קפיטליזם 3.0
כולם רוצים אג"ח
היקף שוק האג"ח הגלובלי מגיע ליותר מ־100 טריליון דולר
הרבעון הראשון של 2015 הבהיר למשקיעים ולאנליסטים כאחד ששוק האג"ח רותח. רותח מהנפקות. עוד לפני שנוגעים בשוק העיקרי שמורכב מאיגרות חוב ממשלתיות, מתחילת השנה הונפקו אג"ח קונצרניות בהיקף של 438 מיליארד דולר בארצות הברית לבדה, 13% יותר מהשיא שנרשם בתקופה המקבילה ב־2013.
לפי הנתונים העדכניים שפרסם החודש ה"פייננשל טיימס", מאז שנת 2000 שוק האג"ח הגלובלי, גם מסחרי וגם ממשלתי, כמעט שילש את היקפו ועומד כיום על יותר מ־100 טריליון דולר.
ואם הסכום הזה לא מטלטל מספיק, ה"פייננשל טיימס" מעריך שמסביב לסכום הזה רוחשת פעילות מגבה של נגזרים פיננסיים וכלים אחרים בסכום מפלצתי של 550 טריליון דולר. מדובר בסכום שהוא שווה ערך לתמ"ג גלובלי המצטבר בתקופה של 8.5 שנים. האם יש סיבה של ממש לדאגה?
1
יש כבר מי שדואג
בשוק ההון מזהירים מפני בועת אג"ח
במיוחד היום יש סיבה לדאגה מהגבהים שאליהם נסק שוק האג"ח, ולאחרונה גורמים שונים נתנו ביטוי לחששות אלה. ג'יימס בולרד, מנכ"ל הבנק הפדרלי של סנט לואיס, הזהיר בשבוע שעבר מפני "תוצאות עגומות" של התפתחות בועת נכסים בעיקר בשוק האג"ח; סקר שוק שערך גוף הסטנדרטים הפיננסי CFA בבריטניה גילה כי 80% ממנהלי קרנות אג"ח במדינה מודאגים ממחירים מנופחים של אג"ח; ודו"ח של מורגן סטנלי קובע כי מצב שוק האג"ח כיום דומה מדי למצב ששרר ב־1994, שנת המשבר הגלובלי באג"ח.
2
קריסת המחירים באופק
העלאת ריבית בארה"ב תפיל את השוק
החששות בשוק ההון ניזונים מהערכותיהם של אנליסטים ומהצהרות הפדרל ריזרב כי הריבית בארצות הברית תעלה בקרוב. מאז משבר הסאב פריים מ־2008, על רקע ההקלות הכמותיות והריבית האפסית, הפכו האג"ח למקלט הבטוח והמניב של משקיעים במרדף אחר תשואה חיובית. אבל כשיגיע הזמן להעלות ריבית, וחודש יוני מסתמן כתאריך היעד, האג"ח יהפכו לפחות אטרקטיביות עבור משקיעים רבים. בשלב זה ריבית השוק תהיה תחרותית יותר, וההון שיתחיל לזרום החוצה משוק האג"ח יביא לקריסת מחירים.
3
שומרים על נזילות
הקרנות מתגוננות מבריחת משקיעים
ב־1994 העלה הפד את הריבית בארה"ב, וגרם לבריחה מהירה של 5% מהשקעות בקרנות אג"חיות. גם היום שם המשחק הוא נזילות, כלומר — כמה כסף נזיל קרנות אג"חיות מחזיקות כדי להתמודד עם בריחת משקיעים שתטלטל מחירים.
קרנות כאלה טוענות שהלקח מ־1994 נלמד והן מחזיקות רזרבה של 7% מהיקף שוק האג"ח.
עם זאת, אנליסטים מעריכים שמדובר בשיעור אחזקה נמוך מדי לנוכח ממדי השוק המפלצתיים והקישוריות שלו לשוק נגזרים עצום.
4
בסוף הציבור ישלם
כספי הפנסיה יברחו אחרונים
בפורום המדינות המפותחות 20־G כבר מודאגים מהמגמה הזו מאז 2011. אחד הפתרונות שהציעה החודש המועצה ליציבות פיננסית של 20־G הוא להתחיל להתייחס אל שחקנים מרכזיים בשוק האג"ח, כמו בנקים וחברות ביטוח, ולמנוע מהם למשוך את כספם בבת אחת במקרה של זמנים תנודתיים. במילים אחרות, איך שלא נסובב את זה, בסוף הציבור — שכספי הפנסיה שלו מושקעים בגופים המוסדיים הללו — הוא שישלם את מחיר הקריסה. השאלה היא אם הפדרל ריזרב ייקח את הסיכון ביוני הקרוב ויטלטל את הסירה עם העלאת ריבית.