$
בארץ

ישראל וירדן חתמו על הסכם להקמת תעלת הימים

השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום חתם בצהריים מול מקביליו הירדנים על ההסכם הרשמי. מדובר בכריית תעלה לחיבור בין ים סוף לים המלח, ובסופה יוקם מתקן התפלה בירדן לתושביה ולערבה והנגב

ליאור גוטמן 16:1226.02.15
השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום חתם היום (ה') בצהרים מול מקביליו הירדנים על ההסכם הרשמי להקמת "תעלת הימים". מדובר בפרויקט לחיבור בין ים סוף לים המלח בצורה של כריית תעלה לאורך יותר מ-200 ק"מ מאזור ים סוף צפונה. תעלה זו תישאר בצד הירדני ובסופה יוקם מתקן התפלה שישמש הן את תושבי ירדן והן את תושבי הערבה והנגב.
עודפי המים שלא יעברו במתקן ההתפלה עתידים להגיע למעגן הצפוני של ים המלח ולמלא אותו, זאת לאחר ששנים רבות היא ניזון בעיקר מגשמים ומקורות הירדן. עלות הפרויקט עשויה להגיע לעד 4 מיליארד שקל. הגורם המממן הרשמי הוא הבנק העולמי.  

 

מתקן התפלת מים מתקן התפלת מים צילום: בלומברג

 

ההסכם שנחתם היום מחליף למעשה מסמך עקרונות שנחתם בין הצדדים נחתם בדצמבר 2013. בשנה הקרובה העבודות בצד הירדני אמורות לצאת לדרכן. צינור המים יובל עד 200 מיליון קוב בשנה. כמחצית מהמים יותפלו ויועברו בחלקם לישראל (30 עד 50 מיליון קוב). במקביל, ישראל תעביר לירדן מים שפירים באמצעות צינור אחר שיונח מאזור הכנרת. ההחלטה להניח את הצנרת לאורך הגבול הירדני נועדה לעקוף התנגדות משפטית מצד גורמי סביבה שעלולים היו לעכב את הפרויקט באמצעים משפטיים.

 

שלום אמר:"אני עומד פה נרגש ברגע חתימת ההסכם ההיסטורי להקמת פרויקט תעלת הימים.אנו מגשימים היום את חזונו של בנימין זאב הרצל חוזה המדינה, אשר כבר בסוף המאה ה-19 חזה את הצורך להחיות את ים המלח. מדובר בהסכם החשוב והמשמעותי ביותר מאז הסכם השלום עם ירדן. זהו שיאו של שיתוף פעולה פורה וטוב מאוד בין ישראל לירדן שיסייע לשקם את ים המלח וייתן פתרונות לבעיית המים הירדנית ובעיות המים בערבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x