ורשה: פּוֹלָנִיָּה וטוב לה
שבוע בבירת פולין, גם בקור של מינוס 6 מעלות, יכול להיות מהנה. ביקור במוזיאונים לאמנות עכשווית, טיול בפארק ענקי שבמרכזו ארמון, סיור בקניונים מלאי מותגים וגם לאכול טוב ובמחירים נורמליים. וכמובן - לא להחמיץ את המוזיאון החדש על יהודי פולין
כמה ישראלים אתם מכירים שהחליטו לצאת לחופשה תיירותית (ולא להמר בקזינו) דווקא לוורשה ובקור של מינוס 6 מעלות? אנחנו עשינו זאת וחזרנו עם הרבה טעם של עוד.
ורשה, בירת פולין, מזוהה אצלנו עם השואה על כל המשמעויות שלה. ואכן אי אפשר שלא להרהר על כך תוך כדי טיול בעיר. היא גם מזכירה לנו את האוכל היהודי הפולני, את האמא הפולניה. אבל ורשה של היום היא לא רק זה. יש בה הכל, זו עיר אירופית מודרנית, עם חיים תוססים, בימים אלה גם מתכוננת לחג המולד ומקושטת מאד, תושבים חביבים ואדיבים (רבים מהם דוברי אנגלית), אוכל טוב וזול, יחסית (לא גפילטע פיש ורגל קרושה) – בתי קפה וקונדיטוריות, מסעדות עממיות של פירוגי (כיסונים) וגם גורמה, מוזיאונים וקניונים ענקיים שמתחרים בכל מרכזי הקניות בעולם. חנויות מעוצבות ומתחמים "מתעוררים".
את ביקורנו התחלנו במוזיאון היהודי החדש "פולין" שהוקם במתחם האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה (שיצר האמן נתן רפופורט). מדובר במוזיאון סופר-מודרני הסוקר אלף שנות היסטוריה של יהדות פולין בשמונה גלריות ובהן תצוגת מולטימדיה, שיחזורים ואף מוצגים מקוריים מהתקופות השונות. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים או לשכור מכשיר אלקטרוני ואוזניות (גם בעברית) ולסייר עמו ברחבי המוזיאון.
הבניין תוכנן ע"י משרד האדריכלים מפינלנד Lahdelma & Mahlamaki שזכה בתחרות בה השתתפו כמאה אדריכלים. הוא מצופה מבחוץ בזכוכית והקירות בכניסה מעוגלים ובצבע חום בהיר, שאמור מצד אחד להזכיר את חציית ים סוף ומצד שני את צבעו של המדבר. גם פתח הכניסה הנטוי שמאלה מזכיר תנועה של גלי ים.
המוזיאון הוא בן ארבע קומות בשטח כולל של 4,000 מ"ר. בבנייתו הושקעו כ-60 מיליון דולר. מאז פתיחתו הרשמית בנובמבר השנה (ועוד לפניה) כבר ביקרו בו מאות אלפי מבקרים, והוא מופיע במקום של כבוד ברשימת אתרי התיירות של העיר. אל תחמיצו ביקור בו!
אתר המוזיאון:
http://www.polin.pl/pl/dla-mediow/zdjecia-i-logotypy-do-pobrania
ואם ביקרנו במוזיאון היהודי אי אפשר שלא לבקר באתרים יהודים בעיר: שריד חומת הגטו ברחוב סיינה 55 שעליו הוצבה מפת הגטו (מברונזה); האנדרטה ברחוב כלודנה פינת ז'לזנה לזכר הגשר שחיבר בין שני חלקי הגטו (ניתן להציץ לתוכה ולראות תמונות שלו); ה"אוּמְשְלַגְפְּלָץ", "כיכר השילוחים" ברחוב סטאבקי ממנה שולחו למותם כ-300,000 יהודים מוורשה ומהסביבה; בית הכנסת נוז'יק, היחיד בוורשה שלא נחרב במלחמת העולם השנייה; ובית הקברות היהודי שנותר בשלמותו במהלך המלחמה.
ועוד המלצה בעניין של היסטוריה: מוזיאון מרד ורשה הפולני (לא מרד גטו ורשה), שפרץ באוגוסט 1944 וארך כחודשיים. המורדים הפולנים ביקשו לשחרר את העיר מיד הנאצים ונלחמו בחירוף נפש אבל הפסידו בקרב. המוזיאון נחנך ב-2004 והוא ממחיש את הנושא באמצעות חפצים ומסמכים מהתקופה, וגם בדרך של מולטימדיה. במוזיאון יש בית קפה שעיצובו משחזר את בתי הקפה של שנות הארבעים.
אתר אינטרנט: www.1944.pl
שופן מנגן בפארק
לקראת סוף מלחמת העולם השנייה הרסו הגרמנים כ-85% מוורשה, כולל העיר העתיקה והטירה המלכותית. לפיכן לא נותרו בעיר מבנים רבים מלפני המלחמה. בין אלו שנותרו על תילם - ארמון "בלוודר" השוכן בלב פארק לאזינקי Lazienki ("בית מרחץ").
בתחומי הפארק רחב הידיים יש 18 מבנים כולל מרחצאות ששימשו את המלך סטאניסלב פוניאטובסקי. ניתן לטייל בפארק במשך שעה-שעתיים, להאכיל סנאים וגם ציפורים. באגמים ברבורים וברווזים שגם ישמחו לפרורי לחם.
בפארק ניצב גם פסלו של המלחין הפולני פרדריק שופן, שחי בשנותיו האחרונות בפריס אבל על פי בקשתו, ליבו קבור בעירו האהובה בכנסיית הצלב הקדוש שברחוב Nowy Swiat (המוביל מכיכר דה-גול לעיר העתיקה). בחודשים מאי עד ספטמבר נערכים במקום קונצרטים מיצירותיו. בסמוך לפסלו של שופן ניצב גם פסלו של המלחין פרנץ ליסט.
אתר אינטרנט: www.lazienki-krolewskie.pl
בוורשה נחנך לאחרונה "מוזיאון שופן", שהוא מוזיאון אינטראקטיבי שמזמין את המבקר לצעוד במסלול חייו (העשיר והקצר) של המלחין ובעיקר לשמוע מיצירותיו בדרכי מולטימדיה.
אתר אינטרנט: http://chopin.museum/en/information/visitors/id/222
ארמון נוסף שפתוח לציבור הוא וילנוב (Wilanow). הארמון נבנה עבור המלך יאן סוביסקי השלישי שחי במאה ה-17 ועצר את הטורקים בשערי וינה ב-1683. סיור בארמון הבנוי בצורת האות ח' מפגיש את המבקר עם צורת החיים של אצילי העבר. הוא מרוהט ומקושט עם דברי אמנות רבים. הארמון מוקף גן גדול, שבאביב ובקיץ הוא ירוק ופורח והוא משובץ פסלים.
אתר האינטרנט: http://www.postermuseum.pl/en/
בתחום הגן נמצא מוזיאון פוסטרים קטן ובו מתקיימות תערוכות מתחלפות. גם אמנים ישראלים מציגים שם מעת לעת (למשל המעצב להב הלוי השתתף בשתי תערוכות קבוצתיות). בביקורנו הוצג במקום אוסף כרזות מכל העולם של סרטי הבמאי הפולני אנדז'יי ויידה.
אתר אינטרנט: www.wilanow-palac.art.pl
העיר העתיקה (Stare Miasto) של ורשה משוחזרת ברובה, משום שנהרסה במלחמת העולם השנייה. אולם הדבר אינו פוגע מההנאה להסתובב בין הסמטאות והבתים הצבעוניים. בכניסה עומד הארמון המלכותי הכתום. בכניסה תמצאו את פסלו של המלך ואזה השלישי מהמאה ה-16, שלא נפגע במלחמת העולם השנייה. זה היה המלך שהעביר את הבירה מקרקוב לוורשה. במרכז העיר העתיקה מצויה כיכר ובטבורה פסל בת הים של ורשה שמחזיקה בחרב ומגן. לא להחמיץ את ה"ברביקן", שער העיר שם התגורר התליין של העיר...
אמנות עכשווית בוורשה
במהלך השבוע בוורשה ביקרנו בשני מוזיאונים לאמנות בת זמננו. אחד מהם הוא המוזיאון לאמנות, ה-"MOMA" של ורשה, השוכן ליד "ארמון התרבות", שהוא שריד מהתקופה הקומוניסטית. המוזיאון אינו גדול ויש בו תערוכות מתחלפות ותצוגת קבע. בימים אלה מוצגת בו תערוכה של אדריכלות, תערוכת צילומים ותערוכה מעניינת במיוחד של האמנית MARIA BARTUSZOVÁ, יצירות קרמיקה. שווה לבדוק באתר המוזיאון מהן התערוכות המוצגות.
אתר האינטנרט: http://artmuseum.pl/en
מרכז נוסף לאמנות עכשווית ממוקם בטירת " Ujazdowski" בחלקו הצפוני של פארק וז'ינקי ובו מוצגות עבודות וידיאו, צילום, אמנות פלסטית ועוד.
בביקורנו הוצגו עבודותיו של האמן יליד בלגיה, פרנסיס אליס (Francis Alÿes). בסרט וידאו אחד נראה בלוק קרח נגרר לאורך רחובותיה של מקסיקו סיטי עד שנמס, כאשר זמן התמוססותו קובע את מהלך הסרט ואורכו. סרט נוסף מראה את האמן משרטט את הקו הירוק באזור ירושלים. מרתק.
עבודת וידאו מיוחדת נוספת של האמן נקראת "REEL-UNREEL". בסרט נראים ילדים מאפגניסטן מגלגלים גלגל של סרט קולנוע ברחובות ובדרכי העיר קבול, עולים ויורדים מבלי שהגלגל ייפול, ותוך כדי המשחק, סרט הקולנוע משתחרר מהגלגל ומשתרך מאחור עד סופו.
אתר האינטרנט: http://csw.art.pl/index.php?lang=eng
רובע פראגה – הפלורנטין של ורשה
כדי להגיע לרובע פראגה (Praga), יש לחצות מזרחה את נהר הוויסלה. זה היה אזור מגורים ותעשייה, ובשנים האחרונות הוא הופך לרובע של בילויים ואמנות.
אחד המוקדים ברובע שכדאי מאד לבקר בהם הוא ה"סוהו". בדרך נקלענו למשרד אדריכלים שממוקם באחד ממבני התעשייה לשעבר והחבר'ה הצעירים שם, דוברי אנגלית רהוטה, שמחו להסביר לנו איך להגיע. אין מקום מתאים יותר למשרד אדריכלות מאשר בניין לשימור.
ה"סוהו" של ורשה הוא מתחם משוקם של מפעלי תעשייה קטנים הבנויים מלבנים אדומות. כיום מאכלסים את החללים המשופצים חנויות עיצוב, אופנה ומוצרים ייחודיים לבית. יש גם בית קפה מקסים עם שולחנות עץ ושקים של פולי קפה. במקום מתקיימים גם אירועי תרבות שונים, כמו תערוכות והצגות. כדאי להתעדכן באתר.
אתר האינטרנט: http://www.sohofactory.pl/en
אוכל וקניות
אחרי הסיורים באתריה של ורשה, אי אפשר לחזור לארץ מבלי לראות לפחות את הקניונים ומרכזי הקניות. בוורשה קניונים גדולים ובו כל המותגים שאתם מכירים. המחירים די גבוהים.
רחוב הקניות הכי מפורסם של העיר הוא ul. Marszalkowska ובו חנויות של כמעט כל רשת גדולה.
קניון Zlote Tarasy (מדרגות הזהב) נמצא ליד תחנת הרכבת והאוטובוסים המרכזית של העיר. הוא באמת קניון יפה ומיוחד עם תקרות זכוכית מדורגות. בקניון חנויות אופנה של מיטב המותגים, וכל מה שיש בדרך כלל בקניונים.
אתר האינטרנט: http://zlotetarasy.pl/en/shops
קניון Arkadia נחשב הגדול מסוגו בוורשה ואחד הגדולים באירופה. בקניון זה מלבד מותגי האופנה יש גם חנויות אלקטרוניקה ענקיות ומסעדות.
אתר אינטרנט: www.arkadia.com.pl
ולגבי האוכל – כפי שצוין, האוכל הפולני היהודי שאותו אנו מכירים אינו האוכל שמגישים במסעדות של ורשה (אלא אם הן מסעדות כשרות). המטבח הפולני מגוון מאד. מאכלי בשר על האש או מאכלי קדירה, דגים ומאכלי ים, מרקים נהדרים ועוד. על ה"פירוגי" (משהו בין רביולי לקרפלעך) מלוח או מתוק אל תוותרו. מניסיון, קראו את התפריט בפתח המסעדה ותחליטו אם מתאים לכם. ישנן גם מסעדות ממש זולות, המוגדרות "מטבח ביתי". אחת מהן היא , Polska שנמצאת ברחוב Nowy Świat מספר 39.