למ"ס: לראשונה מאז 2009 - צמיחה שלילית של 0.4% במשק ברבעון השלישי
אחת הסיבות העיקריות לצמיחה השלילית היא מבצע צוק איתן, שפגע במיוחד בתיירות הנכנסת לישראל. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השלישי אף צמיחה שלילית גדולה יותר, בשיעור שנתי של 1.4%
בשורה רעה נוספת למשק במסגרת שורת הנתונים השליליים שמתפרסמים לאחרונה: ברבעון השלישי של השנה נרשמה במשק צמיחה שלילית בשיעור שנתי של 0.4%. כך מתברר מהאומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון השלישי של השנה שמפרסמת היום (א') הלמ"ס.
- הלמ"ס: עלייה של 15.1% ביצוא סחורות בחודשים אוגוסט-אוקטובר
- למ"ס: עליה של 2.8% בשכר הממוצע באוגוסט ל-9,471 שקל
- הלמ"ס: השכר החציוני - 6,578 שקל; העשירון העליון קיבל פי 34 מהתחתון
משמעות נתון זה היא שברבעון השלישי ייצר המשק פחות מוצרים ושירותים מאשר ברבעון השני של השנה. הפעם האחרונה שבה נרשם שיעור צמיחה רבעוני נמוך יותר מזה שנרשם ברבעון השלישי של 2014 הייתה לפני חמש וחצי שנים, ברבעון הראשון של 2009 (מינוס 2.9%), בעיצומו של המשבר הכלכלי הגלובלי. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השלישי אף צמיחה שלילית גדולה יותר, בשיעור שנתי של 1.4%.
אחת הסיבות העיקריות לצמיחה השלילית שנרשמה ברבעון השלישי היא מבצע צוק איתן, שפגע במיוחד בתיירות הנכנסת לישראל. לדברי הלמ"ס, הירידה שנרשמה בתוצר ברבעון השלישי משקפת בעיקר ירידות בהשקעות בנכסים קבועים וביצוא סחורות ושירותים ללא יהלומים וללא חברות הזנק, ועליות בהוצאה לצריכה פרטית ובהוצאות לצריכה ציבורית.
מפירוט אומדני החשבונות הלאומיים של הלמ"ס מתברר עוד כי הצריכה הפרטית עלתה ברבעון השלישי של השנה בשיעור שנתי של 3.9%, בהמשך לעלייה גדולה יותר של 5.2% שנרשמה בה ברבעון הקודם. ההוצאה לצריכה פרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, עלתה ברבעון הנסקר בשיעור שנתי של 1.8%.
כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי עלה ברבעון השלישי של השנה בשיעור שנתי מתון של 2.8%. לעומת זאת, היצוא ללא יהלומים וללא חברות סטארט-אפ ירד ברבעון הנסקר בשיעור שנתי של 4.4%. כלל יבוא הסחורות והשירותים עלה ברבעון השלישי בשיעור שנתי גדול יחסית של 16.2%, לאחר ירידה של 4.5% שנרשמה בו ברבעון השני של השנה.
ההוצאה לצריכה ציבורית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה, עלתה ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 3.1%, בהמשך לעלייה בשיעור כפול ברבעון הקודם. ההשקעה בנכסים קבועים ירדה ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 3.6% ואילו ההשקעות בבניית בתי מגורים ירדה בפרק זמן זה ב- 2.1%.
משרד האוצר מסר כי "הערכנו כי תהיה פגיעה בצמיחה בשנת 2014 בעקבות מבצע צוק איתן. הכלכלה הישראלית נותרה יציבה בין היתר בשל הצעדים בהם נקט המשרד בשנים 2013-2014 , ולכן להערכתנו מדובר בתוצאה נקודתית ולא פגיעה שצפויה להיות ארוכת טווח. התחזיות של משרד האוצר לצמיחה ב-2014-2015 (2.4% צמיחה לשנת 2014, 2.8% צמיחה לשנת 2015) עדיין עומדות בעינן. התקציב שהוגש לאישור הכנסת הינו כזה שיביא להמשך צמיחה ויציבות בכלכלה הישראלית.