$
בארץ

פרויקט כלכליסט

הנתונים נחשפים: מהי רמת הפשיעה בעיר שלכם?

בעקבות מאמץ משותף של התנועה לחופש המידע ו"כלכליסט", נחשפים נתוני הפשיעה ב-230 יישובים ברחבי הארץ. הממצא המפתיע: ת"א מובילה במספר העבירות יחסית לגודל האוכלוסייה

שאול אמסטרדמסקי 19:2018.10.14

נניח שאתם רוצים לקנות דירה. או לרשום את הילד לבית הספר. או סתם לדעת מה קורה מסביב. אז אתם מתחילים לחפש נתונים על האזור. מה רמות המחירים, איזה אנשים גרים בסביבה, אם יש חוגים טובים באזור, או אם הולכים לבנות לכם בית כנסת מול הבית.

 

יש נתון אחד שלא משנה כמה שתתאמצו, לא תוכלו למצוא אותו. מה רמת הפשיעה באזור שאתם מתעניינים בו. המשטרה לא תספר לכם, גם לא המשרד לביטחון הפנים, גם לא העירייה. בארה״ב, אגב, הנתונים האלה זמינים לחלוטין ובזמן אמת. באתר הזה, למשל, תוכלו למצוא כל סוג של עבירה ברמת הכתובת המדויקת בכל ארה״ב, ואת כל הפרטים המלאה עליה (לרבות מספר התיק) ולבדוק מה היסטוריית הפשיעה של אותו אזור.

 

ומה בכל זאת בישראל? בעקבות מאמץ משותף של התנועה לחופש המידע ושל ״כלכליסט״, נחשפים כעת לראשונה נתוני הפשיעה ברמת היישוב. זו הפעם הראשונה שניתן לדעת מה היקף הפשיעה - והאם היא עולה או יורדת - ברשימה של 230 ישובים בישראל. אלה עדיין לא נתונים ברמת השכונה - אלה לא זמינים בשום צורה - אבל זו התחלה. כעת, לראשונה, תוכלו לדעת מה היקף הפשיעה ביישוב שאתם גרים בו, איזה סוג של פשע יש ברחובות היישוב שלכם, והאם היישוב שלכם נמצא במגמת צמצום הפשיעה או התרחבות שלה?

 

בעיקרון, לפני נתוני המשטרה הרשמיים לשנת 2012, שהוצגו עד כה ברמה כלל ארצית בלבד, הפשיעה בישראל נמצאת במגמת ירידה בשנים האחרונות. עם זאת, מהנתונים שנחשפים כאן לראשונה עולה כי הפשיעה לא יורדת בכל מקום.

 

פרצו לכם הביתה? עדיף לסמוך על הביטוח ולא על המשטרה פרצו לכם הביתה? עדיף לסמוך על הביטוח ולא על המשטרה צילום: שאטרסטוק

 

כך, מהנתונים עולה כי מבין 25 הערים הגדולות, רהט היא העיר עם העלייה הגדולה ביותר בשיעור הפשיעה (18%) בין 2011 ל-2013. במקום השני נמצאת אשקלון (עלייה של 16%) ובמקום השלישי נצרת (עלייה של 15%). סוגרות את החמיישה הראשונה מודיעין (עלייה של 14% בפשיעה) ופתח תקווה (עלייה של 8%).

 

בערים רבות אחרות נרשמה דווקא ירידה בפשיעה (בדומה למגמה הארצית שהמשטרה מדווחת עליה בשנים האחרונות). בחיפה, למשל, ירדה הפשיעה ב-14%, ובראשון לציון נרשמה ירידה של 10%.

 

אם מתבוננים בסוגים מסוימים של עבירות, אפשר לגלות למשל שבתל אביב, למרות ירידה של 3% ברמת הפשיעה הכללית, נרשם זינוק של 37% בהיקף מעשי השוד, אבל ירידה של 16% בגניבות הרכב. בבאר שבע (עלייה כללית של 4% ברמת הפשיעה) נרשמה אמנם ירידה של 24% בגניבות הרכב, אולם מצד שני מספר עבירות המין זינק ב-61% בתוך שלוש שנים.

 

באופן כללי, אם מחלקים את מספר העבירות הכולל ביחס לגודל האוכלוסיה של כל עיר, מתברר שהעיר המסוכנת ביותר היא תל אביב, עם 77 עבירות לכל 1,000 תושבים. שניה ושלישית ברמה המסוכנות הן לוד ורמלה, אולם בפער ניכר מתל אביב. הערים הכי פחות מסוכנות מבחינת רמת הפשיעה שבהן הן רהט ובני ברק, אולי משום שחלק ממקרי הפשע כלל אינם מתגלגלים לכדי תיק טיפול משטרתי.

 

מנכ״לית התנועה לחופש המידע אלונה וינוגרד, שהגישה למשטרה את הדרישה לקבל את המידע, אמרה ל״כלכליסט״ בעקבת חשיפת הנתונים כי ״מפת הפשיעה פורסמה לראשונה בעקבות פניה של התנועה לחופש המידע בשנת 2010. לצערנו, בכדי לקבל את המידע המעודכן, נאלצה התנועה לפנות שוב למשטרה ולהמתין עד למתן התשובה על פי חוק חופש המידע. כאשר אין חולק כאשר מדובר במידע בעל חשיבות ציבורית, נותרנו עם השאלה מדוע המשטרה לא מפרסמת את המידע באופן יזום. האם כדי לקבל את המידע המעודכן תאלץ התנועה להגיש בקשת חופש מידע כל שנה? מדובר בנתונים שמפורסמים באופן שוטף במספר מדינות בעולם, אין סיבה שישראל לא תצטרף לאותן מדינות, כאשר הטכנולוגיה של היום מאפשרת שיתוף של המידע ברזולוציה מפורטת ומעודכנת הרבה יותר מכפי שהיא נעשית היום בישראל."

 

מה כוללים הנתונים? את מספרי התיקים שנפתחו בכל שנה בכל יישוב שמופיע ברשימה, בסוגים שונים של עבירות: עבירות רכוש, גניבות רכב, עבירות

 סמים, תקיפות פיזיות, עבירות מין, עבירות שוד, ועבירות של אלימות במשפחה. המשטרה העבירה את הנתונים לשנים 2011-2013. בשביל הנוחות, ״כלכליסט״ חילק את הנתונים לכמה אופנים של הצגה, בשביל  שתוכלו לחפש ולמצוא בנוחות בדיוק את מה שאתם מחפשים, במקום לטבוע תחת הררי נתונים לא רלוונטיים. הנה:

  

1. לרפרוף מהיר

 

במפה הזו תוכלו למצוא את נתוני הפשיעה רק ל-25 היישובים הגדולים בישראל (יותר מ-4 מיליון ישראלים, כמחצית מהאוכלוסיה, מתגוררים ביישובים האלה). כשתלחצו על כל יישוב שבמפה תוכלו לראות האם הפשיעה ביישוב שלכם התרחבה או הצטמצמה בשלוש השנים האחרונות, לפי הסוגים השונים של העבירות.

  

 

 2. לחיפוש קצת יותר מעמיק

 

במפה הזו   תוכלו למצוא את נתוני הפשיעה לרשימה המלאה של היישובים - 230 יישובים - שמראה גם היא האם היקף הפשיעה ביישוב שלכם התרחב או הצטמצם בשלוש השנים האחרונות.

   

 3. למיטיבי לכת

 

בטבלה הזו תוכלו למצוא את הנתונים המלאים לחלוטין - מס מספר העבירות בכל סוג של פשע בכל אחת משלוש השנים האחרונות בכל יישוב ויישוב, כמו גם את המגמה (האם הפשיעה התרחבה או לא).

 

בטבלה המצורפת יש את נתוני הפשיעה ב-25 הערים הגדולות בישראל.

 

  

4. ויש גם בונוס

 

למי שמתעניין בנתוני הפשיעה של המשטרה בחתכים ארציים (לפי מחוזות, מגזרים, סוגי עבירות וכדומה), אפשר למצוא כאן את הדו"ח המלא של המשטרה לסיכום שנת 2012 (בישראל אוהבים לפרסם נתונים בא באיחור אופנתי של כמה שנים)

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x