$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של חיים רומנו ואריה דרעי

וגם: חג השבועות בפתח, מאגר דירוג האשראי כבר קורה, בריטניה בדפלציה, הכלי הנסתר של האייפון והקידמה היא עסק מסריח

כתבי כלכליסט 07:3721.05.15

תיקון ליל שבועות

האגדה מספרת שביום מתן תורה נאלץ הבורא להעיר את עם ישראל שנמנם במקום לצפות בכיליון עיניים לבשורת האל. מאז מקובל לתקן את החטא ולהישאר ערים בליל שבועות. הבעיה היא שבבוקר שאחרי התיקון הזה, כשקוראים בתורה על מתן תורה, קשה למצוא בבית הכנסת עין פקוחה - מי שנשאר ער כל הלילה שוב מנמנם. כל כך הרבה תיקונים עומדים לפתחה של הממשלה החדשה ובכלל בפני החברה הישראלית, ועם זאת, חובה לזכור שלא מספיק לרוץ בכלים שלופים ולתקן. צריך לדעת איך לתקן בלי לקלקל משהו אחר בדרך. חג שמח!

אורי רוזביץ

 

דרעי גם העסקים שקופים

השבוע הוגשה לבית המשפט בקשה למכירת מפעל אקסטרא פלסטיק משדרות לחברת תדביק. כמו תמיד במקרים של חברות קורסות, החברה נמכרת "נקייה" - ללא החובות שלה לספקים. ככה זה עם חברות קורסות: הספקים הקטנים והבינוניים עוברים תספורות של 80%-90% וצריכים לקושש את השאר מהבנקים ומחזיקי האג"ח. שאר הנושים מסודרים: לבנקים יש ביטחונות, לחברות הגדולות יש ביטוחי אשראי. אקסטרא פלסטיק היא תזכורת טובה לשר הכלכלה החדש אריה דרעי: כדאי לפעול גם למען העסקים השקופים, אלה שנדחקים הצדה בכל תיק קריסה של חברה, ולתת להם אופציה להגן על עצמם. קרן ביטוח אשראי לעסקים קטנים בסבסוד מדינה יכולה להיות התחלה טובה.

גיל קליאן

 

אריה דרעי אריה דרעי צילום: עמית שעל

 

דירוג האשראי כבר קורה

הבנקים הפסידו במלחמה. נכון, יהיו עוד קרבות חפירות מתישים סביב הקמת מאגר דירוג האשראי, שאמור להכריח אותם לספק נתונים על הלקוחות שלהם לפרויקט שבכלל יועיל למתחרים שלהם, ושר האוצר משה כחלון יצטרך להשקיע עוד הרבה מאוד אנרגיה בשליפת המקלות שיכניסו לגלגלים של היוזמה הזאת. אבל הקרבות האלה מיותרים, כי מאגר מידע כזה כבר בעצם יצא לדרך. הלווים מפזרים פיסות אינפורמציה באינטרנט וברשתות החברתיות ללא הפסקה, והשוק לומד לאט לאט איך לדוג אותן, איך להעריך את הלקוחות לפיהן, ובעיקר איך למכור להם הלוואות חוץ־בנקאיות. תפיסת המידע והערכת הלווים של הבנקים חשובה, וחשוב לחלוק את הידע הזה בין הגורמים נותני האשראי, אבל נותן אשראי שמתבסס רק עליה שייך לעולם הישן.

אתי אפללו

 

מנכ"ל פרטנר פורש

בקדנציה הראשונה שלו בפרטנר סומן חיים רומנו כיורשו של המנכ"ל המייסד עמיקם כהן. אלא שרומנו חיכה וחיכה ובסופו של דבר איבד את הסבלנות, פרש ב־2005 והתמנה למנכ"ל אל על. שש שנים מאוחר יותר הוא קיבל את התפקיד המובטח בעיתוי הגרוע ביותר, רגע לפני כניסת המתחרות החדשות לשוק התקשורת. אם רומנו היה מתמנה למנכ"ל בעשור הקודם, כאשר רווחי חברות הסלולר הגיעו לשיא, הוא בוודאי היה מתמודד על תואר המנהל המצטיין במשק לקול תשואות המשקיעים. במקום זה הוא נאלץ להקדיש את הקדנציה שלו למזעור נזקים, ובהמשך יידרש להרבה מאמץ כדי להתהדר בהישגיו הצנועים. תזמון הוא לעתים הגורם החשוב ביותר.

אופיר דור

 

חיים רומנו חיים רומנו צילום: אוראל כהן

 

הממלכה בדפלציה

בבריטניה נרשמה השבוע ירידה של 0.1% במדד, שהכניס את כלכלת המדינה לדפלציה ראשונה מאז 1960. הגורמים העיקריים למדד השלילי היו הצניחה במחירי הנפט, שהוזילה את הדלק, ומלחמת המרכולים הסוערת, שהובילה לירידות חדות במחירי המזון, עד כדי סכנת קריסה לספקים. ארבע הרשתות הגדולות - טסקו, אסדה, סיינסבוריס ומוריסונס - מתקשות להתחרות על כיסו של הצרכן הבריטי, ששינה את הרגלי הקנייה ומעדיף ביקורים יומיים בחנויות שכונתיות, או עובר לקנות בסניפים החדשים והמתרבים במהירות של הרשתות המוזלות הגרמניות אלדי ולידל. בעוד יוון דורשת פיצוי על הנזק שהכיבוש הגרמני הסב לכלכלה שלה במלחמת העולם השנייה, בריטניה בעצם מוצאת את עצמה נלחמת יום יום עם נזקי הכיבוש הגרמני הנוכחי. לפחות הפעם, עושה רושם, האזרחים מרוויחים.

תמר טוניק

 

אייפון קצת אחרת

אפל תמיד מציעה ללקוחות שלה חוויה חד־מסלולית: ככה משתמשים במכשיר, וזהו. תִכננו ותכנתנו אותו כך שיהיה הכי נוח, סמכו עלינו ואל תתחילו להסתבך עם דרכים אחרות. אין דרכים אחרות. במערב זה אולי עובד, אבל לא בסין. המשתמשים שם גילו במעמקי האייפון כלי נסתר ששמו Assistive Touch, המיועד לבעלי מוגבלויות ובעצם מציע תפריט פשוט יותר, שחוסך לחיצות על הכפתור הפיזי או החלקת אצבע על המסך. לפי הערכות, כשליש מהאייפוניסטים הסינים נעזרים בתפריט הנגיש הזה, שאפל מצדה אינה מקדמת בשום צורה. זו בשורה טובה: להבדיל מה־PC, שבו המשתמשים יכולים לעשות כמעט כל מה שהם רוצים, המובייל הוא עולם סגור יחסית, בעיקר למי שקונה אייפון. לפחות הסינים כאן כדי להזכיר שגם כשתאגידי ענק מבטיחים לנו את הטוב ביותר, לפעמים אנחנו צריכים למצוא לבד את הדרך הנכונה לנו. או לפחות לחשוב שאנחנו מקוריים.

דור צח

 

אייפון 6 אייפון 6

 

"מד מן" בשבח היומרנות

אני עדיין זוכרת את התחושה בסוף הצפייה בפרק הראשון בעונה הראשונה של "מד מן" (שאז עדיין נקראה כאן "הגברים של שדרות מדיסון"). ההלם שבגילוי העובדה שלגיבור דון דרייפר יש בעצם משפחה היכה בצופה באחת, גרם לו לתבנת ולהעריך מחדש את כל מה שראה עד כה. היא היתה סדרה טובה, "מד מן" המנוחה, ומשלב מסוים היא גם ידעה את זה. כשנהפכה לסדרה "חשובה", כזאת ש"אומרת משהו על החיים שלנו", קרה לה בדיוק מה שהיה קורה לבן אנוש במצבה: השתן עלה לה לראש. "מד מן" התנפחה והתנפחה - טלווזיונית ראינו את זה בשתיקות נוגות, דיאלוגים סתומים ובעיקר המון מטאפורות - עד שנהייתה מעצבנת לצפייה. ואני, אני אהבתי אותה עוד יותר. כי כדי להגיד באמת משהו על החיים שלנו, כלומר לעשות אמנות של ממש, חשוב וצריך וכדאי יומרנות. זו לא תמיד מילה גסה.

מיכל פלד פליישר

 

הקידמה עסק מסריח

חשבנו שכבר ראינו הכל, את כל הדרכים שבהן האינטרנט לוקח את הדברים הכי אינטימיים, אלה שבעבר חלקנו רק עם עצמנו או עם הקרובים לנו ביותר, והופך אותם למטבע עובר לגולש. אז חשבנו. השבוע נשבר שיא חדש בעניין, בדמות השקת האתר Jart - חיבור של המילים Jar ו־Fart - שמאפשר לך לקנות צנצנת עם ריח של נפיחה, תמורת 10 דולרים. מישהו ממש ישב וחשב מה אפשר לשלוח לאנשים שאתה שונא ויש להם הכל, ואיך הוא יכול לעשות מזה כסף. אתה יכול להביא את האנושות אל הקידמה, אבל אתה לא יכול להכריח אותה לעשות עם הקידמה משהו מועיל.

אוריאל דסקל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x