודא שהצרכנים ייהנו מההטבה (ולא הקמעונאים המוכרים אותם בחנויות), שטראוס תבקש מהקמעונאים להציג בפניה דו"חות מכירה המוכיחים שהם העניקו בפועל את ההנחה לציבור הצרכנים, עד מלוא סכום ההטבה.
ההנחה תגיע לצרכנים
השופטת מיכל נד"ב אישרה את ההסדר. השופטת ציינה שההסדר יקטין משמעותית את האפשרות לדבקים על גבי המוצרים.
ההסדר כולל פיצוי הטבה לציבור בהיקף של 900,000 שקל – מבצעים והנחות בהיקף של 800,000 שקל, ותרומת מוצרים לעמותות (100,000 שקל). לאחר התיקון האחרון, וגם אם קשה לקבוע במדויק מיהם חברי הקבוצה, ההנחות אכן יגיעו לצרכנים, קבעה השופטת.
השופטת הוסיפה כי סיכויי התביעה בעייתיים כיוון שהנזק אינו כספי, וייתכן שבסיומו של ההליך לא הייתה הקבוצה מקבלת פיצוי כלשהו.
לכן, לטעמה, גם בהתחשב בעילת התביעה ובסיכויה, ההסדר סביר והוגן. השופטת הסבירה כי מאותה סיבה אין טעם להכריע בשאלה מהי העלות של הסדר ההנחות לשטראוס. לנוכח תיקון ההסדר, כך שיהיה מנגנון שמבטיח כי ההנחה תגיע לצרכנים, די בכך שהציבור ייהנה מההנחות לעומת מחיר המוצרים "הרגיל".
השופטת הזכירה גם שהצדדים אימצו את עמדת ב"כ היועמ"ש והחריגו ממנו ענייני נזקי גוף, כך שבמידה שיתגלו כאלה בעתיד, יוכלו הצרכנים לתבוע את החברה.
בסיכומו של דבר, השופטת אישרה את ההסדר כאמור, בכפוף להגשת תצהירים שונים שיוכיחו את ביצועו, והורתה על פרסומו בשני עיתונים יומיים.
בהתאם להסדר, שטראוס תשלם למבקש גמול בסך 65,000 שקל ושכ"ט בסך 135,000 שקל. 40% מהסכומים ישולמו עם אישור הסדר הפשרה ו-60% לאחר השלמתו.
• מייצג המבקש: עו"ד יוקי שמש
• מייצג המשיבים: עו"ד עופר כהן- צדק
* עו"ד שלומי ברדוגו ממשרד וילי יצחקי ושות' עוסק בתובענות ייצוגיות.
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"