נרנדרה מודי: ראש ממשלת הודו
הכוכב החדש שמתכנן להפוך את הדמוקרטיה הגדולה בעולם למעצמה אמיתית
מודי (64) הוא ראש הממשלה הראשון שנולד בהודו העצמאית, ומייצג במידה רבה דור חדש בפוליטיקה של תת־היבשת. מאז שנכנס לתפקיד הוא מתמקד בראש ובראשונה בכלכלה, שאחרי שנים של צמיחה קצת דשדשה במקום בשנים האחרונות. התשובה לחוליים של הודו, בעיני מודי, היא הפרטות רבות והרזיה של המגזר הממשלתי, משיכת השקעות זרות והקמת בסיס תעשייתי חזק שלא קיים היום בהודו.
בביקור חגיגי שקיים באחרונה בטוקיו הוא חתם על עסקאות שיעזרו לחברות יפניות להשקיע בהודו. "אנחנו מקלים את הבירוקרטיה ופורסים שטיח אדום למשקיעים", מודי אמר בביקור. התמ"ג ההודי גדל ברבעון השני של 2014 ב־5.7%, הצמיחה הגבוהה זה שנתיים.
מודי, שעומד בראש המפלגה הלאומנית BJP, נבחר על רקע חוסר נחת גובר והולך מהממשלה הקודמת, שנתפסה כמושחתת ולא יעילה. מודי מעוניין להחליש את המנגנונים הריכוזיים המסורתיים של הממשל, לכן ביטל בחודש שעבר את ועדת התכנון, גוף שקם בשנות החמישים בהשראה סובייטית, והוא זה שהכין עד כה תוכניות חומש לפיתוח של הודו. לצד ההפרטות ומשיכת ההשקעות, מודי מבטיח להשקיע בחלק העני באוכלוסיית הודו, ומקווה בעיקר ליצור מיליוני מקומות עבודה לצעירים מהכפרים.
למשקיעים ויזמים שמכוונים מזרחה האג'נדה של מודי, ששמה דגש גדול על השקעות זרות, היא בשורה שאומרת שצריך, יותר מתמיד, להסתכל על הודו. האם נראה בשווקים שלנו בעתיד דומיננטיות של מוצרים הודיים במקום המוצרים הסיניים שהורגלנו אליהם? מודי טוען שהבסיס התעשייתי של הודו יהיה איכותי מזה של סין, אבל כדי לקיים אותו יהיה צורך בתשתיות פיזיות, כמו כבישים ונמלים, ותשתיות חינוך שיידרשו שנים לבנות. במעט הזמן שעבר מאז שנכנס לתפקיד, ברור שמודי העניק למדינת הענק טלטלה רצינית שמורגשת גם במדינות סביבה ובעולם בכלל.