בנק ישראל יוכל להשקיע השנה 7.3 מיליארד דולר במניות זרות
פחות מארבעה חודשים אחרי שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל אישרה לחטיבת השווקים להשקיע השנה 8% מכספי יתרות המט"ח במניות זרות, היא הגדילה את סכום ההשקעה המותרת במניות ב-0.5% נוספים
נמשכת העלייה הזוחלת בגודל הסכום שרשאי בנק ישראל להשקיע במניות זרות. פחות מארבעה חודשים אחרי שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל אישרה לחטיבת השווקים של הבנק להשקיע השנה 8% מכספי יתרות המט"ח במניות זרות, הגדילה הוועדה בסוף החודש שעבר את סכום ההשקעה המותרת במניות ב-0.5% נוספים. משמעות מהלך זה היא שבנק ישראל יוכל להשקיע השנה במניות הנסחרות בבורסות בחו"ל סכום של עד 7.3 מיליארד דולר.
- שיא של חודשיים: הדולר היציג קפץ ב-0.7% ל-3.49 שקלים
- הנגידה: "אנחנו עוד רחוקים מהמצב שקדם למשבר הכלכלי"
- מגדילים סיכון: בנק ישראל ישקיע השנה 8% מיתרות המט"ח במניות
מטרת האישור הנוסף שנתנה הוועדה המוניטרית היא למנוע מצב שבו עליות שערים בבורסות בחו"ל יגרמו לחריגה מהתקרה המותרת, ויחייבו את בנק ישראל לממש חלק מהמניות שברשותו. מצב כזה התרחש במהלך המחצית השנייה של 2013, כאשר העליות הנאות שנרשמו אז בבורסה האמריקאית הגדילו את שיעור ההשקעה במניות מעבר לתקרה המותרת. כתוצאה מכך נאלצה אז הוועדה המוניטרית להתייעץ עם שר האוצר יאיר לפיד, ואישרה לבנק לחרוג זמנית משיעור ההשקעות המותר במניות.
הרפתקת ההשקעה במניות זרות של בנק ישראל התחילה בפברואר 2012, עם השקעה ניסיונית של 1.5% מסך יתרות המט"ח. בסוף אותה שנה הכפיל הבנק את היקף ההשקעות שלו במניות ל- 3%. כעבור חצי שנה הוכפל סכום ההשקעה המותרת פעם נוספת, ל- 6% מיתרות המט"ח. לפני ארבעה חודשים קבעה כאמור הוועדה המוניטרית כי תקרת ההשקעות במניות תסתכם השנה ב- 8%.
בנק ישראל משקיע כיום 5.3% מיתרות המט"ח במניות הנסחרות בארצות הברית, 1.3% במניות בגרמניה, 1.1% באנגליה ו- 0.3% הנותרים במניות בצרפת. 3% נוספים מכספי יתרות המט"ח מושקעים בפוזיציות מטבעיות בנורווגיה, סינגפור ודרום קוריאה. החלק הגדול של יתרות המט"ח, בהיקף של 89%, מושקע באגרות חוב ממשלתיות לטווח ממוצע של 1.3 שנים. ההשקעות העיקריות הן באגרות חוב נקובות בדולר, ביורו ובלירה שטרלינג, לטווח ממוצע של 1.5 שנים.