קפיטליזם 3.0
משחקים על כסף
ארגון אוקספם הנלחם בעוני דירג את הנבחרות במונדיאל לפי פרמטרים של שוויון כלכלי וחברתי
איך היה נראה המונדיאל אילו הקבוצות המתחרות בו היו נמדדות לא בשערים, אלא בהתפלגות הכנסות ועושר? מי היתה האלופה אילו מבין שמונת הבתים היתה מנצחת הנבחרת בעלת ההכנסה הגבוה ביותר לנפש או השוויון המגדרי הגדול ביותר? ואיזו קבוצה מייצגת את המדינה היציבה ביותר? את התרגיל הזה ביצע בשבוע שעבר ארגון אוקספם העולמי. "גביע אי־השוויון שלנו בוחן כדורגל מפרספקטיבה שונה", הכריזו באוקספם. "תשכחו מדירוג פיפ"א, הדירוג שלנו בוחן את 32 הקבוצות מבחינת תפקוד בהתמודדות עם עוני, אי־שוויון וחלוקת הכנסות". וכשמדובר באי־שוויון בחלוקת הכנסות, המנצחת היא הנבחרת המפתיעה של הגביע הנוכחי - בלגיה, שהיתה מתמודדת בגמר מול, איך לא, גרמניה. נכון לעכשיו, 10% מהעשירים הבלגים מחזיקים בהון המשתווה לזה של 4.3 מיליון אנשים המרכיבים את 40% העניים במדינה. אצל הגרמנים מדובר ב־32.8 מיליון אנשים, שמחזיקים יחד בהון דומה לזה של העשירון העליון.
1. חצי גמר השוויון המגדרי
בלגיה מנצחת את שוויץ
בלגיה מקבלת ציונים לא רעים בשאר המדדים. היא למשל כמעט משתווה לשוויץ בגמר הטורניר שעניינו שוויון הזדמנויות לנשים. היא גם מדורגת בשליש העליון בטורניר הכנסה לאזרח, והיתה מסיימת שלישית אילו היה נמדד במונחים של פיתוח אנושי, שירותי בריאות והשכלה, ובמקום הרביעי במדד היציבות העולמי. להצלחה הבלגית הזו משתווה רק הנבחרת השוויצרית שמחזיקה בהכנסה הגבוהה לנפש ומדורגת כמדינה היציבה בטורניר, כמעניקת השוויון המגדרי הגבוה ביותר, חמישית בפיתוח אנושי ורביעית בחלוקת הכנסות.
2. מוקדמות חלוקת ההכנסות
ברזיל נפלטת בסיבוב הראשון
המארחת ברזיל היתה נפלטת כבר בסיבוב הראשון של המשחקים לפי הדירוג של אוקספם. בעוד המשחקים מפורשנים ממשרדי זכוכית מבהיקים על רקע נוף חוף הקופקבנה, אי אפשר להסתיר את שכונות העוני שמשתרבבות לכתבות מריו, כמו גם את מורת רוחם של הברזילאים מ־3.5 מיליארד דולר שהלכו לשיפוצי אצטדיונים ובנייתם במקום לרפואה, לחינוך ולתשתיות. אבל בעוד ברזיל מדורגת נמוך בחלוקת ההכנסות, היא גם אחת מהיחידות בטורניר שמציגות מגמה של הפחתה באי־השוויון. זאת למשל בניגוד מוחלט לנבחרות המערב.
3. שמינית גמר פערי הכנסות
אנגליה עוברת בקושי
קחו את אנגליה, הטוענת הנצחית לכתר המצאת הכדורגל ואחת המדינות העשירות בעולם. היא בקושי היתה משתחלת לשמינית הגמר במונחים של שוויון בחלוקת ההכנסות. מדד פלמה, זה שבודק כמה מרוויח העשירון העליון ביחס ל־40% העניים במדינה נתונה, מראה במקרה של הבריטים יחס של פי 1.4. זה מצב יותר טוב מאשר בברזיל, שם מדובר ביחס של פי 4.3, אבל דו"ח אחר של אוקספם מהשנה גילה שחמש המשפחות העשירות באנגליה מחזיקות בהון גדול יותר מזה של 20% התושבים העניים במדינה.
4. גמר הפיתוח האנושי
אוסטרליה מביסה את ארה"ב
אצל הרוסים זה אפילו גרוע יותר. 110 האנשים העשירים במדינה מחזיקים בהון גדול יותר מזה של 35% העניים ברוסיה. תחת התנאים האלה הם אפילו לא היו צולחים את הסיבוב הראשון, מה שדווקא נראה כאפשרות ריאלית במונדיאל האמיתי. במונדיאל של אוקספם היה כדאי גם לשים לב לקבוצה האוסטרלית. היא היתה מביסה את ארצות הברית בגמר של הפיתוח האנושי, מפסידה בגמר הכנסה לנפש לשוויץ, ומעפילה לחצי הגמר ביציבות ובשוויון מגדרי. אבל כפי שהאוסטרלים הוכיחו בינתיים, לשחק כדורגל זה כבר סיפור אחר.