ששנסקי נתקע ברומניה - והשימוע של כיל נדחה
בשימוע הייתה אמורה כיל לשטוח את טענותיה נגד המלצות הביניים של הוועדה לבחינת חלקה של המדינה במשאבי הטבע
"ביום שלישי בלילה כבר הייתי על המטוס של חברת התעופה הלאומית של רומניה טארום בבוקרשט כדי להספיק להגיע היום (ד') בבוקר לשימוע של כיל בירושלים, אבל אז הודיעו לנו שהטיסה מבוטלת בשל החשש לטילים על נתב"ג. הורידו לנו את המזוודות וחזרנו למלון", כך סיפר פרופסור איתן ששנסקי, העומד
בשימוע, שאליו היו אמורים להגיע יו"ר כיל, ניר גלעד, המנכ"ל, סטפן בורגס, המשנים למנכ"ל, אבי דויטשמן ודני חן, ועו"ד דודי תדמור, הייתה החברה אמור לשטוח את טענותיה נגד ההמלצה בדו"ח הביניים של הועדה, לפיה יש להטיל החל מ-2017 מס רווחי יתר בשיעור 42% ותמלוג אחיד של 5% על משאבי הטבע שהיא כורה בים המלח ובנגב. ממשרד האוצר נמסר כי בקרוב יתואם מועד חדש לשימוע.
"טסתי לרומניה ביום ראשון בלילה בעקבות בקשה של שר האוצר, יאיר לפיד", סיפר אתמול ששנסקי. "לפני כשלושה שבועות שרת האוצר הרומנית, איונה מריה פטרסקו, וסגנה ביקרו בישראל. בעת ביקורם השר צלצל אלי ואמר לי שגם הם מתמודדים עם הבעיה איך לטפל בחלק שלהם במשאבי טבע. חברת אקסון מצאה שם כמויות גז ונפט גדולות בקידוחים בים השחור, והם רוצים לראות איך מטפלים בזה. חלק המדינה שם כיום בקידוחים היבשתיים מורכב מתמלוגים של 3.5%-7% ו-16% מס חברות. קרן המטבע העולמית מצאה שהחלק שלהם נמוך מהממוצע העולמי של חלק המדינה במשאבי טבע – 60%-65%. הבעיה המרכזית של הרומנים זה שאין להם מאגר נתונים למעקב. היזמים הפרטיים שם לא מוכנים להעביר נתונים בטענה של סודות מסחריים".
לדברי שישסנקי, הרומנים החליטו בהמלצתו להקים ועדה מצומצמת שתבחן את חלק המדינה על משאבי הטבע, ולשקול עד אז לעלות את המס רק על תחום האנרגיה. "הם רוצים לאמץ את מודל מיסוי רווחי היתר שהמלצנו עליו", הוא אומר. "יש להם פוטנציאל אדיר בתחום הזה, אבל זה שאין להם נתונים מאוד בעייתי ולכן המלצתי להם איך לפעול לאיסוף הנתונים. הם הציעו שאתן ייעוץ לועדה, אבל אין לי זמן זה. אני צריך לסיים קודם את מה שהתחלנו בישראל".