"משקי הבית נבחנים בשמרנות מספיקה"
בבנקים לומדים את הדרישה החדשה של הפיקוח על הבנקים להגדיל את ההפרשות על האשראי הצרכני, וטוענים כי מדובר ברגולציית יתר. לפי בנק ישראל האשראי הצרכני זינק ב־6.7% מתחילת השנה ל־112 מיליארד שקל, בין היתר בגלל הלוואות קצרות מועד
במערכת הבנקאית עוד לא יודעים איך לעכל את דרישת המפקח על הבנקים דודו זקן שנחשפה אתמול ב"כלכליסט" להגדיל את ההפרשות על האשראי הצרכני. אתמול קיימו הבנקים דיונים בנוגע לדרישה להגדיל את הרזרבות ב־300 מיליון שקל, והיום צפויה הוועדה המייעצת של בנק ישראל לספק להם תשובות.
- דיסקונט לבנק ישראל: אמצו מדיניות הכוונה מראש להגברת הוודאות
- המפקח דואג לבנקים - אבל מי דואג למשקי הבית?
- הבנקים יגדילו רזרבות בגלל הזינוק בהלוואות
גם מניות הבנקים לא נותרו אדישות: מדד ירד אתמול ב־1.8%, בנק הפועלים ירד ב־1.7%, לאומי ומזרחי טפחות איבדו 1.6% כל אחד, ודיסקונט הוביל את הירידות עם צניחה של 2.8%.
מנתונים שפרסם אתמול בנק ישראל עולה כי החוב לדיור של משקי הבית ממשיך לגדול, ובאוקטובר גדל בכמיליארד שקל ליתרה כוללת של כ־300 מיליארד שקל. בעשרת החודשים הראשונים של השנה גדלה יתרת המשכנתאות של משקי הבית בכ־12 מיליארד שקל (4.2%). זאת לאחר שב־2013 גדלה יתרת המשכנתאות בסכום של כ־19 מיליארד שקל, בהמשך לעלייה של כ־18 מיליארד שקל שנרשמה בשנת 2012 ולעלייה של כ־18 מיליארד שקל ב־2011.
היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בנובמבר הסתכם בכ־4 מיליארד שקל, נמוך מהממוצע החודשי מתחילת השנה, בגובה 4.2 מיליארד שקל. יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ולא לדיור, גדלה באוקטובר בכ־3.1 מיליארד שקל (0.7%), והסתכמה בסוף החודש בכ־431 מיליארד שקל.
הזינוק באשראי הצרכני זינק ב־6.7% מתחילת השנה ל־112 מיליארד שקל, עלייה גדולה ביחס לירידה במדד, והדבר נובע כנראה מהלוואות קצרות מועד.
"אנחנו בוחנים בשמרנות את מינוף משקי הבית ואת יכולתם להחזיר הלוואה ואיננו חושבים שיש מקום לעוד שמרנות", אמר גורם בנקאי. "ברור שיש סיכוני אשראי, סיכונים טכנולוגיים וסיכונים מהאטת הצמיחה, אך באופן אבסורדי אחד הסיכונים הגדולים שלנו הוא הסיכון הרגולטורי".
התגלו נתונים חדשים על הלוואות בחו"ל - מצאו חובות עסקיים
נתונים חדשים שקיבל בימים האחרונים בנק ישראל מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מעלים כי יתרת החוב של המגזר העסקי גבוהה בלא פחות מ־16 מיליארד שקל (תוספת של כ־2%) מהידוע. המידע החדש הוא אוסף נתונים על הלוואות שקיבלו חברות ישראליות מגורמים שונים בחו"ל, ושעד כה לא נכללו במאגר הנתונים של בנק ישראל. הנתונים נכונים לחודש יוני, ולדברי הבנק נראה שגם מידע זה אינו מצביע על תמונת החוב הכוללת של המגזר העסקי.
הזינוק ביתרת החוב של המגזר העסקי בהשוואה לנתונים שפרסם בנק ישראל רק בחודש שעבר אף גדול הרבה יותר, ומסתכם בכ־23 מיליארד שקל. אתמול ניסו בבנק ישראל להמעיט בחשיבות המידע הנוסף שהקפיץ בחדות את יתרת החוב של המגזר העסקי, ואמרו כי מדובר במערכת סטטיסטית ולא במידע חשבונאי, וכי מה שחשוב הוא מגמת התפתחות החוב, שנעשית באופן מדוד, ולא יתרתו הכוללת.
מהנתונים מתברר כי יתרת החוב של המגזר העסקי הסתכמה בסוף אוקטובר בכ־817 מיליארד שקל, והיתה נמוכה רק בכ־700 מיליון שקל מזו שנרשמה בסוף ספטמבר.