$
בארץ

המועצה הלאומית לכלכלה לכנסת: אין לנו חומר על מתווה פירוק מונופול הגז

לפי מסמך של הלשכה המשפטית של הכנסת לקראת הדיון בנושא מחר, היא נענתה כי אין מידע רשמי על המתווה שהוצע לחברות בפברואר

ליאור גוטמן 22:4102.06.15
"בחודש האחרון, פורסם בתקשורת כי הממשלה הציגה לחברות הגז מתווה חלופי למתווה להסדרת משק הגז שהוצג לחברות הגז בפברואר. לא הצלחנו לקבל או למצוא מידע רשמי על צוות המשא ומתן הממשלתי, על הישיבות שקיים ועל הפגישות של הצוות עם חברות הגז", כך כותבת הערב (ג') שגית אופק מהלשכה המשפטית של הכנסת. הדברים נכתבו כחומר רקע שהכינה הלשכה המשפטית עבור חברי הכנסת השונים, זאת לקראת הדיון בפירוק מונופול הגז שיתקיים מחר בוועדת הכספים.

 

 

 

זאת ועוד: אופק טוענת שהלשכה המשפטית של הכנסת פנתה ספציפית לקבלת מידע מהמועצה הלאומית לכלכלה בנושא זה, ונענתה ש"אין מידע רשמי בנוגע למתווה שהוצע לחברות הגז בפברואר ובנוגע למתווה הנוכחי".

 

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

הפניה של אופק לקבלת מידע לא הייתה הראשונה. במסמך חומר הרקע שהוכן לחברי הכנסת היא מציינת ש"לפי פרסומים בתקשורת, במאי 2015 צוות משא ומתן הממשלתי נפגש עם דלק ונובל אנרג'י והציג בפניהן מתווה פירוק חלופי לזה שהוצג בפניהן בפברואר. אף לגבי המתווה החלופי לא הצלחנו להשיג חומר רשמי".

 

לפיכך, אופק ממליצה לחברי הכנסת ש"שנציגי הממשלה יפרטו בעניין זה ויציגו את המתווה בפני הוועדה. כמו כן, מוצע לברר עימם האם קיימים פרוטוקולים או חומר נוסף שניתן להעביר לחברי הוועדה"

 

ואם חברות הגז לא יגיעו להסדר עם הממשלה?

 

עיון בכלל המסמך מעלה תיעוד היסטוריה של מציאת מאגרי הגז בישראל, חלוקת ההחזקות שלהן וההסדרים שחברות הגז הגיעו אל מול הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה, לרבות ביטולם והתפטרותו הדרמטית בחודש שעבר.

 

בסיכום הדברים אופק ממליצה לחברי הכנסת ש"יש לברר עם נציגי הממשלה מה תהיה המשמעות אם המדינה לא תגיע להסדר מול חברות הגז? לכמה זמן עוד אמור להספיק הגז בתמר? מה המשמעות של אי הגעה להסדר כאמור לעניין פיתוח מאגר לווייתן", כמו גם לברר עם נציגי הממשלה "האם קיימים מפעילים אחרים מלבד נובל אנרג'י שיוכלו ושמעוניינים להפעיל את המאגרים? (או שבכל מקרה נובל אנרג'י תהיה המפעילה גם אם הבעלות לא תהיה בידיה)".

 

 

 

ומה לגבי הדיון בקבינט הביטחוני מדיני שתוכנן על ידי משרד ראש הממשלה לאישור מתווה הגז? כאן מזכירה אופק את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, זה שמסמיך את שר הכלכלה לפטור הגבל עסקי מהוראות חוק ההגבלים העסקיים, כלומר לעקוף את הממונה, זאת באם שר הכלכלה סבור שהדבר דרוש מטעמים של מדיניות חוץ או ביטחון מדינה. אופק מחדדת ש"ממועד חקיקת חוק ההגבלים העסקיים בשנת 1988 ועד היום לא נעשה שימוש בסעיף זה. מוצע לברר בדיון בוועדה האם בכוונת הממשלה להשתמש בסעיף זה על מנת להסדיר את משק הגז הטבעי".

 

מפורום מאבק הגז נמסר בתגובה לפרסום ש"ההסתרה המכוונת של מידע חיוני כל כך מהכנסת מונעת דיון ביקורתי בסוגייה הכלכלית הכבדה ביותר שעומדת כיום לפתחה של הממשלה. הסתרת המידע מהכנסת מראה שהממשלה לא סופרת את הכנסת או את האזרחים כגורמים שיש להתחשב בהם", תוך קריאה להקמת ועדה ציבורית שקופה, בלתי תלויה, לטיפול במונופול הגז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x