$
מחפשי עבודה

בחנו את עצמכם: האם המקצוע שלכם בסכנת הכחדה?

גם הדינוזאורים לא ראו שזה מגיע: בעולם תזזיתי ומשתנה, עובדים שלא דואגים לקיימות מקצועית עלולים למצוא את עצמם מחוץ למשחק. מה תוכלו לעשות כדי לשמור על הכיסא

נטלי ריער 15:4229.06.14

זה נוח להיות שכיר. אם שואלים אנשים למה הם מעדיפים להיות שכירים ולא עצמאיים, גם אין ממש סיכוי שהתשובה שלהם תפתיע אתכם. קחו למשל את שירה, מקדמת אתרים בת 36, שמעדיפה לעבוד בחברה מסודרת, גם אם כעצמאית היא תרוויח יותר. "אני מעדיפה את השקט הנפשי של משכורת שנכנסת בכל חודש ביום קבוע, לא צריכה לחפש לקוחות ולרדוף אחרי צ'קים של שוטף פלוס מי יודע כמה".

"העגלה נוסעת, אין עצור"

אפשר להבין את שירה, שמעדיפה נוחות וביטחון על פני יציאה אל הלא נודע. עם זאת, זה לא פוטר אותה ואחרים לאמץ צורת חשיבה עצמאית בנוגע לקיימות שלהם בשוק העבודה, שמשתנה ללא הרף. במיוחד כשמדי חודש במהדורת החדשות עולה כתבה על עוד חברה שמפטרת 200 עובדים, ביניהם בני 40 פלוס רבים שיתקשו למצוא את מקומם מחדש.

"ואבא תמיד אומר, תעזבנו יום יעזבך יומיים. העגלה נוסעת אין עצור. קפצת ממנה היום, חלפו שנתיים, והנה נשארת מאחור." מאיר אריאל, בשירו "נשל הנחש", מתאר באופן מדויק ומטריד את חשיבות הטיימינג ומשקף במידה מסוימת את החיים. מצמצת? העגלה נסעה. גם כשזה נוגע לכיסא שלנו בעבודה. אם לא נרים את הראש מהמסך, לפחות אחת לשנה, וננסה לעשות הערכת מצב, הקריירה שלנו לא תיסע רחוק כל כך.

 

בחן את עצמך: האם המקצוע שלך על סף הכחדה?

מדי שנה, אנו מסכמים את נתוני המשרות באתר כדי לקבל תמונה כללית על שוק העבודה. בסיכום שנת 2013 נוכחנו לגלות שהירידה הגדולה ביותר בהיצע המשרות בהשוואה לשנת 2012, התבטאה בעיקר בתחום ניתוח המערכות (37%-) האופטיקה (34.5%-) והטלקום (34%).

 

התחומים שהראו ירידה משמעותית במהלך 2013 התחומים שהראו ירידה משמעותית במהלך 2013

 

אך בכל תחום יכול להתרחש משבר שיביא לקיצוץ בכוח האדם, ובחלק מהמקרים אפשר לומר שהכתובת הייתה על הקיר. ענת ספיר, מלווה מזה שנים רבות עובדים בכירים ומקצועיים ומסייעת להם למצוא את דרכם חזרה לעולם העבודה, ובמקרים מסוימים גם לקריירה עצמאית. היא מספרת על יובל, מתכנת קובול (COBOL) בשנות החמישים לחייו, שהגיע אליה לאחר שנים ארוכות של עבודה בארגון גדול אך קצת מיושן. "עקב שינוי ארגוני שנערך שם, הוא נפלט מהמערכת והחל לחפש עבודה. לאחר חיפושים רבים שהעלו חרס, הוא הבין שכיום כמעט ולא עובדים יותר עם המערכת הזו. למעשה, היא קיימת רק בארגונים ותיקים, אך לא מפתחים יותר מערכות חדשות ולכן אין כמעט דרישה למתכנתי קובול".

 

חלבן, יש מקצועות שעוברים מן העולם. צריך להישאר מעודכנים חלבן, יש מקצועות שעוברים מן העולם. צריך להישאר מעודכנים

 

ואכן, מבדיקה באתר עולה, כי משנת 2010 הביקוש למתכנתי קובול ירד בצורה תלולה: מ-866 משרות בשנת 2010, ל-188 משרות בשנת 2013. מדובר בירידה מבהילה של 78% בהיצע המשרות. אם זה לא דגל אדום, אז מה כן?

 

"כשיובל ניסה להגיש מועמדות לחברות שחיפשו מתכנתים בשפות אחרות, הוא נדחה על הסף", אומרת ספיר. "במהלך שנות עבודתו הוא ידע שמתפתחות שפות תכנות אחרות, וכולם אמרו לו שקובול זה מיושן, אך הוא לא חשב ללכת ללמוד קורס ולרענן את הידע כי מקום העבודה שלו היה יציב ומתגמל - החלטה שהסתברה כטעות".

 

המפתח להישרדות בשוק העבודה: "איפה אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים?"

 

אז איך שומרים על רלוונטיות בשוק העבודה? את הטיפים הבאים, כדאי ליישם דווקא כשהכל נראה יציב ובטוח:

 

1. להביט 5 שנים קדימה באופן תמידי

כמו שעובד עצמאי תמיד צריך לשאול את עצמו אם הוא שומר על נחיצות בתחום שלו, גם השכיר לא יכול להימנע מכך. למעשה, לשאלת הראיונות המוכרת "איפה אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים מהיום?" יש חשיבות גדולה בניהול קריירה כשכיר; היכולת לתכנן קדימה היא זו שתעודד הסתכלות לעתיד ומעורבות תמידית בעולם העבודה, ולבסוף גם תמנע מכם להירדם על הכיסא במקום העבודה הקיים. במיוחד בעידן האינטרנט - עובד שכיר יכול לדעת די בקלות מה קורה בתחום שלו ואם הוא נמצא בסיכון להישאר ללא עבודה בעתיד.

 

2. לא להפסיק ללמוד

ענת ספיר ממליצה לעובדים שכירים להמשיך ללמוד ולהתמקצע: "המלצה חד משמעית שלי לעובדים שכירים היא שגם אם מקום העבודה טוב ולשביעות רצונך, כדאי להמשיך להתמקצע, להתעניין, ולקחת קורסים והשתלמויות. זה יעיל גם ברמה המעשית המיידית (מעלה את הסיכוי שיפתחו בפניך את הדלת) וגם ברמה המקצועית, כי השוק משתנה ומתחדש כל הזמן. זה נכון לגבי המקצועות הטכנולוגיים, אך לא רק - כיום גם במקצועות המכירות והשיווק יש שיטות וגישות חדשות ואפילו במקצועות הפיננסים צריך להתעדכן בשינויים ובתקנים בינלאומיים חדשים".

 

3. לא לסמוך על הכשרה ממקום העבודה

ספיר מוסיפה: "מקום עבודה יציב ככל שיהיה, לא בהכרח דואג שהעובדים שלו יזכו להכשרה. עובד שמביט קדימה הוא זה שמתחדש, מתעדכן במה שקורה בתחום, קורא ספרות מקצועית, משתתף בכנסים מקצועיים ולא חושש מקצת נטוורקינג. אם מקום העבודה שולח מיוזמתו ללימודים והכשרות, מה טוב. אך במידה ולא קיימת תוכנית הכשרה במקום העבודה, אפשר לעשות זאת באופן עצמאי. במקרים מסוימים שווה אפילו לבדוק עם המעסיק אם יש סיכוי לקבל מימון חלקי או מלא בהכשרה, שבסופו של דבר עשויה להשתלם גם לו". לסיום, מדגישה ספיר: "חשוב להיות מקצועי וממוקד, לקחת קורסים והשתלמויות בתחום המקצועי, ולא להתפזר בים של קורסים בנושאים שונים".

 

הכותבת היא מנהלת תוכן עבודה וקריירה ב-AllJobs

בטל שלח
    לכל התגובות
    x