$
בארץ

המדינה התעכבה והזכויות של מאות עובדים נכים נפגעו

משרד הכלכלה חידש החודש את שירות האבחון החיצוני שקובע את שכרם של נכים עובדים. פרוטוקול הוועדה שדנה בנושא מגלה שהמדינה בחרה להשבית את השירות החיוני במשך כמעט שנה על פני האפשרות לבצע אותו בעצמה

מיקי פלד 08:4711.06.14

לאחר השבתה של חודש, משרד הכלכלה יחזיר בשבוע הבא לפעילות את שירות התאמת שכר המינימום לעובדים נכים, שנרכש מחברות חיצוניות. אלא שבכל הנוגע למעמדם של נכים בסדר החשיבות הממשלתי, התמונה הכללית רחוקה מלהיות חיובית.

נפתלי בנט נפתלי בנט צילום: אוראל כהן

 

מפרוטוקולים ישיבת ועדת הפטור ממכרז של משרד האוצר מלפני כשבועיים עולה כי השירות הושבת גם ב־2013 למשך 11 חודשים, מפני שנגמר הכסף לרכישתו. כתוצאה מכך כ־750 נכים שיכלו ורצו לעבוד נאלצו להישאר בבית כי למעסיק לא השתלם לשכור אותם או קיבלו שכר מינימום שלא תואם את כישוריהם. במשרד הכלכלה מסבירים כי אפשרות של העסקה ישירה של המאבחנים העובדים מול הנכים לא היתה אפשרית עקב איסור על הגדלת התקנים במשרדי הממשלה. במילים אחרות: המדינה העדיפה להשאיר את השירות מושבת מאשר לוותר על ההפרטה.

 

לפי חוק, שכר המינימום שנקבע לעובדים עם מוגבלויות יכול להיות נמוך יותר מהרגיל, כדי לעודד את העסקתם. עם זאת, החוק קובע כי לצורך כך על העובד לעבור אבחון לקביעת יכולותיו. לדוגמה, מי שיכולותיו מוגדרות כ־50% מאלה של עובד ללא מגבלות, יקבל שכר מינימום שהוא מחצית מהשכר הרגיל (כ־2,150 שקל ברוטו בחודש). התקנות קובעות עוד כי אם השירות מושבת רשאים מעסיקים להעסיק נכים, ולאחר האבחון יקוזז או יתווסף השכר רטוראקטיבית.

 

מאז 2006 סיפקו את השירות למדינה החברה הפרטית פרויקטים שיקומיים ועמותה בשם המרכז להכשרה ושיקום מקצועי ליד בית החולים לוינשטיין. ההתקשרות עמן עלתה לדינה כ־14.4 מיליון שקל והופסקה עקב היעדר תקציב.

 

בפרוטוקול אחר, של עדת המכרזים הפנימית של משרד הכלכלה מ־6 באפריל, מודים אנשיה שהשבתת השירות בשנה שעברה "הביאה לפגיעה לא מבוטלת בזכויות של עובדים עם מוגבלויות. למאות עובדים שהגישו בקשות טרם בוצע אבחון בשל עומס, ובכך נמשכת הפרת זכויותיהם".

 

בחודש שעבר הושבתו השירותים בשנית, לאחר ביטול מכרז חדש לאספקתם. השירות חודש לאחר שמשרד האוצר אישר התקשרות עם החברות הוותיקות לחצי שנה. בתקופה זו יעביר להן משרד הכלכלה 1.26 מיליון שקל.

 

ממשרד הכלכלה נמסר: "הליך האבחונים התחדש לפני כחצי שנה ומאז הושלמו רוב האבחונים שהצטברו ב־2013. מדובר בשירותים שלביצועם נדרש כוח אדם מיומן שלא בנמצא במשרד, ואין אפשרות לקבל תקנים בכמות הנדרשת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x