$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

חוב מבטחים

הצעה שתידון בוועידת ה־G20 הקרובה מבקשת מהבנקים הגדולים להנפיק עוד איגרות חוב ולשמור אותן בצד למקרה חירום

איתי להט 08:4827.08.14
"חוב הוא הגדלה של ההוצאות העכשוויות על חשבון הפחתת ההוצאות העתידיות". ההגדרה הזאת שייכת לכלכלן האוסטרי שפעל במאה ה־19 אויגן פון בהם־באוורק. אירווין פישר, הכלכלן האמריקאי המפורסם, מיתן את ההגדרה של בהם־באוורק כשהתנה את ההפחתה בהוצאות העתידיות בשאלה אם החוב הוא יצרני. אם החוב מייצר זרם הכנסות שמשלם את הריבית, פגיעתו העתידית מתונה ואף נעלמת כליל. הבעיה היא שכיום רמות החוב הגלובליות הן לא רק מפלצתיות בממדיהן, אלא שהחוב הזה גם הולך לצריכה או ספקולציה ורק בחלקו הקטן לכלכלה יצרנית. מי שאמונים ברחבי העולם על ניהול החוב והנפקתו הם בנקים, ובנקים, כפי שלמדנו בשנים האחרונות, גדולים מכדי ליפול. ההבנה הזאת אפילו הצליחה לחלחל אל המערכת הפוליטית הגלובלית, שמנסה כעת לתקן אותה. ועכשיו מציע צוות החשיבה של ה־G20 (פורום הכלכלות הגדולות בעולם) פתרון חדש ומקורי: עוד חוב.

 

יו"ר קרן המטבע הבינ"ל כריסטין לגארד, בפגישת ה־G20 בפברואר. מנגנון בעייתי יו"ר קרן המטבע הבינ"ל כריסטין לגארד, בפגישת ה־G20 בפברואר. מנגנון בעייתי צילום: בלומברג

 

1. הטריליונים לא הספיקו

הבנקים זקוקים לעוד איגרות חוב

 

רויטרס דיווחה בתחילת השבוע כי בפגישת ה־G20 שתיערך באוסטרליה בנובמבר ידונו נגידי הבנקים ושרי האוצר של האליטות הכלכליות בהצעה חדשה. לפי ההצעה, "הבנקים הגדולים בעולם יהיו חייבים להנפיק חוב חדש בצורת איגרות חוב כדי להגדיל את רמת המזומנים שניתן להסתייע בה במקרה של משבר, במקום להטיל את העלות על משלם המסים". ההצהרה הזאת בעצם מודה ש־2.8 טריליון דולר שהנפיק הפדרל ריזרב בשנים האחרונות לא הספיקו לייצב את הבנקים, ועדיין נדרש פתרון.

 

2. מעמיקים את הכיס

ניסיון למנוע את החילוץ הפיננסי הבא

 

הפתרון הוא לכאורה פשוט: תנו לבנקים המסוכנים ביותר ליציבות הגלובלית לגייס כמות בלתי נתפסת וחדשה של הון כדי שיישב אצלם למקרה חירום. כשיבוא המשבר הכלכלי הבא, כמו זה שמחק את ליהמן ברדרס בן לילה וערער את הכלכלה העולמית ב־2008, הבנקים פשוט יכניסו יד לכיס העמוק שלהם וימטירו על עצמם גשם של כסף, מה שיפטור את משלם המסים מחילוץ פיננסי נוסף. המנגנון החדש גם קיבל שם: Gone Concern Loss Absorption Capacity או בקיצור GLAC.

 

3. החתול שומר על השמנת

הבנקים יתקשו לא להשתמש בכסף

 

בשלב הראשון ייהנו מהכסף 29 הבנקים הגדולים בעולם. דויטשה בנק, ג'יי.פי מורגן צ'ייס ודומיהם, שלהם טריליוני דולרים בהתחייבויות של תיקי נגזרים, ינפיקו, על פי GLAC, חוב חדש. ההבדל היחיד ביחס למה שמתרחש כיום נובע מההוראה לבנקים לשים בצד את זרם ההכנסות החדש. הבעיה כאן כפולה: הורדת סיכון לעולם לא מתבצעת בידי הנפקת עוד חוב, אלא בעזרת רווחים, וספק אם הבנקים הגדולים, שבשנים האחרונות עברו על החוק אלפי פעמים, יוכלו לעמוד בפיתוי לסכן את הכסף החדש.

 

4. לא לומדים מ־2008

הפתרון לא יציל את משלמי המסים

 

כדאי לכלכלני ה־G20 לחזור שש שנים לאחור כדי לבדוק מה קרה לאיגרות החוב של ליהמן ברדרס בתוך דקות. הן צנחו בליל המשבר מ־80 דולר ל־8 דולר ומשם לכמעט אפס. יריית הפתיחה הזאת של המשבר הכלכלי מדגימה שלמרות מנגנון ה־GLAC יוטל המחיר בסוף על משלמי המסים או המשקיעים. אם הכסף שאמור להיות כרית אוויר לבנקים יבוזבז בחלוף השנים על השקעות מסוכנות חדשות, אז אותן קרנות פנסיה של מורים, עובדים וכבאים יתרוקנו, והאזרחים ימצאו את עצמם במשבר הבא עם איגרת חוב שלא שווה דבר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x