כחלון: "3 בנקים מחזיקים ב-70% מהאשראי, זה לא הגיוני"
שר האוצר ונגידת בנק ישראל מינו היום את חברי הוועדה להגברת התחרות בשירותים הבנקאיים; פלוג: "חשוב לוודא שגופים חדשים שיקומו יהיו מפוקחים בצורה נאותה, כדי שלא נייצר היום את הבעיות שמדינות אחרות חוו"
חברי הוועדה מלבד שטרום יהיו פרופ' אבי בן בסט, הממונה על התקציבים אמיר לוי, המשנה לנגידה נדין בודו-טרכטנברג, הממונה על ההגבלים הפורש, פרופ' דיוויד גילה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, ומנהל חטיבת המחקר פרופ' נתן זוסמן.
בהחתמת כתב המינוי אמר שר האוצר כחלון כי: "אני באופן אישי הגעתי למשרד האוצר עם החלטה נחושה שהמשרד יהיה קטר שמוביל תחרות הוגנת במשק. המשק סובל מהיעדר תחרות, הוא זקוק לרפורמות ושינויים. במיוחד משקי בית ועסקים קטנים שסובלים מהיעדר תחרות, וזה מביא לעלויות גדולות שבסוף מושתות על הלקוח".
"המטרה היא להביא תחרות באחד התחומים הריכוזיים שיש בישראל, והוא הבנקים ומוסדות פיננסיים נוספים" הוסיף כחלון "אנחנו מדברים על מערכת של 50 מיליארד שקל עם היעדר תחרות. מצב שבו 3 בנקים מחזיקים כ-70% מהאשראי במשק הבנקאי הוא מצב לא הגיוני, אנחנו יודעים כמה נזק נגרם עקב חוסר תחרות. חוסר התחרות גורם לעליות גבוהות לצרכן הסופי, דרך משקי הבית והעסקים. הוועדה הזו יוצאת בשיתוף פעולה מלא עם בנק ישראל, אני מודה על כך. בנק ישאל מגלה גישה עניינית ומקצועית. הוועדה תוביל להמלצות בתחום התחרות בבנקאות והקו המנחה והמוביל הוא אחריות ודאגה ליציבות הפיננסית של הבנקים. במקומות שיש תחרות לא ניגע, במקומות שאין תחרות-נתערב".
כחלון הודיע על המטרות הבאות ואמר: "כבר בזמן הקרוב, בכוונתנו להציג רפורמות נוספות בתחום הביטוח והפנסיה. נבחן כל תחום שמצריך
התערבות ונטפל בו. התערבות בתחום החסכון הפנסיוני שבו חמש חברות שולטות בשוק, זה כשל, צריך לעזור לצרכן שיוכל להנות מתחרות הוגנת".
על דבריו הוסיפה הנגידה, קרנית פלוג כי: "בנק ישראל רואה חשיבות רבה בהגברת התחרות במערכת הפיננסית. הפיקוח על הבנקים עשה בשנים האחרונות עבודה חשובה בתחום הזה, ואנחנו נהיה שותפים למאמצים לשיפור גם בעתיד".
הנגידה הזכירה את העבודה שנעשית היום בתחום ואמרה "אני רוצה לציין גם את העובדה החשובה שעושה הצוות שמובילה המועצה הלאומית לכלכלה הבוחן את התיקונים הנדרשים בחוק נתוני אשראי, שיהוו בסיס חשוב להגברת כושר התחרות של שחקנים חדשים וקיימים כאחד. על הוועדה שיוצאת לדרך היום יהיה לבחון ולהמליץ על צעדים נוספים אשר יביאו להגברת התחרות והעמקת ההוגנות במערכת הפיננסית".
הנגידה הוסיפה אזהרה ואמרה "חשוב מאוד שקידום התחרות יתבצע תוך שאנחנו מוודאים שגופים חדשים שיקומו יהיו מפוקחים בצורה נאותה, כדי שלא נייצר היום את הבעיות שמדינות אחרות חוו, בצורה מאוד קשה, כתוצאה מכך שגופים פיננסיים התפתחו מחוץ למערכת המפוקחת, ובסופו של דבר הגדילו את העוצמה של המשבר על המערכת הפיננסית כולה, ואין צורך לפרט כעת את הנזק העצום שנגרם בסופו של דבר לציבור כולו במדינות אלו. הדגש, אם כן, צריך להיות על צעדים שיביאו להגברת התחרות וההוגנות, תוך הבטחת רגולציה הולמת, שמירה על כספי המפקידים והחוסכים, ועל יציבות המערכת הפיננסית כולה".
יו"ר הוועדה, דרור שטרום אמר: "אני חושב שזה יום חשוב במיוחד, נטל ההוכחה מוטל עלינו, המשימה מורכבת ולא קלה. זה יום חגיגי, כי זו פעם ראשונה שממשלת ישראל ובנק ישראל ממנים ועדה עבור השכבות שצריכות את זה". שטרום פירט ואמר כי "2.2 מיליון משקי בית, 500 אלף עסקים קטנים ובינוניים, שאינו יודע לנתח פערי ריביות ועמלות והוא נתקל בקושי".
שטרום הוסיף כי "מערכת הבנקאות היא הלב הפועל של ישראל, היא זו שמחלקת את ההזדמנויות העסקיות, היא קובעת למי יהיה אשראי ומי לא, המטרה היא לא לפגוע או להחליף את הלב הזה אלא לשפר אותו. אם נצליח בסוף היום להכניס 3-2 שחקנים חדשים אמינים זו תהיה הצלחה".