אנשו ג'אין ויורגן פיטשן, מנכ"לי דויטשה בנק
מצבו הרעוע של ענק הבנקאות הגרמני מעיד על הנפיצות של מערכת הבנקים האירופית כולה
מאז המשבר הכלכלי של 2008 הבנקים האירופיים הצליחו לשמור על תדמית סולידית יחסית בהשוואה למקביליהם בוול סטריט שנתפסו כאשמים במשבר. אולם בשנה האחרונה מומחים מזהירים מפני רעות חולות מסוכנות שפושות במערכת הבנקאית באירופה, בין היתר חובות מסוכנים, חשיפה לשווקים קורסים וניצול לרעה של כספי החילוץ שקיבלו מהבנק המרכזי של אירופה. אחת הסכנות הגדולות ביותר שהם רואים היא השימוש בנגזרים, כלים פיננסיים שערכם נגזר מהשוק האמיתי של סחורות, מניות ודברים אחרים מהעולם המוחשי. הכלים האלה למעשה מאפשרים להמר כמעט על הכל - מערכם של מניה או מטבע ועד למזג האוויר.
העובדה שהנגזרים נמצאים כיום במרכז הליבה העסקית של דויטשה, היא אחד הגורמים לכך שב־2011 מונו לבנק שני מנהלים. אנשו ג'אין, ראש חטיבת ההשקעות, ויורגן פיטשן, ראש החטיבה הגרמנית, החליפו את המנכ"ל האגדי יוזף אקרמן כמנכ"לים משותפים. השניים מתמודדים עם רשימת אתגרים מאיימת: לא רק תיק נגזרים הגדול מכלכלת העולם כולה בשנה נתונה, אלא גם ביקורת מבית וצניחה ברווחים. ברבעון האחרון של 2013, למשל, רשם הבנק הפסד נקי של כמעט 1.2 מיליארד יורו, בניגוד לתחזיות האנליסטים לרווח נקי של 600 מיליון יורו.
ג'אין ופיטשן נאלצו בשנה החולפת גם להתמודד עם לא מעט קנסות משפטיים. ברבעון האחרון של 2013 הגיע דויטשה בנק להסדר בנוגע לחלקו במשבר המשכנתאות האמריקאי, שעלה לו 1.4 מיליארד דולר. לכך מצטרפים 725 מיליון יורו שהוא נדרש לשלם בפרשת הונאת הליבור ו־221 מיליון יורו שיעביר לבנק מונטה די פסקי האיטלקי כדי לסיים חוזה נגזרים מפוקפק ביניהם. ועכשיו השניים גם נדרשים להתמודד עם חקירה בריטית שבודקת האשמות על מניפולציות במסחר במטבע חוץ. אז מה יקרה אם השניים לא יצליחו לנווט את המכלית המנופחת להפליא של דויטשה אל מעגן בטוח? לא פחות מאסון פיננסי גלובלי.