"האסון חיכה מעבר לפינה - ואז הגיע מיקי מאוס"
רבים מאמינים שדרכם של המפורסמים והעשירים רצופה הצלחות בלבד; ואולם ההיסטוריה מוכיחה שהדרך הטובה ביותר ללמוד היא לטעות - ולהתחיל מחדש
באתר allbusiness פרסמו דוגמאות לחמישה יזמים שנכשלו בגדול לפני שהצליחובענק:
1. הנרי פורד
"כשלון הוא הזדמנות להתחיל מחדש, הפעם יותר בחוכמה"
הנרי פורד חולל מהפיכה בהליכי הייצור וקידם מודל כלכלי בהשראתו. שמו כיום מקושר עם עושר והצלחה, אך למעשה הקריירה שלו החלה בצליעה. פורד ייסד ב-1899 את דטרויט אוטומוביל קומפני, בעזרת השקעות משלושה מממנים מרכזיים. אולם הרכב הראשון שייצר היה יקר ולא מהימן, והחברה נסגרה ב-1901. למרבה המזל פורד למד מהשגיאות שלו ובסיבוב הבא שלו ייצר את מודל טי המהפכני.
2. וולט דיסני
"מיקי מאוס קפץ מהראש שלי ללוח הציור כשהעסק שלי ושל אחי רוי היה בתחתית ונראה שהאסון מחכה מעבר לפינה"
לפני מותו ב-1966 הספיק וולט דיסני להציב את היסודות עבור אחת מחברות המדיה המצליחות בעולם. כיום חברת וולט דיסני היא תאגיד נרחב שכולל רשתות טלוויזיה, פארקי שעשועים ואולפן סרטים. אולם, כפי שדיסני עצמו הודה, המיזמים העסקיים המוקדמים שלו היו הרבה פחות רווחיים. ב-1920 הוא היה אחד ממייסדי חברת Iwerks-Disney Commercial Artists, ממנה פרש זמן קצר לאחר מכן. מיזם נוסף, Newman Laugh-O-Grams, הושק ב-1922, אך הסתיים בפשיטת רגל. דיסני הריח את ריח ההצלחה רק ב-1923 עם הקמת אולפני דיסני ברת'רס.
3. קולונל סנדרס
"כל כישלון יכול לשמש כקרש קפיצה למשהו טוב יותר"
עד גיל 65 קולונל סנדרס היה איש עסקים כושל. הוא קפץ מעבודה לעבודה וניסה את מזלו כמעט בכל תחום אפשרי – מחקלאות ועד לייצור מנורות גז. הוא פוטר מרוב המשרות בשל היותו וכחן וחמום מוח, והיוזמות העצמאיות שלו לא הצליחו להמריא. אולם, המיזם האחרון שלו – קנטאקי פרייד צ'יקן, הפך לאחת מרשתות המזון המהיר המצליחות בעולם. מודל הזיכיונות, שעמד במרכז ההצלחה של הרשת, נולד למעשה מתוך הכרח לאחר שהמסעדה של סנדרס אולצה להיסגר. כתוצאה מכך, הוא נסע ברחבי אמריקה עם המתכון הסודי שלו והצליח לבנות בסופו של דבר את החברה לענקית המזון המהיר שהיא היום.
4. מילטון הרשי
"האנשים שטובים במיוחד בעסקים, אינם כאלה בגלל מה שהם יודעים, אלא בגלל הצורך הבלתי נלאה שלהם לדעת יותר"
חברת הרשי היא אימפריה מקיפה המבוססת על שוקולד. החברה מעסיקה כיום 14.8 אלף עובדים וההכנסה השנתית שלה עומדת על 7 מיליארד דולר. ענקית הממתקים הזו נוסדה על ידי מילטון הרשי, יזם שלא נתן לכישלונות המוקדמים שלו לעצור אותו. העסק הראשון שהקים שרד שש שנים, ונתמך פיננסית על ידי המשפחה. אולם העסק הזה הכריז על פשיטת רגל ב-1882, גורל דומה חיכה גם לעסק השני שלו ארבע שנים לאחר מכן. עם זאת, הרשי לא נרתע ושנה לאחר מכן הקים את החברה שתהפוך אותו לשם מוכר בכל בית.
5. ג'י.קיי רולינג
"היכולת להתנגד לכישלון או להשתמש בכישלון היא שלרוב מובילה להצלחה גדולה יותר"
ג'י.קיי רולינג היא ללא ספק הסופרת המפורסמת ביותר כיום. סדרת ספרי הארי פוטר זכתה לאהדה בקרב מיליוני קוראים ברחבי העולם, ונחשבת לסדרת הספרים הנמכרת ביותר בהיסטוריה. מאז פרסום הספר הראשון בסדרה ב-1997 היא הפכה למיליארדרית. אולם חייה המוקדמים אופיינו בטרגדיות וקשיים פיננסיים. בגיל 28 היא הייתה אם חד הורית קשת יום. בנוסף, הארי פוטר נדחה על ידי 12 הוצאות לאור, והסוכן הספרותי שלה אף הזהיר אותה כי לעולם לא תצליח להתעשר מעבודתה כסופרת. על אף הקשיים האלה, רולינג התמידה וכיום היא מוגדרת כאישה המצליחה בעולם.