$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

חינוך רע

מה קורה כשהחובות על הלוואות הסטודנטים בארה"ב מזנקים ליותר מטריליון דולר ומנגד השכר הממוצע יורד

איתי להט 08:1828.05.14
הסטודנטים האמריקאים שסיימו השנה את לימודיהם במוסדות להשכלה גבוהה ייצאו מהם כשבידיהם לא רק תואר - שלא בטוח שאפשר לעשות איתו הרבה בכלכלה האמריקאית - אלא חובות שימררו את חייהם בשנים הקרובות. למעשה, בוגרי 2014 הם המחזור שהחוב שלו הוא הגבוה מאי פעם בארה"ב. על פי "הוול סטריט ג'ורנל", החוב הממוצע של סטודנט כזה יהיה 33 אלף דולר, קפיצה קלה מהחוב הממוצע של בוגרי 2013 - 31 אלף דולר - וקפיצה גדולה מחוב של 10,000 דולר ב־1993.

 

הבעיה כמובן היא השכר שמצפה לבוגרים בעבודות הראשונות שלהם. חוב הסטודנטים הממוצע תפח בשנים 2005–2012 ב־35% (מותאם לאינפלציה), ואילו השכר החציוני במשק האמריקאי צנח ב־2.2%. ועכשיו מתברר לאמריקאים שהחוב המפלצתי בהלוואות סטודנטים, 1.1 טריליון דולר, הוא גם אבן ריחיים על צוואר הכלכלה כולה.

 

מפגינים בוושינגטון על חובות סטודנטים. שיטות גבייה מפוקפקות מפגינים בוושינגטון על חובות סטודנטים. שיטות גבייה מפוקפקות צילום: אי פי איי

 

1. יש חוב – אין משכנתא

ההלוואות מאטות את שוק הדיור

 

את הנתונים פרסם "הניו יורק טיימס", שמצא התאמה בין חוב הסטודנטים הממוצע בקרב בני 27–30 לנפילה חדה בשיעורי הבקשות למשכנתאות בקרב קבוצת הגילאים הזאת. הבעיה היא כמובן שסקטור הדיור האמריקאי היה תמיד גורם מוביל בתהליך ההתאוששות של ארה"ב ממשברים כלכליים. ואולם, הפעם, מאז המשבר של 2008 תרומת המגזר הזה לצמיחה הכלכלית נאמדת במחצית מתרומתו טרם המשבר. וזוגות צעירים שלא מסוגלים לקחת משכנתא בגלל חוב הסטודנטים שלהם - משחקים תפקיד מרכזי בתופעה.

 

2. איום בתביעה על קרוב מת

סאלי מיי לא ממתינה לקבורה

 

במקביל אוניברסיטאות מחריפות את המאבק בבעלי חוב. השיטה שנוקטים בה המוסדות להשכלה גבוהה היא להעביר את הפיקוח על גביית החובות האלה לקבלני משנה. במקרה של סאלי מיי, חברה פרטית והמנפיקה הגדולה של חוב סטודנטים בארה"ב, לא משנה אם בעלי חוב עומדים בתשלומים שלהם. שבעה מקרים, שאירעו בימים האחרונים, שבהם סטודנטים לשעבר קיבלו איום בתביעה למרות היסטוריית החזרי חוב מושלמת התרחשו מיד לאחר מות אחד מקרובי המשפחה שלהם, שהיה גם הערב להלוואה.

 

3. עמלות וקנסות מנופחים

חוב הסטודנטים גדול מחוב האשראי

 

כאלה הם פני הדברים בארה"ב. מנפיקת החוב הגדולה במדינה לסטודנטים, חוב שהיקפו גדול מחוב כרטיסי האשראי במדינה, חושבת שבן משפחה מת הוא עילה לפתוח בהליך של עיקול נכסים. רק שבוע קודם לכן הטיל הממשל הפדרלי קנס של 97 מיליון דולר על החברה בשל חיוב יתר של עמלות טיפול בהלוואות, עיכוב תשלומים מכוון כדי להטיל קנסות על לווים והסתרת נתונים מלקוחותיה. אבל בעולם שבו קנסות הם חלק מהפעילות השגרתית של מוסדות פיננסיים ואיש לא הולך לכלא - מה כבר יכול להשתנות?

 

4. מחכים לנקודת הרתיחה

לסטודנטים בצ'ילה כבר נמאס

 

מה שיכול אולי לשנות את הדברים הוא נקודת רתיחה כמו זו שהיתה בצ'ילה לפני שבוע. במהלך מצעדי מחאה על יוקר שכר הלימוד במדינה יצאו 100 אלף איש לרחובות. קבוצה של 3,000 סטודנטים השתלטה על מטה הניהול של אוניברסיטת דל מאר, אוניברסיטה פרטית המונה 81 סניפים ברחבי המדינה. הסטודנטים הזועמים הצליחו להניח את ידיהם על מסמכי החוב של הלומדים במוסד, שסכומו 500 מיליון דולר, ושרפו אותם. עכשיו האוניברסיטה חייבת לתבוע כל אחד מעשרות אלפי הסטודנטים שלה בנפרד, וזה יעלה לה הרבה מאוד כסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x