הטיפים פטורים ממס וכולם מפסידים
טיפים בהיקף 1.2 מיליארד שקל בשנה לא מגיעים לקופת המדינה או להפרשות לפנסיה של מלצרים
הבעיה העיקרית במיסוי טיפים היא תדמיתית. המלצרים לרוב צעירים, ואף שהסדרת שכרם בחוק תעניק להם זכויות סוציאליות, היא תיתפס כמהלך שגוזל מהם כסף
במשרד האוצר הפכו כל אבן כדי למצוא עוד הכנסות לקופת המדינה, אבל אחד התחומים שהפקידים נמנעים מלטפל בו הוא מיסוי הטיפים שמקבלים מלצרים במסעדות ובתי קפה. הטיפים האלה מסתכמים ב־1.2 מיליארד שקל בשנה, לפי ניתוח שביצע רו"ח ד"ר יאיר לוריה עבור משרד עורכי הדין גולדמן ושות'. למרות היקפי ההכנסות הגדולים, המדינה נמנעת מקידום יוזמות חקיקה להלבנת הכספים.
על פי הנתונים של לוריה, 40 אלף מלצרים מועסקים כיום במסעדות ובבתי קפה, ועיקר המשכורת של רובם מגיע מטיפים. בחלק לא מבוטל מהמקרים הטיפים אף מהווים את משכורתם כולה.
המסעדות חשופות לתביעות
במצב הנוכחי כמעט כולם מפסידים: המדינה מפסידה הכנסות ממסים, בעלי המסעדות והמלצרים חשופים להליך פלילי בשל העלמת הכנסות והמלצרים מפסידים את סבסוד המעסיק על זכויות סוציאליות כפנסיה.
לרשות המסים היו כמה הזדמנויות לקדם תקנות בנושא, ובהן מתווה מפורט שהוגש לה באפריל 2013 בידי עורכי הדין קובי ואורי גולדמן ממשרד גולדמן המתמחה במיסוי. לפי המתווה יהיה רישום מלא של הטיפים בקופת המסעדה, והבעלים יפיקו למלצרים תלושי שכר החייבים במס. הדפסת הטיפים בקופה תיחשב כהכנסה של המסעדה לצורכי מס, ולמסעדה יינתן פטור מדיווח למע"מ עד גובה תקרת הפטור ל"עוסק פטור" במכפלת מספר המלצרים שעבדו במסעדה באותה שנת מס.
לטענת גולדמן, ההצעה תחסוך את הצורך בפתיחת תיקי עוסקים פטורים לאלפי המלצרים, משום שהמסעדות עצמן הן אלו שידווחו על ההכנסות ויוציאו למלצרים תלושי שכר בגובה הטיפים. מאידך, למתווה שלו יש נקודת תורפה עיקרית - הוא מעניק למסעדות פטור ממע"מ על טיפים, אף שהם חלק מהכנסותיה.
מנגד, בג"ץ כבר פסק ב־2010 כי ההכנסות מטיפים הן דווקא של המלצר, בעקבות עתירתה של אסתר כהן. עוזי, בעלה של כהן, עבד כמלצר וטבע ב־1996 כשניסה להציל נערים מטביעה. מכיוון שהכנסתו הורכבה בעיקרה מטיפים, בג"ץ נדרש להכריע אם קצבת התלויים לאלמנתו תיגזר משכר המינימום בתלוש או מהשכר שהרוויח בפועל. נפסק כי אסתר תקבל קצבה מהשכר בפועל, משום שההכנסה מטיפים היתה של המלצר ולא של המסעדה. בג"ץ הדגיש בפסיקה כי כל החלטה אחרת היתה משנה סדרי עולם במשק, והדגיש את הצורך בהסדרת שכר המלצרים בחוק.
המלצרים לא חושבים על הפנסיה
סוגיית מיסוי הטיפים נידונה בינואר גם בוועדה לפניות הציבור בראשות ח"כ עדי קול. ביוני היה אמור להתקיים דיון בנושא עם מנהל רשות המסים משה אשר, אך זה לא היה פנוי. מאז לא נקבע דיון נוסף.
הבעיה העיקרית ביוזמות השונות למיסוי הטיפים היא תדמיתית. אוכלוסיית המלצרים בישראל נשענת על הצעירים - התיכוניסטים, החיילים המשוחררים והסטודנטים. אף שהסדרת שכרם בחוק תעניק להם זכויות סוציאליות, היא תיתפס כגזילת כסף מהצעירים. כמו כן, אם רשות המסים תפסוק כי טיפים חייבים במס, היא תידרש להסביר מדוע היא מפלה לרעה את המלצרים. זאת כי גם מורי דרך או מתדלקים, למשל, מקבלים טיפים.