$
בארץ

חברת החשמל שקלה לרכוש גז מרצועת עזה

המגעים נערכו בהוראת משרד ראש הממשלה בתיווך נציגי הקוורטט ועורבה בהם גם הרשות הפלסטינית שהמאגר הוענק לה על ידי ממשלת ישראל בשנת 2000

ליאור גוטמן 06:5530.07.14
עד אפריל האחרון חברת החשמל ניהלה מו"מ לרכישת גז ממאגר גזה מארין המוחזק על ידי חברת בריטיש גז ושוכן מול חופי רצועת עזה. המגעים נערכו בהוראת משרד ראש הממשלה בתיווך נציגי הקוורטט ועורבה בהם גם הרשות הפלסטינית שהמאגר הוענק לה על ידי ממשלת ישראל בשנת 2000.

המגעים בין הצדדים החלו בנובמבר האחרון ויצאו לדרכם בברכת משרד רה"מ אליו הצטרף נציג הקוורטט בישראל טוני בלייר ושליחיו. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שחברת החשמל קיבלה הצעה לא פורמאלית לפיה מאגר גזה מארין יפותח רק עבור חברת החשמל והוא לא יוכל למכור לאף גורם אחר, מדינה שכנה או השוק העזתי. החוזה עליו דובר היה אספקה בקיבולת מכירה של עד 4 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי לשנה, וזאת לאורך לתקופה של 6 עד 8 שנים. מדובר למעשה בשיריון כלל מאגר הגז עבור חברת החשמל כך שהוא יוכל לשמש כמתחרה לאספקת הגז משופות "תמר".

 

 

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל צילום: אוראל כהן

 

לפי המו"מ, המאגר יוכל לשמש כמתחרה לאספקת הגז משותפות תמר, אך חברת החשמל נסוגה מהעסקה לאחר שהמחיר שדרשה בריטיש גז היה גבוה בכ־50% מהמחיר שמשלמת ישראל לשותפות תמר.

 

מכיוון שכך, חברת החשמל חששה שחוזה מול גזה מארין למעשה יקפיץ את תעריף החשמל הכללי ובחברת החשמל החליטו לזנוח את הנושא והמגעים הופסקו.

 

במשרדו של נציג הקוורטט טוני בלייר אישרו כי הוא היה מעורב במגעים והוסיפו כי המטרה היתה להביא בסופו של יום את הגז לחוף, פעולה שתסייע רבות לכלכלה הפלסטינית.

 

מחברת החשמל נמסר כי היא "נמצאת במגעים שוטפים עם גופים עסקיים שונים באשר לאפשרויות גיבוי מקורות הגז של החברה".

 

מתנה מברק שעברה לרש"פ

 

מאגר גזה מארין התגלה בסוף המילניום והזכות לפתח אותו וליהנות מהרווחיים הועברה בסוף המילניום מידי רה"מ דאז אהוד ברק לידי הרש"פ. למרות הכוונות הטובות המאגר לא פותח עד היום, גם בשל החשש של רה"מ אחרי ברק אריק שרון שחשש שרווחי הגז יגיעו לידי ארגוני טרור.

 

מבחינת גודל המאגר גזה מארין נחשב למאגר קטן, ולמעשה נפח הגז בו דומה ואולי נמוך ממאגר "ים תטיס" (MARY B ונועהׂ) ששימש כמקור הגז הישראלי היחיד לשוק המקומי בין 2004 ל-2013. על פי ההערכות הכמות שם נעה סביב 30 מיליארד מ"ק, כאשר במונחי הביקוש הנוכחי במשק הישראלי מדובר על כחמש שנות צריכה. המאגר שייך בין השאר לחברת BG, שמנסה מזה כמה שנים לקדם את פיתוחו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x