משרד האנרגיה מעכב את הפטור מהסדר כובל לשותפות במאגר לווייתן
לפי ההסכם שגובש, על נובל אנרג'י ודלק למכור שני מאגרים קטנים יותר כדי שלפחות 10% מנפח הגז יעברו לידי שחקן חדש. משרד האנרגיה: "בעלי הזכויות טרם הגישו את כל המסמכים הנדרשים"
משרד האנרגיה מעכב את חתימת הסכם הפטור מהסדר כובל שגובש למאגר הגז "לווייתן". מדובר בהסכם שגובש במרץ האחרון בין המונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה לבין חברות נובל אנרג'י ודלק. במסגרת ההסכם נקבע שכדי שמאגר "לוויתן" לא יוכרז כמונופול בתחום אספקת הגז על החברות השולטות בו, על נובל אנרג'י (39.66%) ודלק (45.34%), באמצעות חלוקה שווה בין שותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר שפועלות תחת קבוצת דלק), למכור שני מאגרים קטנים יותר ("תנין" ו"כריש") שבבעלותם ולהפריש עוד כ-5% מנפח מאגר לווייתן, כך שלפחות 10% מנפח הגז שהתגלה מול חופי ישראל (תנין+כריש+5% מלווייתן) יעברו לידיו של שחקן חדש. אותו שחקן יוכל לייצר בשוק הגז תחרות במשק ולהתחרות על חוזים לשוק המקומי.
- UBS מעריך: שווי מאגר לווייתן הוא כ-9.6 מיליארד דולר
- קבוצת דלק תצא לגיוס נוסף כדי לממן את פיתוח לווייתן
- הלווייתן של תשובה גדל: קפיצה של 16% בהיקף הגז הטבעי במאגר
למרות הכוונות הטובות, והפרסום הפומבי של טויטת הפטור מהסדר כובל, ברשות ההגבלים ממתינים כבר ארבעה חודשים לחומרים ונתונים לגבי מאגרי הגז שיעברו לשחקן חדש. באילו תנאים מדובר? עיון בנוסח ההסכם מעלה שהחלק האחרון של הסכם הפטור מהסדר כובל, הוא סעיף 36, נושא את הכותרת "תנאים מתלים" ומבהיר ש"הסכם זה לא יכנס לתוקף, יהיה בטל ומבוטל ולא יוגד לאישור בית הדין להגבלים עסקיים", וזאת אם לא התקיימו שלושה תנאים מתלים, כולם בתחום סמכותו של משרד האנרגיה.
התנאי הראשון הוא קבלת אישור "לשינוי גבולות מאגר הגז תנין על ידי צרוף שטח עליו חל כיום רישיון עמית". מדובר בהבהרת גבולותיו הפיסיים של אותו מאגר גז קטן שאמור לעבור לידי צד ג', כך שלא יהיו טענות עתידיות לשאלת הבעלות על הנכס. התנאי השני אישור הממונה על הנפט שהשינוי שבוצע בסעיף הקודם "מניח את דעתו לעניין הגדרת הנכס". התנאי השלישי הוא קבלת אישור הממונה על הנפט שמאגר "תנין" אכן מוגד על ידו כ"תגלית" כך שניתן למכור אותו לשחקן חדש.
למרות שטיוטת ההסכם גובשה בדצמבר 2013, ופורסמה ב27 במרץ לקראת עסקת המכר שנכשלה בחודש מאי האחרון בין וודסייד האוסטרלית ושותפות לווייתן, עד היום משרד האנרגיה לא העביר נתונים ולא מסר את החומרים שיאפשרו את גיבוש ההסכם לקבלת פטור מהסדר כובל.
מהרשות להגבלים עסקיים אישרו שהם מחכים לחומרים עבור הסכם שכבר פורסם בציבור ומסרו בתגובה ש"ההסדר כולל מספר תנאים שטרם נתקיימו לצורך גיבושו הסופי".
במשרד האנרגיה מסבירים שהם בכלל מחכים לחומרים שיגיעו מצד בעלי לווייתן. "בעלי הזכויות טרם הגישו לממונה על ענייני נפט את כל המסמכים הנדרשים לבקשה לשם ההמלצה על שינוי גבולות הרישיונות על ידי מועצת הנפט, שינוי הנדרש בטיוטת הליך הפטור מהסדר כובל שהציג הממונה על ההגבלים העסקיים", מסכמים שם.
שלוש שנים בערעור, רישיונות שלא מטופלים
נושא עיכוב הטיפול של רישיונות של דלק ונובל אנרג'י על ידי משרד האנרגיה אינו חדש. כך למשל, בסוף 2011 ובתחילת 2012 שלל משרד האנרגיה את רישיונות "אביה" ו"קרן" מידי דלק בטענה שהם לא עומדים בתנאי הפיתוח.
מדובר בזוג רישינוות ששוכנים צפונית למאגר "ים תטיס", אותו מאגר ששירת את המשק הישראלי מ-2004 ועד 2013, ולכן ההערכות היו שברישיונות "אביה" ו"קרן" קיים פוטנציאל חדש להפקת גז. בתחילת 2012 דלק הגישה ערעור על שלילת הרישיונות. ומה קרה מאז? בעיקר כלום. בדיקת כלכליסט מעלה שעד היום משרד האנרגיה לא החליט כיצד לטפל בנושא. בתגובה לשאלת כלכליסט מדוע הנושא "נמרח" כמעט שלוש שנים ענו שם ש"הנושא נמצא בדיונים".
המחלוקות בין הצדדים לגבי זהות המאגרים ומועדי הפיתוח שלהם הגיע שבוע שעבר לשיאה בשעה שמשרד האנרגיה אסר על שותפות "תמר" לפתח מאגר לווין שהתגלה בצמוד אליו. מדובר במאגר תמר SOUTH WEST (או תמר SW) שאמור להתחבר למאגר תמר הגדול ולהגדיל את תפוקתו בכ10%. משרד האנרגיה עצר את העבודות בטענה שתמר SW גולש לתחומי רישיון קידוח אחר שלא בידי בעלי תמר (רישיון ערן) ולכן אין להתקדם עם הפיתוח. בצעד נדיר, שותפות תמר עתרה לבג"ץ נגד משרד האנרגיה בדרישה שיאשר את הפיתוח.
ממשרד האנרגיה ענו לעניין התביעה ש"קידוח תמר SW נקדח רק לאחרונה ותוכנית הפיתוח של שדה תמר sw נמצאת בהליכי בדיקה. רק לאחר בדיקת מכלול ההיבטים הרלוונטיים נוכל להתייחס לאופן פיתוחו. תגובתנו לעניין העתירה תינתן, כהרגלנו, לבית המשפט".