כולם חברתיים
כמה מהמתמודדים בבחירות לכנסת הופיעו בכנס חברתי של הקרן לידידות באונ' ת"א, ונתקלו במחאת פעילי דיור ציבורי
כנס חברתי-כלכלי של הקרן לידידות ואגודת הסטודנטים באונ' ת"א הפך אתמול (א') למלכודת מפתיעה עבור כמה מהמועמדים הבכירים לתפקיד שר האוצר. השר לשעבר יאיר לפיד, שבין הישגי כהונתו מנה את הפחתת הגירעון, צמצום העוני בקרב ילדים והעלאת גביית המסים מההון השחור, הותקף על ידי פעילי שכונות ודיור ציבורי שקטעו את דבריו וטענו שלא נלחם ביוקר המחייה, קיצץ בקצבאות הילדים ולא סייע לדיור הציבורי.
בתגובה אמר לפיד לפרופ' מנואל טרכטנברג מהמחנה הציוני שנכח באולם: "אני מברך אותך על כניסתך לפוליטיקה. תראה: ככה זה נראה. אין לזה קשר לעובדות ומספרים. זאת המצוקה, שצריך לגעת בזה. אף אחד לא יודה לך על שמנעת אסון, שאם היה קורה, היה הכי פוגע בשכבות החלשות". לשאלת "כלכליסט" אמר לפיד כי התוכנית החברתית שלו היא תקציב 2015 – שלא נכנס לתוקף בשל נפילת הממשלה – וזאת למרות שמדובר בתקציב שגובש בממשלת בנימין נתניהו. "נתניהו לא היה מעורב בהכנת התקציב", אמר לפיד.
פרופ' טרכטנברג, באחת מהופעותיו הפומביות הראשונות כמועמד המחנה הציוני לתפקיד שר האוצר, אמר שנתוני המאקרו של המשק רחוקים מלשקף את חייו של היחיד בישראל. "המדינה צריכה לקחת אחריות ולתת ביטוי לפוטנציאל של כל אחד", אמר, וגם הביע תמיכה בפיקוח על מחירי הגז. גם טרכטנברג חש את נחת קולם של פעילי הדיור, שמחו על כך שציין את מצוקתם של עולי בריה"מ לשעבר, לפני מצוקת השכונות. בתגובה אמר טרכטנברג: "אין ראשון ואין שני במצוקות".
ד"ר אלי אלאלוף ממפלגת "כולנו" הציב את הדיור בראש סדר העדיפויות לטיפול הממשלה ואמר כי "רק במקום אחד אין מצוקת דיור: בשטחים". גם מירי רגב מ"הליכוד" נאלצה להתמודד עם פעילי השכונות שקטעו את דבריה פעם אחר פעם. ח"כ אילן גילאון מ"מרצ" מנה חמש רפורמות דרושות במשק, ובהן מעבר להעסקה ישירה ושינוי מדרגות המס.
מנכ"ל הקרן לידידות ציון גבאי אמר ל"כלכליסט" כי הבעיה החברתית הקשה ביותר שרואה הקרן היא אי השוויון בהכנסות, והדרך לשנות זאת היא "לקחת מאלו שיש להם". הקרן החלה ביוזמת "התיקון החברתי 2015", בה תחתים את המועמדים בבחירות על אמנה הכוללת עשרה צעדים בהם חוק יסוד זכויות חברתיות, הקצאת תקציבי רווחה והגדלת מאגר דירות הדיור הציבורי.