סקר החברות של בנק ישראל: המגזר העסקי ממשיך להתאושש מ'צוק איתן'
בענף הבנייה נבלמה הירידה בהיקף העבודות, הפעילות בענפי התחבורה והתקשורת היתה חיובית ורק ענפי התיירות והמסחר ממשיכים ללקק את הפצעים גם ברבעון האחרון של 2014
סקר החברות שביצע בנק ישראל ברבעון האחרון של 2014 מציג, כצפוי, התאוששות במגזר העסק, זאת בהשוואה לרבעון הקודם שהושפע מאד ממבצע "צוק איתן".
- הממשלה תיאלץ להכריע בסוגיית הפיצויים לענף התיירות
- הלמ"ס: המשק יצמח השנה רק ב- 2%, בעיקר בגלל צוק איתן
- מתווה הפיצויים בתיירות מדלג על המסעדות
בעוד שברוב ענפי המשק נרשם מאזן חיובי, בענף המסחר המאזן המשיך להיות שלילי גם ברבעון האחרון, אך באופן מתון יותר מאשר במהלך השנה. בענפי התעשייה והשירותים נרשמו מאזנים חיוביים ועלייה בפעילות ביחס לרבעונים הקודמים. בענף הבנייה נבלמה הירידה במאזן הנטו של היקף ביצוע העבודות שנרשמה ברבעונים הקודמים. בנק ישראל מסביר כי מגבלות ההיצע בענף - מחירי הקרקעות והמחסור בעובדים מקצועיים הביאו להמשך גידול במחירי התפוקה. תופעה נוספת עליה מצביע הבנק היא כי נמשכת העלייה בגמר הדירות ובמשך הבנייה של מבנים.
על פי הסקר השפעתו של "צוק איתן" על ענף המלונאות ניכרה גם ברבעון הרביעי שבהשוואה לשנה שעברה הראה ירידה משמעותית בפעילות. ירידה זו משקפת את השפעת הירידה החדה במספר התיירים מחו"ל בזמן המבצע וההתאוששות הדרגתית שנרשמה במהלך החודשים שלאחר מכן.
הפעילות בענפי התחבורה והתקשורת היתה ערה וחיובית ברבעון האחרון והתמקדה במכירת שירותים לישראלים. לעומת זאת שירותי התקשורת והתחבורה הניתנים לזרים רשמו ירידה קלה בתקופה הזו והושפעו גם הם מהפגיעה בענף התיירות.
עוד מציין הבנק כי בהשוואה לרבעון הקודם קיימת החרפה מחד בחומרת מגבלת קשיי המימון בחברות בסקטור העסקי הקטנות ובינוניות המתמקדת בתעשייה ובמלונאות, אך מאידך יש הקלה בחומרת מגבלה זאת עבור חברות גדולות בדגש על חברות הבנייה.