חשבון בבקשה
כמה מרוויחה חנות פרחים על זר שעולה 100 שקל?
עלויות הפרחים מוערכות במחצית מהמחיר לצרכן, ולעתים אף בפחות מכך; אילו עלויות נוספות גורמות להכפלת המחיר?
שוק הפרחים הישראלי מגלגל כמיליארד שקל בשנה. חלק ניכר מהסכום מופנה ליצוא, ובכל זאת רובנו רוכשים פרחים בשלב כזה או אחר, בעיקר בסופי שבוע ולפני יום האהבה. אנו משלמים יותר מ-100 שקל לזר, ולא תמיד מודעים לעלויות שלו.
עלויות הפרחים מוערכות במחצית ממחירו של הזר לצרכן, ולעתים אף פחות מכך, אבל עלויות נוספות שמועמסות על מחירו גורמות למחיר הכפול.
"זר של פרחים מאוד תלוי בעונות", אומר אביחי אהרון מ-see flowers. "יש תקופות שהוורדים למשל יקרים יותר. בחורף הם עוברים תהליך של חימום, וזה יקר. מחיר הזר תלוי כמובן גם במה אתה שם בו. אני יכול לשים 13 ורדים בזר ולהוסיף ירק איכותי שמעשיר את הזר, וזה יהיה יקר יותר".
הוצאה נוספת, שעולה בשנים האחרונות בתחום לדבריו, היא פרסום. "הרוב הגדול של בעלי העסקים מפרסמים בגוגל, ויחס ההמרה שלך לא תמיד טוב. אני יכול לשרוף 100 שקל ביום אחד ולקבל הזמנה אחת של 120 שקל".
כמה פרחים נזרקים לפח?
סוגיה שבולטת בקיצוניותה בתחום היא הבלאי. "יש בלאי אדיר של פרחים שהוא בסדר גודל של 20%, זה לא מוצר שאם אתה מוכר אותו מחר-מחרתיים הוא נשמר", אהרון מוסיף. "הוא בסופו של דבר נזרק, ולהרבה חנויות כן חשוב למכור משהו איכותי".
רובין לובל, סמנכ"ל מט"י רעננה, מסביר כי "בחמישי ושישי מתבצעות בדרך כלל רוב המכירות של השבוע. זה נכון גם ברמה השנתית, בנוגע לחגים".
במודל שמוצג כאן מוצגות העלויות של זרי פרחים, אך החנויות מרוויחות גם מסידורי פרחים וממוצרים נוספים, כמו אגרטלים. ב-2013 פורסם מחקר של דן אנד ברדסטריט שלפיו חנויות פרחים נמצאות בסכנת סגירה במקום השני אחרי מסעדות ובתי קפה, ואכן לא מעט חנויות נסגרות. ובכל זאת, מי שמצליח להגיע לכמות לקוחות סבירה יכול גם לסגור את החודש עם רווח נאה, כפי שמוצג בחישוב שלפניכם.