$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

אל תראו להם את הכסף

המדינות מחמירות את ההגבלות על החזקת מזומנים

איתי להט 08:2615.07.15

60 יורו ליום זה לא הרבה כסף. בעיקר אם אתה משפחה של ארבע נפשות או יותר עם חשבון בנק אחד. אבל מה שמתרחש עכשיו ביוון, שהלכה ולמעשה מתפקדת ככלכלת מזומנים כרגע, הוא ההוכחה שאחרי הכל קאש הוא קינג - מזומן הוא המלך. ומספר הפרשנים הכלכליים, האנליסטים ומשקיעי־העל שחוזרים לאחרונה על המנטרה הזו רק הולך וגדל.

 

עם זאת, מנגנוני השלטון הגלובליים, בנקים מרכזיים ומדינות, מטילים שורה של הגבלות הולכות ומחמירות על החזקת, משיכת מזומנים או שימוש בהם. בעולם שבו יש שני סוגים של כסף, האחד מוחשי ופיזי שניתן לגעת בו, והשני אלקטרוני, וירטואלי שנוצר, זז ונעלם בלחיצות כפתור, נוצרת בהדרגה מלחמת אחזקות. אנשים כמו ביל גרוס, האיש שחלש על קרן פימקו, מזהירים אותנו מלהיתפס ללא מזומנים ביום סגריר. אבל הממשלות, שאת איגרות החוב שלהם הוא קנה במשך שנים, נלחמות לצמצום אחזקת המזומן.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

1. ערימת מזומנים ליום סגריר

הדרך להימנע ממכירת נכסים היסטרית

 

ביל גרוס הזהיר בסוף החודש שעבר מפני סיטואציה של מכירת חיסול, שמשמעה פאניקה שיוצרת פקק של מוכרים שלא מסוגלים לקבל מזומנים על ההשקעות שלהם, בעיקר באג”ח. התרחישים שהוא צייר הם בעלי היתכנות גבוהה: טעות של בנק מרכזי, התיק היווני, הרחבת האשראי הבלתי נתפסת בסין של השנים האחרונות, משבר בשווקים המתפתחים, אין־ספור סיכוניים גיאופוליטיים וכדומה. הפתרון של גרוס הוא פשוט: להחזיק ביד כמות הולמת של מזומנים כדי להימנע ממכירה בתנאי פאניקה.

 

2. ”מחלה כלכלית גלובלית”

הבנק המרכזי פרסם תחזית קודרת

 

הבנק להסדרים בינלאומיים פרסם את ההערכה השנתית שלו לפני כשבועיים, והיא לא היתה אופטימית במיוחד. “שיעורי הריבית הנמוכים שמונהגים בעולם כולו הם סימפטום יוצא דופן למחלה כלכלית גלובלית”, כותב הבנק. “הצמיחה הבלתי מרוסנת של חוב גלובלי, סיכונים פיננסיים גבוהים וצמיחה נמוכה הופכים בהדרגה לרוטינה ונתפסים כנורמל החדש, אבל הם לא”. עבור לא מעט אנליסטים, המילים האלה שיוצאות מפי קודש הקודשים של מדיניות מרכזית הן אזהרה לציבור: “תארגנו מזומנים”.

 

3. מלחמת המזומנים

הבנקים שוקלים תספורות לפיקדונות

 

בסוף השבוע פרסמה הכתבת הכלכלית נעמי פרינס את האנליזה שלה לשוק המזומנים. במסמך שכותרתו “בעולם של נזילות מלאכותית ‑ מזומן הוא המלך” היא מנתחת את מה שהיא מכנה “מלחמת המזומנים”. פרינס טוענת כי לבנקים יש סיבות טובות להילחם באחזקת מזומנים. היא מייחסת את המאבק לרצון של בנקים לפתח מנגנוני חילוץ פנימיים לביצוע

תספורת לפיקדונות הלקוחות במקרה של איום בחדלות פירעון של הבנק עצמו, כמו שקרה בקפריסין.

 

4. האליטות כבר דאגו לעצמן

מזומני המיליארדרים גדלו ב־10%

 

החוסך הממוצע טרם הבין את מה שהאליטות הכלכליות כבר מפנימים תקופה ארוכה.

 

בסקר של סוף שנה שעברה שנערך על ידי UBS בשיתוף Wealth X, התברר שרשימת המיליארדרים העולמית, זו שמחזיקה בהון כולל של 7.3 טריליון דולר, כבר צוברת שטרות. בשנה החולפת הר המזומנים שעליו ישב המיליארדר הממוצע גדל ב־10% לסכום של כ־600 מיליון דולר.

 

שלא כמו היווני הממוצע, הכסף הזה בהחלט לא נמצא מתחת למזרן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x