$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

רובוט רע

המיכון בענפי המזון המהיר והשירותים מסכן את שוק העבודה

איתי להט 08:4220.08.14

בשבוע החולף זכתה מסעדה סינית עלומה בתהילת עולם, ולא בגלל האוכל. המסעדה שממוקמת בעיר קונשן (Kunshan) בסין היא אחת מהיחידות בעולם שמעסיקה רובוטים בכדי לקבל הזמנות מהסועדים. שני רובוטים מברכים את הבאים לשלום בכניסה, ארבעה רובוטים גוצים לוקחים הזמנות ושניים נוספים אמונים על טיגון בשר וירקות בשמן רותח במטבח. "הם לא יהיו חולים, לא יבקשו חופשה, אין להם הטבות והם לא יצטרכו פנסיה", עלץ סונג יוגאנג (Song Yugang) מבעלי במסעדה.

 

וזה נכון, רובוטים הפכו עם השנים ליעילים יותר, מרובי התמחויות, מסוגלים להשתלב במנעד רחב של עבודות ובעיקר זולים יותר. למתקפה הזו על משרות בתעשיית המזון המהיר (ענף תעסוקה מהגרועים בעולם), מצטרף עכשיו גם רובוט נוסף של חברת Momentum Machines מעמק הסיליקון. הרובוט של החברה הוא סופר־טבח לתעשיית ההמבורגרים. הוא מסוגל לטגן קציצה, להפוך אותה ולהרכיב לחמניה בעשר שניות - 360 המבורגרים בשעה.

 

1. שיא באבטלה בקרב צעירים

 

אז רובוטים יאיישו את המשרות שגם כך איש לא רוצה לעבוד בהן. מה רע? מומחי רובוטים רבים בעולם מדברים על הצורך ברובוטים במקומות שבהם העבודה מסוכנת ומייגעת במיוחד. אבל ההיגיון הזה מתנגש עם המציאות: פסי ייצור שבהם העובדים מסכנים את שלומם הם דבר אחד, אבל בתקופה שבה שיעור האבטלה בקרב צעירים בעולם נמצא בשיא של כל הזמנים, כדאי אולי לשלוח רובוטים לפינוי פסולת גרעינית ובתחומים אחרים להשאיר אפשרות לתעסוקה אנושית, גם אם היא לא ממש אטרקטיבית.

 

הרובוט של Machines Momentum. מרכיב 360 המבורגרים בשעה הרובוט של Machines Momentum. מרכיב 360 המבורגרים בשעה

 

 

2. חצי מהמשרות בארה"ב עלולות להיכחד

 

אבל אם חשבתם שמדובר רק במשרות מייגעות שגם כך מביאות משכורות מבזות לעוסקים בהן, אתם טועים. מחקר של אוניברסיטת אוקספורד שפורסם בספטמבר 2013 מראה כי לא פחות 47% מהמשרות בארה"ב נמצאות בסיכון של אוטומוזיציה - כלומר החלפה בידי רובוטים או מחשבים - במהלך 20 השנים הקרובות. המחקר מצא גם כי רוב המשרות שנמצאות בסיכון שייכות לענף מקצועות השירות, זהו הענף שאחראי על רוב הצמיחה במקומות עבודה בשנים שחלפו מאז המשבר העולמי של 2008.

 

3. לא כולם ייהנו מהקדמה הדיגיטלית

 

אפשר לטעון שהמגמה הזו מזכירה את התהליך שהתרחש במהפכה התעשייתית של המאה ה־19: גם אז הוחלפו המשרות הישנות במכונות, אבל במקומן נולדו משרות חדשות בתחומים חדשים. אלא שרבים שוכחים שהתהליך ההוא, שהגביר כמובן את היעילות, גם העצים את הפער בהכנסות בחברה וריכז את רוב ההון בידי מעטים. דבר דומה מתרחש עכשיו - אנחנו קוצרים את הפירות של המהפכה הדיגיטלית, אבל הפירות הללו מגיעים לידיהם של המעטים שבראש הפירמידה.

 

4. המיכון ופערי ההכנסות עולים במקביל

 

למעשה, מאז שנות השמונים של המאה העשרים ועד היום, פחת חלקה של העבודה האנושית בתהליך התפוקה הגלובלית - מ־64% ל־59%. במקביל, עלה שיעורה של ההכנסה הגלובלית שאותה גורף האחוזון העליון, מ־9% לכ־22% מההכנסות כיום. ובל נשכח את אחוזי האבטלה המאמירים בעולם - אם בשנת 2000 היו 65% מכוח העבודה האמריקאי מועסקים, כיום מדובר ב־59% בלבד. שני התהליכים האלה חלו במקביל. רגע לפני שזה קורה לכם במשרד, כדאי אולי לעצור ולחשוב מה יהיו ההשלכות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x