$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הפורשים ממשרד שלמה כהן תובעים אותו על השפלות; כהן: קנוניה עבריינית נגדי

עובדים לשעבר במשרד שלמה כהן, שחלקם נתבעו על ידו לאחר שפרשו לאחרונה והצטרפו למשרד שהקים שותפו שפרש, טוענים בתביעה נגדית שכהן השפיל אותם, נקט כלפיהם אלימות מילולית ופיזית, ודורשים פיצוי על התנכלות תעסוקתית. כהן בתגובה: "טענות מצוצות מהאצבע"

ענת רואה 07:0622.03.15

הדי הקרע במשרד ד"ר שלמה כהן, עם פרישתו של עו"ד ליעד וטשטיין שהיה יד ימינו של כהן, מסרבים לגווע: שבעה עובדים לשעבר, חמישה מתוכם נתבעו על ידי כהן בעקבות החבירה לווטשטיין ושתי עובדות נוספות, הגישו בימים האחרונים כתב תביעה חריף ויוצא דופן לבית הדין לעבודה. בכתב התביעה שוטחים השבעה "מסכת של השפלה, ביזוי, שובניזם גס ובוטה, אלימות מילולית ופיזית, רמיסת כבוד האדם וחיסול מוחלט של הביטחון העצמי", שלטענתם היתה מנת חלקם כעובדים במשרד. 

לפי העובדים, כהן "מנהיג שלטון אימה". לטענתם, הם נחשפו כמקשה אחת להתנכלות תעסוקתית חמורה במשרד, שנחשב מוביל בתחומי הקניין הרוחני. הדברים באו לידי ביטוי, לטענתם, דרך התנהלות גסה, טורדנית וטוטליטרית של כהן. כתב התביעה הוגש באמצעות משרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', המייצג כיום את חמשת העובדים שכהן תבע, והוא מפנה לתלונות שהגישו חלק מהעובדים לוועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין, שבהן נטען כי ההתנהלות המיוחסת לכהן מהווה עבירת משמעת ומבוקש להעמידו לדין משמעתי.

 

"יחס משפיל עד עפר"

 

הסכסוך במשרד כהן נחשף ב"כלכליסט" בינואר. זאת בעקבות הסרת צו איסור פרסום שהוטל לבקשת עו"ד כהן, על בקשה לצו מניעה שהגיש נגד העובדים, שלטענתו ערקו למשרדו החדש של וטשטיין, שמונה 12 עורכי דין. בבקשה להסרת הצו יוצג "כלכליסט" באמצעות עו"ד שירה בריק־חיימוביץ' ממשרד ליבליך מוזר. השופטת הדס יהלום נענתה באופן חלקי לבקשת כהן, ואסרה על חמשת הפורשים לטפל בלקוחות שהיו לקוחותיו ויעברו להיות לקוחותיו של וטשטיין — אך רק ממועד ההחלטה, ולא כולל לקוחות שעברו קודם. במקביל הוסר איסור הפרסום, למעט חשיפת פרטי לקוחות.

 

עו"ד שלמה כהן. "הכפשות כוזבות" עו"ד שלמה כהן. "הכפשות כוזבות" צילום: מיכאל קרמר

 

כהן עמד בראש לשכת עורכי הדין בשנים 1999–2007, והתובעים טוענים בין היתר ש"אין זה מתקבל על הדעת" שעו"ד מוכר שנשא בתפקיד ציבורי בכיר ינהג בצורה מבזה, משפילה ומטרידה כלפי עובדיו ולא ייתן על כך את הדין. העובדים טוענים כי "היחס המשפיל עד עפר", שהוא מנת חלקם של העובדים במשרד "עשה לו כנפיים למרחקים, ודומה שהוא ידוע כיום היטב למרבית העוסקים בעריכת דין בישראל".

 

עם זאת, לטענתם, עד כה הצליח כהן "להטיל אימה ומורא על כל הסובבים אותו באמצעות התנהלותו האלימה ומשולחת הרסן", וכי "מאות עובדים עזבו את משרדו של עו"ד כהן כשהם מצולקים נפשית. עתה נפרץ מחסום האימה והפחד, וחלק קטן מהעובדים משמיעים את קולם וחושפים את העובדות".

 

שבעת העובדים לשעבר מגוללים על פני 28 עמודים צפופים את פרטי העלילה, תוך שהם מזהירים שהדברים "אינם פשוטים לקריאה", ושהעובדה שהדבר "מתרחש מדי יום ביומו במשרד עו"ד מכובד מעוררת פלצות". לטענתם, היחס המבזה החמיר בשנה האחרונה, כשהמשרד עבר למשכנו החדש בבני ברק וההתנהלות "יצאה לחלוטין מכלל שליטה". לטענתם, העובדים חשים "רדיפה", שכן כל חריגה מהנהלים, ולו המינימלית ביותר, מובילה לנזיפות ולצווחות מחרישות אוזניים מצד כהן. לטענתם, ב־2014 בלבד עזבו את המשרד 50 עובדים — נתון המעיד על תחלופה גבוהה ויוצאת דופן.

לפי התובעים, עובדי המשרד זוכים לספוג הערות מבזות ומשפילות מצד כהן בנוסח ובסגנון שאינם הולמים עו"ד, מעסיק ואדם סביר. "קשה להאמין שזה היחס שלו זוכים עובדים ועורכי דין בישראל", הם טוענים ומדגימים בהרחבה, תוך צירוף מקבץ התבטאויות נטענות שהפנה כלפיהם כהן ביחס לעבודתם, שזכתה לטענתם להערות בנוסח "עלוב, מביש", "איום ונורא, בבל"ת ועילג" ו"בושה וחרפה".

 

"פקידה ליגה ט'"

 

אחת התובעות, שהיתה עוזרת משפטית במשרד, טוענת שלאחר המעבר למשכן החדש, ביקשה להושיב אותה בחדר עם חלון משום שהיא סובלת מקלסטרופוביה קשה. לטענתה, עו"ד וטשטיין, שהיה הממונה הישיר עליה, אישר את הדבר. אלא שדעתו של כהן לא היתה נוחה. הוא הגיע לחדרה, החל לצרוח ש"פקידות לא יישבו בחדר עם חלון" וגירש אותה מהחדר. לטענתה, כהן גרם לה לפרוץ בבכי ובמקביל הורה לאיש המחשבים של המשרד להוציא בכוח את המחשב שלה מהחדר, והיא "היתה מזועזעת מהתקפת הטירוף שאליה נחשפה, ורעדה בכל גופה מהצרחות האיומות ומההשפלה שחוותה". העובדת הגישה תלונה לוועדת האתיקה שאף צורפה לכתב התביעה.

 

עובדת אחרת טוענת בתביעה שמתחילת עבודתה הטיח בה כהן שהיא "אהבלה, סתומה, בלטה" והשליך עליה חפצים. במקרים אחרים, נטען, כינה אותה יחד עם עובדים נוספים "סתומים, טיפשים, מטומטמים" ועוד הערות פוגעניות. עוד נטען שבעתות זעם נהג כהן לקרוא לה ולעובדים נוספים להגיע לחדרו מיד, ואז נדרשו להמתין בפתח בבושת פנים זמן ממושך, וכשהיה כהן מתפנה מעיסוקיו היה צורח על העובדים, משפיל אותם ומטיח בהם קללות וגידופים. עובדת שלישית טוענת שעו"ד כהן כינה אותה ועובד נוסף במשרד "דיסלקטים", וכי בהזדמנויות שונות הטיח בה כהן כי היא "שקרנית, אהבלה, סתומה, חוצפנית, סובלת מבעיית מנטליות מזרח־תיכונית", וכן "פקידה ליגה ט'" ו"רשלנית ופחדנית ברמה מסוכנת".

  

לטענת אותה עובדת, שהועסקה במשרד כעו"ד, כשטסה לחו"ל לחופשה שאושרה מראש, טלפן אליה כהן לאחר נחיתתה ודרש ממנה לשוב ארצה מיד, וכשסירבה דרש שתעבוד מחו"ל. במקרה אחר טוענת העובדת שמנהלת המשרד הודיעה לה שנדרש אישור נוסף לחופשתה, ארבעה ימים לפני הטיסה המיועדת, כדי שכהן יחליט "אם יש משימות דחופות שבגללן תצטרכי לדחות את החופשה". העובדת הציגה כנספח בתביעה מכתב שהעבירה לכהן באוקטובר 2013 ובו טענה: "התנהגותך האלימה בשעות האחרונות חצתה קו אדום".

 

עוד נטען בתביעה שכהן נהג לזרוק חפצים וניירת על הרצפה בסמוך אליו, ולפזרם ברחבי החדר "כדי לגרום למזכירות ולאחמ"שיות להתכופף ולהרים את החפצים והניירת". לפי הנטען, כהן איים על המזכירות שהוא מחביא לכלוך כדי לבדוק את רמת הניקיון, ומי שהחמיצה פיסת נייר שהחביא נדרשה לספק הסבר בכתב ב"בירור אירוע".

 

 

יד ימינו של כהן לשעבר עו"ד ליעד וטשטיין. הדי פרישתו מהמשרד מסרבים לגווע יד ימינו של כהן לשעבר עו"ד ליעד וטשטיין. הדי פרישתו מהמשרד מסרבים לגווע צילום: עדי ארד

 

העובדים טוענים שיש דוגמאות רבות לאורחותיו יוצאות הדופן, המבזות והקיצוניות של כהן, אך די באמור להבין שמדובר במקרה קיצוני של התנהלות תעסוקתית כלפי עובדים.

 

בתביעה מפורט מקרה שבו איבד עו"ד כהן את עשתונותיו וצרח על עורך פטנטים שהועסק במשרד באותה עת, וש"כתוצאה מהתנהגותו המבהילה של כהן", האיש "התעלף, נפל ארצה, ראשו נחבט ברצפה, איבד את הכרתו", ופונה לטיפול רפואי בבית חולים. אחת התובעות טוענת שהיא עצמה הובהלה לבית חולים בינואר 2014 עקב קשיי נשימה לאחר תקופת התעמרות קשה מצד כהן, ושבחדר המיון אובחן לטענתה שחוותה התקף חרדה חמור.

 

התובעים מתייחסים בתביעתם לטענות שהפנה כלפיהם כהן בתביעה שהגיש נגדם, וטוענים שלאחר עזיבתו הפתאומית של וטשטיין הם נותרו ללא הדרכה מקצועית או עתיד תעסוקתי במשרד, וללא הגנה מפני ההתנכלויות התעסוקתיות ולכן היתה להם הצדקה לעזוב מיידית.

 

לטענת התובעים, לא נערך להם גמר חשבון וחלקם לא קיבלו שכר אחרון ולא השלמת פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות שונות. הם אף טוענים שאווירת העבודה מזכה אותם בפיצוי: "לעובד זכות בסיסית שמעסיקו לא יעלוב בו, לא יצעק עליו, לא ישפיל אותו באופן פרטי ולעיני הבריות ולא ינקוט אלימות מילולית או פיזית כלפיו", נטען. לפי העובדים, על עו"ד כהן "לתת את הדין ובחומרה על מעשיו והתנהגותו כלפי עובדיו" ולפצותם. הפיצוי שדורשים העובדים הוא 50 אלף שקל לכל אחד בשל ההתעמרות הנטענת ובשל עילות כספיות ואחרות, ובסך הכל הם תובעים 650 אלף שקל.

 

את עו"ד כהן ומשרדו מייצג משרד עו"ד אשר חלד. את העובדים מייצג משרד פישר בכר חן וול אוריון ושות'. את עו"ד וטשטיין מייצג עו"ד עופר פירט ממשרד פירט וילנסקי מזרחי כנעני ושות'.

 

כהן: העתיקו וגנבו

 

ממשרד ד"ר שלמה כהן ושות' נמסר בתגובה: "העובדים שבהם מדובר נטלו חלק בקנוניה עבריינית עם מעבידם החדש עו"ד ליעד וטשטיין בניסיון לגזול את המשרד שבו עבדו ולפגוע באופן חמור בו ובלקוחותיו. בין היתר, הם העתיקו, גנבו, הבריחו, ומחקו קובצי מחשב של המשרד בהיקף של עשרות גיגה בייט שכללו חומר סודי ורגיש".

 

לפי משרד שלמה כהן, "בית הדין לעבודה קיבל את כל טענותינו נגדם ודחה את כל טענותיהם שהתמצו אך ורק בהכפשות כוזבות. בית הדין ציין בין היתר שהכפשות כוזבות אלה הן המצאה מאוחרת, ובזמן אמת – כשעזבו את משרדנו – לא העלו טענות אלה כלל. בית הדין קבע שהעובדים אשמים ב'הפרת חובת אמון מוגברת' ושנהגו 'בחוסר תום לב קיצוני'. למרות זאת חוזרים העובדים על הטענות המצוצות מהאצבע שכבר נידחו בבית הדין לעבודה והעבירו את הכזבים הללו לתקשורת תוך ניצול לרעה של הדין המחסן השמצות בכתבי טענות מתביעת דיבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x