בלעדי לכלכליסט
חישוב שגוי של משרד הפנים מכפיל את עליית הארנונה
מנגנון הטייס האוטומטי, שמגדיר את השינוי השנתי במחירי הארנונה, מבוסס על נתונים לא עדכניים של מדד השכר החודשי. הארנונה תעלה ב־2016 ב־1.27%, אף שעל פי נתוני השכר האמיתיים, היא אמורה לעלות רק ב־0.65%
מחירי הארנונה יעלו ב־2016 באופן אוטומטי ב־1.27% לפי החישוב של משרד הפנים. אלא שחישוב זה מסתמך על הערכות בלבד ואינו מתעדכן עם הגעת נתוני האמת. לאחר עדכון הנתונים אמורה הארנונה לעלות ב־0.65% בלבד. על פי הערכות, ההפרש יעלה למשקי הבית בישראל השנה כ־134 מיליון שקל.
- הארנונה יכולה לפצות על הרכבת הקלה
- בעכו ואשקלון לא יעלו את הארנונה, בת"א וחיפה כן
- "הרשויות המקומיות החלשות זקוקות להעלאת הארנונה"
משתמשים בהערכות ולא בנתונים עדכניים
משרדי הפנים והאוצר בוחנים את מחירי הארנונה ביחס למדד המחירים לצרכן ומדד השכר במגזר הציבורי. הממוצע ביניהם, או "הטייס האוטומטי", מכריע את השינוי במחירי הארנונה באותה שנה.
לקביעת "הטייס האוטומטי" משתמש משרד הפנים במדד המחירים מהחודש הקודם ובהערכת השכר הזמינה ביותר במגזר הציבורי, המעודכנת לשלושה חודשים אחורנית. הנתונים בשלושה חודשים אלו הם בגדר הערכה בלבד.
משום שהרשויות המקומיות משתמשות בנתון זה כדי להרכיב את תקציבן, משרד הפנים לא מעדכן את המדד כאשר מגיעים הנתונים המעודכנים. כך, בעוד שהערכה זו הצביעה על גידול של 3.05% בשכר החודשי, הנתונים העדכניים הצביעו על גידול של 1.8% בלבד.
השוני נובע מההתבססות על נתוני ביטוח לאומי. זאת משום שחלק מהמעסיקים מדווחים באיחור על התשלומים שהם מעבירים לעובדים.
השימוש בנוסחת חישוב זה של "הטייס האוטומטי" משרת את הרשויות המקומיות שההוצאות שלהן מושפעות מהשכר במגזר הציבורי וממדד המחירים לצרכן.
מדד המחירים נחשב לכלי מדויק יחסית אך מדד השכר במגזר הציבורי הוגדר בעבר על ידי הלמ"ס ככלי מיושן ולא מיהמן. זאת, בין היתר משום שמדובר באומדן המסתמך על דגימה של כמחצית מהמעסיקים הבינוניים בלבד ורק כעשירית מהמעסיקים הקטנים.
אך גם השימוש במדד המחירים לצרכן לחישוב שינוי הארנונה הוא בעייתי. זאת משום שהארנונה עצמה מהווה 2.4% ממדד זה, המשפיע בתורו בחזרה עליה.
הארנונה עלתה מאז 2007 ב־21.6% דרך הטייס האוטומטי. התייקרות זו, של עד אלפי שקלים לדירה, ייתכן שהייתה יכולה להיות נמוכה הרבה יותר לו היו משתמשים במשרד הפנים במדדים מדויקים יותר.
שר הפנים: "לבטל את שימוש החובה בטייס האוטומטי"
שר הפנים החדש סילבן שלום החליט לאפשר לרשויות המקומיות לקבוע בעצמן אם לעדכן את הארנונה על פי הטייס האוטומטי לפני כמה שבועות.
סגן הממונה על התקציבים ערן ניצן יצא נגד מהלך זה בטענה שהוא עלול להגדיל את הפערים בין הרשויות החזקות, שיבחרו להפחית את הארנונה, ובין הרשויות החלשות שייאלצו להעלות אותה. שר האוצר משה כחלון סירב להתבטא בנושא. גם ראשי הרשויות, שכעת יצטרכו לתת דין וחשבון לתושבים בנושא, מתנגדים למהלך.
משרד הפנים התייחס בתגובתו למגבלות החוק, אף שאלו נקבעות בעצמן על ידי הממשלה שתחתיה הוא פועל: "החוק קובע כי יש לחשב על פי המדדים הידועים ב־20 במאי לגבי השנה והשנה הקודמת. לכן הנתונים שמופיעים היום באתר הלמ"ס אינם רלבנטיים".
במשרד הפנים הוסיפו: "השימוש בנתונים הידועים ב-20 במאי נועד לאפשר לרשויות לחשב את שיעור העדכון לפני מועד קבלת ההחלטות במליאה". אך לא הסבירו למה מלכתחילה הם עושים שימוש באומדנים ולא בנתונים מדויקים יותר, של חודש מוקדם יותר.