מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין, בעלי השליטה בקבוצת אי.די.בי
האם יעמדו בהבטחה שלהם לפוליטיקה חדשה בתאגיד הגדול בישראל?
כשמחזיקי האג"ח של אי.די.בי נקטו במהלך יוצא הדופן הזה, של העברת ענקית המשק לידי צמד אנשי העסקים הלא מוכרים בנוף הישראלי, הם העבירו מסר ברור: הציבור מאס בדור הקודם, דור הטייקונים. הוא מאס ביהירות, בכוחנות, בשכר חסר הפרופורציות, ורצה משהו חדש.
בינתיים אלשטיין ובן־משה נחשבים בעיני בעלי האג"ח ללא פחות ממושיעים. הצטרפותם למאבק השליטה בתאגיד הביאה למיתון התספורת, ובנוסף הם התחייבו להזרים לאי.די.בי כמיליארד שקל נוספים כדי למנוע ממנה לגלוש שוב להסדר חוב. גם שופרסל, שמתמודדת עם הפסדים לראשונה אחרי עשור, יצאה תחת שרביטם במהלך מפתיע של הפחתת מחירים דווקא. בשוק המזון חושבים שההפחתה הזו תשפיע על כל הענף. הכיסים העמוקים של אלשטיין ובן־משה נראים כאילו יוכלו לייצב את הקבוצה הגדולה ולהציל את כספי הפנסיה שמושקעים באג”ח שלה.
אבל שאלה גדולה עדיין מרחפת מעל הצמד. והשאלה היא מה כוונותיהם העסקיות. מה באמת גרם להם להציע מיליארד שקל כדי להשתלט על הקונצרן הגדול הזה. האם אכן מדובר בשחר של יום חדש, האם יעמדו בהבטחתם ל"פוליטיקה חדשה" בשוק ההון, או שכרגע, חודשים מעטים אחרי העברת השליטה, כולנו פשוט מתבשמים מניחוחו של ירח הדבש.
השאלות האלה ייענו במהרה, כי כל אסטרטגיה שבה השניים יבחרו תשפיע ישירות על הכיס של מאות אלפי צרכנים, ועל השוק כולו.
האתגר המרכזי שמונח כרגע לפתחם של אלשטיין ובן־משה הוא ההתמודדות עם החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות - חוק הריכוזיות בפי כל. אפשר לומר שפירמידת אי.די.בי שימשה השראה לניסוח החוק הזה. שיטוח הפירמידה החל עוד בתקופת דנקנר, כשכור התמזגה עם דיסקונט השקעות. אך עבור תמנון רב־זרועות כמו אי.די.בי עוד ארוכה הדרך עד שהקבוצה תצטמצם לשתי שכבות שליטה לכל היותר, כפי שהחוק דורש. כדי לעמוד במשימה הזו אלשטיין ובן־משה יצטרכו להתאמץ ממש. האם זו תוכניתם?
הציבור מצפה מקברניטי אי.די.בי החדשים להציג נורמות חדשות של ניהול והתנהלות: להימנע מעסקאות בעלי עניין שעולה מהן ניחוח של ניגוד עניינים, להימנע מעסקאות ממונפות, שאמנם מעלות את הפוטנציאל לרווחים גבוהים אך גם את הסיכון לנזקים הרסניים שיפגעו בפנסיות שמתדלקות את הבורסה ושיסובבו את ספינת אי.די.בי בחזרה לכיוון הסירה. וגם מצפים מהצמד להימנע מחלוקת דיבידנדים שנובעת מגחמות פרטיות. שיפרעו את השטרות שחילקו במאבק השליטה, כשהבטיחו התנהלות צנועה יותר והתחשבות במשקיעים.
אם אלשטיין ובן־משה יגשימו את ההבטחות, הציבור ייצא נשכר. הם עשויים לשנות לטובה את התרבות השלטת בשוק ההון בישראל. בינתיים הם כאן ארבעה חודשים. חובת ההוכחה עדיין מוטלת על כתפיהם.