$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"למרות ההתייעלות, הדואר ישוב וייתקל בקופה ריקה כבר ב־2016"

על פי חוות דעת שהוזמנה על ידי מחזיקי האג"ח, הדואר לוקה ב"חוסר יכולת עקבית לחזות את הכנסותיו". בעקבות זאת דורשים בעלי החוב לאסור על הדואר למסור למדינה נכסים בהיקף 100 מיליון שקל כתמורה להזרמת כספים למימון פרישת עובדים

אופיר דור ורחלי בינדמן 06:4931.05.15

תוכנית ההבראה בדואר ישראל, שיישומה החל בחודשים האחרונים, אינה מבטיחה כי החברה תצא מסכנת חדלות פירעון ‑ כך נקבע בחוות הדעת של חברת הייעוץ הכלכלי MNS. לפי ממצאיה, הדואר עלול לשוב ולהיקלע לקשיים תזרימים כבר במהלך 2016.

 

חוות הדעת, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בשבוע שעבר, הוזמנה על ידי מחזיקי האג"ח, אשר הדואר חייב להם 280 מיליון שקל, המוחזרים בתשלומים חצי־שנתיים שווים עד 2021. עורכי הדין ארנון שגב, אלון קזיוף וגדעון אורבך, המייצגים את מחזיקי האג"ח, מבקשים כי בשלב זה לא יינתן לדואר אישור להעביר נכסים בהיקף של יותר מ־100 מיליון שקל לידי המדינה, כתמורה עבור הזרמת 477 מיליון שקל למימון פרישת 731 עובדים קבועים בארבע השנים הקרובות.

 

 

בחוות הדעת תוקפת חברת הייעוץ הכלכלי MNS את מה שהיא מגדירה כ"הנחות אופטימיות" מדי של הדואר בנוגע להכנסותיו הצפויות. אם למשל הדואר חוזה שחיקה שנתית ממוצעת של 6% בהיקף הדואר היחידני והכמותי, MNS מעריכה, על פי נתוני עבר והשוואה בינלאומית, כי השחיקה תעמוד על 10% לשנה. כמו כן הדואר לא סבור שיחול שינוי בכמויות הדואר הרשום, ואילו MNS חוזה קיטון של 2% לשנה בעקבות התייקרות השירות.

 

תוכנית ההבראה בדואר כוללת פיטורי עובדים, סגירה של כ־170 סניפים, הקטנת ימי חלוקת הדואר והעלאת תעריפי הדואר המפוקחים. מטרת התוכנית להביא את הדואר לאיזון פיננסי ארוך טווח, לאחר שקופת החברה התרוקנה ואינה יכולה עוד לממן את הפעילות השוטפת.

 

גורמים בדואר אמרו ל"כלכליסט": "עמדת מחזיקי האג"ח חסרת בסיס וסותרת את חוות הדעת של המשקיף מטעם בית המשפט אייל גבאי, שקבע כי הדואר יצא מסכנת חדלות פירעון. מחזיקי האג"ח כבר הגיעו להסכם עם החברה על שעבוד נדל"ן בגובה החוב שיבטיח להם את תשלומו. בתמורה אמורים המחזיקים להפחית את הריבית השנתית המשולמת להם מ־4.8% ל־2.8%. כנראה שהמחזיקים מעדיפים לא לחתום על ההסכם הזה כדי להמשיך לקבל ריבית גבוהה. הדואר מוכן לפרוע את כל החוב לבעלי האג"ח בבת אחת אם הם ירצו ולהמיר אותו בחוב לגופים אחרים".

 

דני גולדשטיין, המנכ"ל הבא של הדואר דני גולדשטיין, המנכ"ל הבא של הדואר צילום: עמית מנגל

 

 

לפי חברת MNS, הדואר לוקה ב"חוסר יכולת עקבית לחזות את היקף הכנסותיו", ובשנים 2014-2013 היו הכנסות החברה נמוכות בכ־4% מתחזיתה המקורית. עוד ציינה כי הדואר צופה צמיחה משמעותית בהכנסות מתחומים כמו ביטוח, אף שאין לכך ביסוס נראה בעין. על סמך ניסיון העבר, מעריכה MNS כי הכנסות הדואר בשנתיים הקרובות יהיו נמוכות בכ־155 מיליון שקל מהתחזית, מה שיביא את הדואר למצב של יתרת מזומנים שלילית ב־2016.

 

דואר ישראל טרם פרסם את דו"חותיו המלאים ל־2014 בשל ההליך המשפטי מול מחזיקי האג"ח, אולם מהדו"חות שהגיעו ל"כלכליסט" עולה כי הגירעון בהון החוזר (נכסים שוטפים פחות התחייבויות שוטפות) עמד בשנה שעברה על 317 מיליון שקל. תוצאות 2014 מיוחסות עדיין לחיים אלמוזנינו שפרש מתפקיד המנכ"ל בחודש שעבר. מנהל מכון התקנים דני גולדשטיין צפוי להחליפו בשבועות הקרובים.

 

הכנסות הדואר הסתכמו ב־1.77 מיליארד שקל, ירידה של כ־3.3% לעומת 2013, בעקבות קיטון בפעילות הליבה. בשורה התחתונה הדואר העמיק את ההפסד הנקי מ־6.1 מיליון שקל ב־2013 לסכום של 55.2 מיליון שקל בבסוף השנה שעברה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x