משה אשר, מנהל רשות המסים
כשהשר מעקם את המדיניות, גובֶה המס הקשוח נאלץ להתכופף
חוק 0% מע"מ משרטט בדיוק רב את גבול כוחו של מנהל רשות המסים. החוק תקוע כמו עצם בגרונה של הרשות שממתנגדת לפטורי מס, במיוחד כאלה שרק מסבכים את חוקי המס המסובכים גם ככה. ואולם כשהדרג הפוליטי מחליט, גם הפקיד הבכיר שמנהל את הרשות מתגהץ בהתאם.
- מנהל רשות המסים: קיימת תרעומת ציבורית על הפטור מדיווח לעולים
- מנהל רשות המסים: "אנחנו רוצים לגרום לאווירה שכל אחד יוציא חשבונית"
- משה אשר: "אנחנו לא נהיה פה מקלט מס לעשירים מחו"ל"
אך לא להתבלבל: למנהל רשות המסים כוח רב מעצם תפקידו, ולאשר, שנודע כאדם ריכוזי שמספח לעצמו גם את סמכויות הסמנכ"לים, יש עוצמה מוגברת. הוא אחד המנהלים המקצועיים ביותר שידעה הרשות, אולי משום שלא קיבל את התפקיד כמינוי פוליטי בתקופת השר יובל שטייניץ. גם כיום הוא אינו נחשב לאיש של שר האוצר יאיר לפיד.
לאחר שנה וחצי בתפקיד, מצטייר אשר כמי שנוטה לבית שמאי. בתקופתו ניתנות פחות הקלות מבעבר, ונראה שהוא תופס את תפקידו כסוג של שרברב שסותם פרצות ודליפות מס. הוא היה שותף בכיר להעלאות המס על מכירת דירה להשקעה ועל רכישת דירות יוקרה, נאבק בבכירים המושכים משכורת באמצעות חברת ייעוץ, ודרש להכיר במענק אי־תחרות כהכנסה ולא כהון. כשבית המשפט פירש את החוק בסוגיה זו בניגוד לעמדת הרשות, הוא יזם תיקון מיידי לחוק והבהיר מי הבוס.
הממשלה מצפה שאשר יעלה את הכנסות המדינה על ידי לכידת ההון השחור. על פי הערכות הבנק העולמי, היקף ההון השחור בישראל הוא כ־200 מיליארד שקל ואובדן ההכנסות השנתי הוא כ־40–50 מיליארד - סכום שיכול לממן בקלות את התוספת לתקציב ואת הגירעון. “המלחמה בהון השחור” היא הנימוק לרוב מהלכי הרשות בתקופה האחרונה. אם יצליח אשר, אולי הוא יהיה האביר שיאזן את הכלכלה הישראלית. בינתיים, לא כדאי לבנות על הכסף הזה.