ישראל חתמה על הצטרפותה לבנק האסייתי להשקעות בתשתיות של סין
הבנק שנועד להעניק מימון לפרויקטים של פיתוח תשתיות במדינות אסיה יתחרה בבנק המרכזי של ארה"ב; הסינים מחזיקים בכ-25% ממניות הבנק ו-57 מדינות נוספות, בהן ישראל מחזיקות ביתר המניות; שגריר ישראל בסין, מתן וילנאי, חתם על ההסכם
עכשיו זה רשמי: 57 מדינות, בהן ישראל, חתמו על הצטרפותן לבנק האסייתי להשקעות בתשתיות - AIIB Asian infrastructure investment bank בטקס בו השתתף נשיא סין, שי ג'ינפינג בבייג'ינג. הבנק האסייתי, שבמידה רבה מתחרה בבנק העולמי ובבנקים אזוריים אחרים, הוא למעשה הדרך של סין להגדיל את דריסת הרגל שלה בכלכלה העולמית. הבנק נועד להעניק מימון לפרויקטים של פיתוח תשתיות במדינות אסיה - לפיתוח כולל של האזור.
- "הקמת הבנק הסיני מסמלת מהפך בסדר הכוחות העולמי"
- קרן המטבע הבינלאומית ובנק הפיתוח של אסיה מצטרפות לתמיכה במיזם הבנקאי של סין
- מתעלמות מארה"ב: גם שוויץ ולוקסמבורג יצטרפו למיזם הבנקאי של סין
ישראל , יחד עם 56 מדינות נוספות הצטרפה היום לבנק כאחת החברות המייסדות. כל מדינה מהמייסדות, מעמידה הון לבנק בהתאם לנוסחה שהיא פונקציה של גודל הכלכלה. כך הסינים מחזיקים בכ-25% מניות וישראל מחזיקה כ-0.75% בהון, שהם בפועל 750 מיליון דולר, כאשר לא כל ההון משולם בפועל- רק 20%, כלומר 30 מיליון דולר. כל היתר זה התחייבות למקרה ויהיה צורך בהון נוסף. כאשר על פי ההערכות אם לא הייתה מצטרפת ישראל בשלב זה כמייסדת היא הייתה נתקלת בקשיים משמעותיים פוליטיים להכנס בהמשך.
נציג ישראל למשא ומתן על הקמת הבנק הוא הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נוה, כאשר על הצטרפות ישראל חתם שגריר ישראל בסין, מתן וילנאי.
עם תחילת המהלך, באוקטובר 2014, ניסתה ארה"ב להפעיל לחץ על בעלות בריתה שלא להצטרף, אך לאחר שמספר מדינות במערב אירופה הצטרפו לבנק החדש, הסירה ארה"ב את ההתנגדות וב-31.3, התאריך האחרון להצטרפות, הגישה ישראל בקשה להצטרף לבנק.
מלבד החשיבות הפוליטית שבהצטרפות לאיגוד הכלכלי הזה, אחת המטרות של ישראל היא לאפשר לחברות הישראליות לקחת חלק בפרויקטים אותם יממן הבנק במדינות השונות באסיה. כעת, משהסתיימו הדיונים על ייסוד הבנק יחלו הדיונים על מדיניות הבנק וההתנהלות שלו.
באוצר ציינו כי "הצטרפות ישראל לבנק הינה צעד חשוב בחיזוק היחסים הכלכליים בין ישראל לסין, ובמיצוב ישראל במוסד כלכלי בינלאומי העוסק בתשתיות באסיה .מעורבות ישראל תפתח מגוון רחב של הזדמנויות לשילוב חברות ישראליות בפרויקטים במימון הבנק החדש."