מרחב ציבורי: צומחים, אבל פחות
האנליסטים מסרבים להתרגש מנתוני הצמיחה המאכזבים של ארצות הברית, וממשיכים בשירי ההלל לכלכלה החזקה בעולם
"הכלכלה האמריקאית מסתדרת לא רע בכלל", אמר בשבוע שעבר פול אשוורת, הכלכלן הראשי של קפיטל אקונומיקס.
אשוורת הוא חלק ממקהלת אנליסטים מכל העולם ששרים בקול אחיד שירי הלל לכלכלה האמריקאית, בלי לתת לנתוני הצמיחה המאכזבים להפריע להם. על פי הנתונים שפורסמו בסוף פברואר, הכלכלה האמריקאית צמחה ב־2.4% בשנת 2014, מעט פחות מהתחזית שעמדה על 2.9%. באופן דומה פספסה התחזית את צמיחת הרבעון האחרון של השנה שחלפה: 2.2% במקום 2.6%.
ייתכן שמדובר בפספסוסים קלים בלבד, אבל אי העמידה בתחזית נרשמת בשורה ארוכה של אינדיקטורים כלכליים.
הפספוסים הללו הולכים ומתגבשים לכדי תמונה של האטה בצמיחה הכלכלית, אלא שהאנליסטים מסרבים להתרגש מהפער בין התחזיות למציאות.
1. הסקטור היצרני בנסיגה
ירידה מתמשכת בהזמנות ממפעלים
והנתונים אכן מציירים תמונה קצת אחרת. הדוחות של הזמנות ייצור ממפעלים למשל מראים שהסקטור היצרני באמריקה נמצא בנפילה. הנתונים העדכניים לינואר, שפורסמו בתחילת מרץ, מגלים כי ההזמנות ירדו ב־0.2%, בניגוד לציפיות הכלכלנים שחזו צמיחה של 0.2%. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל המגמה הזו של צניחה בהזמנות נמשכת זה שישה חודשים ברציפות.
הפעם האחרונה שזה קרה היתה אחרי נפילת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס ב־2008 והמשבר הגלובלי שהתרחש בעקבותיה בכל העולם.
2. חולשת שוק הדיור
היקף המכירות נמוך מהתחזיות
פספוס נוסף בתחזיות נרשם בשוק הדיור. מדד PHS (Pending Home Sales) שמודד את הפעילות החוזית של מכירת בתים ודירות בארצות הברית, כבר חמישה חודשים שאינו עומד בתחזיות. לפי הנתונים העדכניים, בינואר חלה צמיחה של 1.7% בחוזים, במקום 2% שאותם הבטיחו אנליסטים. האם החודש הראשון של 2015 הוא אינדיקטור להתגברות המגמה של 2014, שבה היתה ירידה של 2.9% במדד? האנליסטים משוכנעים שלא.
2015 צפויה לספק צמיחה של 6.4% במכירות. זאת התחזית לפחות.
3. אבטלה לא סמויה
זינוק חד בדרישה לקצבאות אבטלה
המקום שכולם מסתכלים עליו הוא כמובן שוק העבודה האמריקאי. הנתונים מראים ירידה באחוזי האבטלה אל רממה של 5.6%.
אבל יש לא מעט נתונים הסותרים ומבלבלים את האידיליה. אחת הסתירות האלה נרשמת במספרי הבקשות החדשות לקצבת אבטלה שזינקו ב־31 אלף דרישות חדשות, הזינוק החד ביותר מאז השיא שנרשם ב־2009.
במקביל מכל המשרות החדשות שנוצרו בשנה החולפות רק 44.2% מהן מספקות עבודה של 30 או יותר שעות בשבוע, כלומר חצאי משרות או פחות.
4. על מי עובדים
92 מיליון מובטלים לא נספרים
ג'ים קליפטון, מנכ"ל ענקית מחקרי השוק גאלופ, כינה בתחילת פברואר את הנתונים הרשמיים של משרד העבודה האמריקאי "שקר האבטלה הגדול". קליפטון זעזע את המראיינים של CNBC כשפירט בפניהם את תמונת האבטלה האמיתית באמריקה.
על פי הנתונים שהציג קליפטון, 8.69 מיליון אמריקאים נחשבים מובטלים, אבל בפועל ישנם עוד 92 מיליון אמריקאים שלא נספרים במעגל העבודה, אבל יושבים בבית מחוסרי תעסוקה. בסך הכול יותר מ־101 מיליון אמריקאים הם מחוסרי עבודה.