רונלד כהן, איל הון בריטי
מוכיח שאפשר לעשות כסף מלעשות טוב לעולם
סר רונלד כהן הוא אמנם מראשוני תעשיית הפרייבט אקוויטי העולמית, אבל הוא גם אחראי לשבירת החומה הסינית שתמיד חצצה בין ערך פיננסי
לערך חברתי.
האג"ח החברתיות (Social Impact Bonds) שהוא הציג לעולם בשנת 2010 מבוססות על רעיון פשוט ומהפכני: ניתן לכמת תשואה פיננסית מהשקעה חברתית. כאשר ניתן לשים מחיר על שווי ההשקעה החברתית, ניתן למצוא מי שישלם תמורת יצירת ערך חברתי. איפה שיש מי שישלם, אפשר להשקיע ולעשות תשואה.
היום העיקרון הזה הוא כבר הרבה יותר מאידיאל יפה על הנייר. נכון לסוף 2013, פועלות בעולם מעל 20 אג"ח חברתיות, בארה"ב, בריטניה, הולנד ואוסטרליה. את האג"ח החברתיות הראשונות הציגה החברה שכהן הקים לצורך העניין, Social Finance: מדובר באג"ח לכל דבר, כזו שהמשקיע יכול לקנות ולקבל עליה תשואה. אבל הדרך שבה האג"ח מספקת תשואה היא באמצעות שיקום של אסירים משוחררים. על כל אסיר שמשתקם בזכות הפעילות שהאג"ח מממנות, מתקבל תשלום מהממשלה וממפעל הפיס של בריטניה. אם הפעילות עומדת בתחזיות, היא יכולה לייצר תשואה של עד 13% למשקיעים - הכל תלוי בשיעור העבריינות החוזרת של האסירים המשוחררים שמומנו על ידי האג"ח החברתיות.
האג"ח שיזם כהן יצרו מהפך מוחלט בחשיבה על השקעה חברתית. במקום לתת לעמותות שמשקמות אסירים כסף כתרומה, מה שמחייב את העמותות להשיג כל הזמן עוד ועוד תרומות ותורמים, הופכים את העמותות למקורות רווח עבור משקיעים פיננסיים. אותם משקיעים יכולים באמצעות יצירת ערך חברתי להביא תשואות חלומיות (אג"ח חברתיות נושאות סיכון כמו כל אג"ח אחר) ואם הפעילות כשלה, הם יכולים לסווג את השקעתם כתרומה לקהילה.
כמו כן, אם עד היום מדינה השקיעה כספים בחינוך, בריאות, שיקום וכדומה ללא מדידה וללא הבטחת הצלחה - אג"ח חברתי מציעה למדינה מודל בו היא תשלם רק עבור הצלחות. במקרה של כישלון, המדינה לא תשלם דבר, ובעלי האג"ח יישאו בעלות המיזם הכושל לבדם.
גם בישראל עומדים להשיק כמה אג"ח כאלה - בין השאר אג"ח לגילוי מוקדם של סוכרת ואג"ח מיוחדת שכל תפקידה להקטין נשירה מלימודי הנדסה.