$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך תמונות סלפי משפרות את החיים?

פרופסור יקר, אני לא בגיל שבו מתלהבים מתמונות סלפי, וכל העניין עם האופנה הזאת ועוד עם הידיות להחזקת המצלמה נראה לי תמוה ודי מעצבן. תוכל להסביר לי ממה ההתלהבות? למה הדור הצעיר לא יכול סתם להצטלם? איילת

דן אריאלי 08:1829.01.15

איילת היקרה,

הסלפי הוא תופעה חברתית מורכבת למדי, אבל לפופולריות שלה דווקא יש הסבר רציונלי.

 

ראשית, הסיבה המקורית לתצלומים האלה היא אותה נקודת מוצא של הצילום בכלל - הרצון שלנו ללכוד את הרגע כדי שנוכל להיזכר בו ולשתף אותו עם אחרים בעתיד. פעם, בזמן טיול או פגישה מרגשת במסעדה, היינו צריכים לעצור את מה שאנחנו עושים ולמצוא אדם זר שיסכים לצלם אותנו. דווקא הפעולה הזאת, של פעם, היתה פחות נוחה. היא חייבה אותנו בין היתר לצאת רגשית מהרגע, לפנות לזר, ואז לקפוא בהבעה של חיוך מלאכותי עד שהצלם המתנדב יואיל ללחוץ על כפתור הצילום, ורק אז, סוף סוף, לחזור למה שעשינו והרגשנו לפני שהחלטנו להצטלם.

 

סלפי סלפי

 

את הבעיה הזאת תמונות סלפי פותרות. הודות להן אנחנו יכולים לתעד רגעים בלי שנצטרך לצאת מהם. אולי זו אחת הסיבות שמצלמים כל כך הרבה תמונות סלפי - זה קל יותר. מעבר לכך, תמונת סלפי יכולה גם להעצים את הרגע. היא גורמת לנו להצטופף, להביט יחד על המסך, ובעצם לחגוג עוד יותר את החוויה המשותפת.

 

עוד פרט חשוב על תופעת הסלפי: הרבה אנשים לא אוהבים להצטלם כי הם חוששים שהם לא פוטוגניים ושתצא להם תמונה מביכה ובאיכות נמוכה. עבור האנשים האלה אופנת הסלפי היא חדשות טובות ומרגיעות: בתמונות האלה כולם נראים גרוע.

 

ונקודה אחרונה: הסלפי הוא דוגמה לנקודת ממשק חשובה ומעניינת בין שפה וקבלת החלטות. ברגע שהמצאנו שם לפעולה של עמידה צפופה זה בקרבת זה, הרמת מבט משותפת לעבר מסך הטלפון מזווית לא נוחה וצילום משותף, ההתנהגות הזאת הופכת להיות מקובלת מבחינה חברתית.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x