$
דו"ח מבקר המדינה 2014
דו"ח מבקר המדינה 2014

דו"ח המבקר 2014

המבקר: מפעל הפיס חילק מענקים לרשויות אך לא עקב אחר בטיחותם

מפעל הפיס אישר לרשויות המקומיות מענקים בסך 1.7 מיליארד שקל בין 2010 ל- 2012 עבור הקמה ושיפוץ מבני חינוך, תרבות ורווחה, אך לא טרח לבדוק האם הם ראויים לשימוש. שפירא: "על הפיס לפעול בסבירות וכנאמן של כספי הציבור"

רוני זינגר 16:0414.05.14

"רק 23% מהמבנים שבנייתם הסתיימה דורגו ברמת תחזוקה של 80% ומעלה, ורק 21% מהמבנים שבנייתם הסתיימה דורגו ברמת בטיחות של 80% ומעלה. בחלק גדול מהמבנים התגלו בעיות רטיבות, סדקים, בעיות בטיחות, בעיות במערכת החשמל ועוד", כך קובע מבקר המדינה באשר למבנים שהוקמו ברשויות המקומיות השונות במימון מפעל הפיס. המבקר בדק את אופן הבקרה והטיפול באשר למבנים שנבנו במימונו של מפעל הפיס  - הן בהיבט ייעוד המבנים והן במטרה שלשמה נועדו, גם ביחס לתחזוקתם ובטיחותם.

 

מפעל הפיס מחלק מענקים לרשויות המקומיות בעבור הקמה, שיפוץ וציוד של מבני ציבור המשמשים לצורכי חינוך, תרבות רווחה ובריאות. בשנת 2010 אישר הפיס לרשויות המקומיות מענקים בסך כ-334 מיליון שקלים. בשנת 2011 אושרו מענקים בסך כ-420 מיליון שקלים ובשנת 2012 אושרו מענקים בסך כ-952 מיליון שקלים. הרשות שמקבלת את המענק מתחייבת לעשות בו שימוש בהתאם לייעוד שנקבע, מתחייבת לא להשכירו ולדאוג להפעלתו ולתחזוקתו. אי עמידה בשורת התחייבויות מצד הרשות המקומית יכולה להביא את מפעל הפיס לדרוש את החזר השקעתה במבנה.

 

שפירא. "הפיס, כגוף ציבורי, לפעול בסבירות וכנאמן של כספי הציבור, כדי שהכספים שהוא מגייס מן הציבור יגיעו ליעדם המוצהר" שפירא. "הפיס, כגוף ציבורי, לפעול בסבירות וכנאמן של כספי הציבור, כדי שהכספים שהוא מגייס מן הציבור יגיעו ליעדם המוצהר" צילום: עמית שאבי

 

מפעל הפיס ערך בעצמו בדיקה בשנים 2008-2009, שעל ממצאיה מסתמך גם המבקר, ובה נבדקו 966 מבנים שבנה מפעל הפיס. על פי הבדיקה בנייתם של 821 הסתיימה. מתוכם, כאמור, נמצאו אחוזים גבוהים של מבנים שבהם התחזוקה והבטיחות לוקים בחסר. מבקר המדינה מצא כי מסקנות הסקר לא הביאו את אנשי מפעל הפיס לקיים דיון רציני בהן, והן לא גובשו לכדי מדיניות עתידית בדבר דרכי טיפול בבעיות "המהותיות העולות מההסקר" - לשון הביקורת. בסקר שנערך ב-2009 נמצאו 23 מבנים שבנייתם הסתיימה אך הם אינם פעילים ו-11 מבנים שנבזזו וננטשו עוד בטרם הסתיימה הבניה. במועד הביקורת, 2013, נמצא כי 12 מהמבנים האלה עדיין לא פעילים - על בנייתם שילם מפעל הפיס 16 מיליון שקלים, וכי לגבי חלקם נמצא שמפעל הפיס לא עשה דבר כדי להחזירם לפעילות.

 

המבקר מצא כי חלק מתחנות מפעל הפיס לבריאות השן אינן פעילות או שהושכרו לרופאי שיניים פרטיים וזאת בניגוד להסכם בין מפעל הפיס לרשויות.

 

מבקר המדינה מצא כי למרות המבנים הלא פעילים, חריגות בשימוש במבנים אחרים, מצב בטיחותי ותחזוקתי לקוי, התמשכות בנייה בחריגה מהנהלים וקשיים בתפעול שוטף - למרות כל אלה, לא קיים דירקטוריון מפעל הפיס דיון בכדי להעניק טיפול מערכתי לשורת הבעיות הללו. נמצא כי "לעתים מזומנות התקשה הפיס להביא את הרשויות המקומיות לכדי תיקון הליקויים ולא תמיד נקט את אמצעי האכיפה העומדים לרשותו כלפי רשויות שלא תיקנו את הדרוש תיקון, לרבות דרישה להחזר המענק או הקפאת מענקים חדשים שאושרו להן". בימים אלה נמצאת בסיכום בדיקת סקר נוספת שערך מפעל הפיס בשנת 2012. המבקר חושב כי הפעם ראוי שדירקטוריון מפעל הפיס יבחון בצורה מקיפה וימצא את הפתרונות לבעיות שנמצאו.

 

"מפעל הפיס משמש נאמן הציבור ומופקד על כספי ציבור. מהאמור לעיל עולה כי הפיס לא פעל כמצופה כדי להבטיח שכל הכספים ישמשו לתכלית שנקבעה להם, ולא נקט את האמצעים החוקיים העומדים לרשותו כדי לאכוף את מימוש ההתחייבויות של הרשויות המקומיות. על הפיס, כגוף ציבורי, לפעול בסבירות וכנאמן של כספי הציבור, כדי שהכספים שהוא מגייס מן הציבור יגיעו ליעדם המוצהר", מסכם המבקר בנשוא זה.

 

תגובת מפעל הפיס

  

"מפעל הפיס רואה חשיבות רבה בהיותו הגורם המתקצב הקמת מבנים המשמשים לצרכי חינוך, תרבות, בריאות ורווחה והוא נוקט בפעולות רבות על מנת להבטיח שהכספים ישמשו לתכלית שנקבעה. בניגוד לנטען בטיוטת דו"ח המבקר, מפעל הפיס נקט בפעולות שונות מול הרשויות המקומיות, בין היתר על מנת להחזיר מבנים לא פעילים לפעילות ולהשיב מבנים לייעודם שעה שהאחריות להפעלת ולתחזוקת המבנה הנה של הרשות המקומית.

 

"בנוסף, מפעל הפיס מתקצב ומלווה את תהליך הבנייה וברגע שזה מסתיים עוברת האחריות לתפעול ואחזקת המבנה לרשות המקומית.

 

כאמור, מפעל הפיס אינו משמש כזרוע של רשות האכיפה, כי אם כגוף מתקצב בלבד, ועל כן אין להטיל עליו את האחריות לתחזוקת המבנים ולתיקון לקויים שהתגלו בהם במהלך השנים לאחר השלמת בנייתם. לצד כל זאת, מפעל הפיס ימשיך לנקוט בפעולות שונות מול הרשויות המקומיות על מנת להחזיר מבנים לא פעילים לפעילות ולהשיב מבנים לייעודם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x