בוטלה הרשעת מובארק בהרג מפגינים; זוכה בפרשת ייצוא הגז לישראל
יותר משלוש שנים אחרי שהודח ונכלא, נשיא מצרים לשעבר עשוי לצאת בקרוב לחופשי. משפטו החוזר כלל אישומים של ניצול כספי ציבור ומכירת גז טבעי לישראל במחירים מוזלים ממחיר השוק הבינלאומי
דרמה של ממש בבית המשפט בקהיר: נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, ששוהה בשנים האחרונות מאחורי סורג ובריח, עשוי להפוך בקרוב שוב לאדם חופשי. השופט ביטל את הרשעתו של מובארק בהרג 239 מפגינים במהפכת 25 בינואר 2011. משפטו החוזר כלל אישומים של ניצול כספי ציבור ומכירת גז טבעי לישראל במחירים מוזלים ממחיר השוק הבינלאומי - וגם בפרשה זו זוכה הבוקר (יום שבת) מובארק. לאחר הזיכוי החלו חגיגות וצעקות שמחה באולם, ומובארק התחבק עם סובביו. ynet העביר שידור חי מבית המשפט בקהיר.
- בדרך לכלא: 3 שנות מאסר למובארק בשל מעשי שחיתות
- "ישראל חולמת אם היא חושבת שתראה שוב גז מצרי"
- "מובארק דרש להעלות את מחיר הגז לישראל"
המורשעים שזוכו צעקו עם הסנגורים שלהם: "יחי הצדק". באולם בית המשפט נכחו גם בניו של מובארק גמאל ועלא, שזוכו גם הם בסוגיית ייצוא הגז. עלא נישק את אביו חוסני מובארק על מצחו. שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי וששת עוזריו, שאף הם הורשעו בהרג מפגינים, זוכו במשפט החוזר. הפרקליטות המצרית תוכל לערער תוך 60 יום על גזר הדין של מובארק ויתר המזוכים.
מובארק, בן ה-86 שהועבר במסוק לאולם בית המשפט בקהיר, חזר הבוקר לכלוב הנאשמים - שבו שהה לא מעט פעמים בעבר. מחוץ לבית המשפט נמצאים קרובי משפחותיהם של ההרוגים במהומות, שדרשו להטיל על מובארק עונש מוות, וכן תומכיו של מובארק, שביקשו לזכותו. ההחלטה בעניינו של מובארק, בניו ויתר הנאשמים הייתה אמורה להינתן כבר לפני חודשיים, אבל השופט דחה אותה ותירץ: צריך לקרוא יותר מ-160 אלף עמודים. פסק הדין שלו, בסופו של דבר, כלל 1,430 עמודים.
על פי רישומי בית המשפט, בהפיכה המצרית הראשונה נהרגו 239 מפגינים ב-11 מחוזות, ונפצעו 1,588 איש. נשיא מצרים לשעבר עמד לראשונה למשפט באוגוסט 2011, וביוני 2012 הוא נידון למאסר עולם (25 שנה) ושר הפנים שלו אל-עדלי קיבל עונש דומה. ששת עוזריו של אל-עדלי ושני בניו של מובארק זוכו. גמאל ועלא מובארק נותרו עדיין במעצר מנהלי בשל מעורבותם בפרשיות שחיתות אחרות.
גזר הדין לא ריצה את מחנה מובארק וגם מתנגדיו. תומכיו של הנשיא שהודח במהפכה לא אלימה סברו כי העונש שקיבל חמור מדי, ואילו משפחות המפגינים ההרוגים לא הסתפקו בפחות מעונש מוות ורצו לראות אותו מוצא להורג. מסיבה זו גם התביעה וגם ההגנה ערערו על החלטת השופט. בפברואר 2013 הפתיע בית המשפט לערעורים את כולם כשהורה לקיים משפט חוזר לראיס לשעבר וליתר הנאשמים.
לאורך כל התקופה שבין משפטו הראשון לתחילת משפטו החוזר פורסמו במצרים דיווחים רבים על החמרה במצבו הבריאותי של מובארק. פעם אחת דווח שהוא עבר התקף לב, ופעם אחרת דווח שהוא סבל ממוות קליני. במפתיע, או שלא במפתיע, במהלך המשפט החוזר ניכר כי מצבו של מובארק השתפר, אף שהוא נעדר מכמה דיונים ואפילו שבר את רגלו בדרכו לשירותים בבית החולים הצבאי.