כצפוי: מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.2%
כתוצאה מירידה זו האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ממשיכה להיות שלילית - מינוס 0.1%; האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים מסתכמת כעת ב-0.7% בלבד; מדד מחירי הדיור עלה ב-0.2%; מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב המדד, עלו באוגוסט-ספטמבר בשיעור חד של 1.4%
מדד חודש נובמבר שפרסמה היום (ב') הלמ"ס ירד כצפוי ב-0.2%. כתוצאה מירידה זו האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד נובמבר 2014 לעומת מדד נובמבר 2013), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.1%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
- לקראת המדד: הדולר היציג עלה ב-0.4% ל-3.92 שקלים
- הסיכויים להורדת ריבית נוספת קטנים, והמשקיעים מחשבים מסלול מחדש
- חפשו את ההיגיון: הסברי בנק ישראל בנושא הריבית
קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקף ירידת מחירים ממוצעת גדולה בשיעור שנתי של מינוס 0.6%. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה בחודש החולף לנקודת שפל של יותר מחמש וחצי שנים ומסתכמת כעת ב-0.7% בלבד.
לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: דלק ושמנים לכלי רכב (3.6%), הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (1.2%), פירות טריים (5.8%), ירקות טריים (1.8%), עופות (1.5%) וביטוח כלי רכב (2%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות של 2.8% במחירי ההלבשה, 0.3% בסעיף שירותי דיור בבעלות הדיירים, 0.5% במחירי המכוניות ו-2.3% במחירי מוצרי רחצה וקוסמטיקה.
. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה כאמור בחודש נובמבר ב-0.3%, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון מעט יותר של 0.2%.
מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, שינו שוב כיוון, הפעם כלפי מעלה, ועלו בחודשים אוגוסט-ספטמבר בשיעור חד יחסית של 1.4%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.5% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 4.6% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.
מדד חודש נובמבר והתבססות האינפלציה בפועל מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית לחודש ינואר. ההערכה היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף החודש להשאיר את הריבית לחודש הבא פעם נוספת ללא שינוי ברמה של 0.25%. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שאינדיקטורים כלכליים שונים שהתפרסמו אחרי מבצע צוק איתן מצביעים על סימנים להתאוששות בפעילות המשק.
עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות אפסילון התייחס לפרסום המדד: "מדד המחירים לצרכן ירד פחות או יותר לפי הצפוי אנו מניחים שרמת המחירים תישאר נמוכה בין השאר גם בשל התחרות העזה בענף המזון. בנוסף, אנו מניחים שבנק ישראל לא ישנה את הריבית בחודש הקרוב".
דודי קטש, מנכ"ל חברת הקרנות של תמיר פישמן מסר: "המדד מחזק את ההערכות כי ייתכן ובנק ישראל ינקוט בצעדים נוספים לעידוד הצמיחה וגידול בפעילות הכלכלית במשק וזאת על מנת למנוע התדרדרות למיתון".