האם הכוס יכולה לשפר את טעם המשקה?
פרופסור יקר, השבוע הזמנתי בבית קפה משקה בשם "תה לאטה ערפל־לונדון" (London Fog Tea Latte). הוא הוגש בספל חרסינה דקיק, ועל הקצף צויר סמל מלוכה צרפתי בריח לבנדר. זה בלי ספק התה הכי טוב שטעמתי מימיי. האם הציפיות שלי שיפרו את הטעם? צ'
צ' היקרה,
הציפיות שלך שיפרו את הטעם, בוודאות. בניסוי שערכנו לפני עשר שנים ב־MIT חילקנו לסטודנטים שתי דגימות קטנות של בירה וביקשנו מהם לבחור מאיזו הם רוצים לקבל כוס מלאה. דגימה אחת היתה של בירה רגילה, והשנייה היתה של אותה בירה בתוספת חומץ בלסמי.
כשלא סיפרנו לסטודנטים על המרכיב המיוחד, הם העדיפו את הבירה עם התוספת. כשאמרנו על הבירה המשודרגת שהיא לפי "מתכון מסורתי", יותר טועמים העדיפו אותה. אבל כשכן סיפרנו לטועמים על החומץ הם הניחו שהם ישנאו את הדגימה הכהה יותר, וכצפוי כך היה. הציפיות פעלו והשפיעו על החוויה.
תוצאות של עוד ניסויים מהסוג הזה מצביעות על כך שציפיות אכן משפיעות על ההנאה שלנו ועל מה שאנחנו אוהבים.
חשוב מכך, הניסויים מראים שציפיות יוצרות משחק פנימי מרתק בין המוח והתפיסה שלנו: אנחנו תמיד מנסים לחזות את העתיד ולהתכונן אליו, ובעוד שהגוף שלנו משתנה כדי להתאים עצמו לחוויה המצופה, הוא גם מגביר את הסיכוי שהציפיות אכן יתממשו.
זו הסיבה שציפיות יכולות לשנות את החוויה החושית עצמה, לטוב ולרע. ולכן מומלץ לאמץ אותן, ואפילו להיעזר בהן — לפתח ציפיות גבוהות, אבל לא מוגזמות — כדי ליהנות יותר, לא רק מתה, אלא גם מטיולים, בילויים ומפגשים עם חברים.
דרך אגב, בשבוע הבא התשובה שלי תהיה מלאה תובנות שימושיות. את לא רוצה לפספס את זה.
שאלות לדן אריאלי askdan@calcalist.co.il