$
בארץ

הסטודנטים בדרך לקבוצת רכישה ענקית של פנסיה

בשבועות האחרונים ההתאחדות פנתה לכמה גופי פנסיה במטרה לקבל הצעות מחיר עבור דמי הניהול שייגבו מהסטודנטים. מטרת ההתאחדות היא להשיג ל־300 אלף הסטודנטים הלומדים בישראל דמי ניהול נמוכים לתקופה ארוכה, בלי קשר למקום העבודה שלהם ולגובה השכר שלהם

שאול אמסטרדמסקי 06:5223.04.14
התאחדות הסטודנטים הארצית מנסה להקים קבוצת רכישה ארצית לחיסכון לפנסיה לסטודנטים. בשיחה עם ״כלכליסט״ סיפר יו״ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק כי בשבועות האחרונים ההתאחדות פנתה לכמה גופי פנסיה במטרה לקבל הצעות מחיר עבור דמי הניהול שייגבו מהסטודנטים. מטרת ההתאחדות היא ליצור את ״קרן הפנסיה של הסטודנטים״, כזו שתציע ל-300 אלף הסטודנטים הלומדים בישראל (לא משנה באיזה מוסד הם לומדים) דמי ניהול כמה שיותר נמוכים, לתקופה כמה שיותר ארוכה, בלי קשר למקום העבודה שלהם ולגובה השכר שלהם.

 

עד כה קיבלו הסטודנטים הצעות של דמי ניהול בגובה 1.75% מכל הפקדה חודשית ועוד 0.2% מסך החיסכון המצטבר, לתקופה של חמש שנים. מדובר בדמי ניהול נמוכים מהממוצע שמשלמים העובדים בחברות הגדולות במשק (2% על כל הפקדה חודשית ועוד 0.25% מסך החיסכון המצטבר), ובוודאי בדמי ניהול נמוכים משמעותית מהמקסימום המותר בחוק (6% מכל הפקדה חודשית ועוד 0.5% מסך החיסכון המצטבר), אותם משלמים כיום אלפי סטודנטים לעיתים מבלי שהם כלל יודעים.

 

אורי רשטיק יו"ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק יו"ר התאחדות הסטודנטים צילום: טל שיפמן

 

עם זאת, בהתאחדות הסטודנטים מקווים לקבל הצעות טובות יותר, וכן להאריך את התקופה שעבורה דמי הניהול הנמוכים יהיו תקפים (בהתאחדות מדברים על דמי ניהול לכל החיים). לשם השוואה, דמי הניהול שמשלמים אנשי הקבע בצה״ל (מי שנכנס לקבע מאז 2004 חוסך לפנסיה בדומה ליתר העובדים במשק) עומדים על 0% מכל הפקדה חודשית ועוד 0.0018% מסך החיסכון המצטבר. דמי ניהול אלה עולים במידה משמעותית ברגע שאיש הקבע פורש מצה״ל, בהתאם למה שנהוג במקום העבודה החדש שלו.

 

לדברי רשטיק, בסקר שערכה ההתאחדות בקרב הסטודנטים התברר כי למרות העלייה הכללית במודעות לנושא החיסכון לפנסיה, הרי שבקרב הסטודנטים הנושא זוכה להתעלמות. יותר ממחצית מהסטודנטים לא יודעים מה מצב החיסכון שלהם לפנסיה, 68% לא יודעים מה גובה דמי הניהול שהם משלמים, ושליש מהסטודנטים בכלל לא חוסכים לפנסיה.

 

אם התוכנית של ההתאחדות תצא לפועל בסופו של דבר, מדובר יהיה בקבוצת הרכישה הגדולה ביותר לפנסיה שהוקמה בישראל, בשנים האחרונות ובכלל. כיום מרבית האנשים חוסכים לפנסיה בהתאם להצעה שהם קיבלו דרך מקום העבודה שלהם. גם גופי הפנסיה עצמם פועלים מול המעסיקים הגדולים, שלעובדים שלהם הם מציעים את ההנחות הגדולות ביותר בדמי הניהול. באגודות סטודנטים מקומיות (למשל של אוניברסיטת תל אביב ושל אוניברסיטת חיפה) כבר הוקמו קבוצות רכישה שכאלה, וסטודנטים באוניברסיטאות אלה שמצטרפים לקרנות הפנסיה האלה משלמים דמי ניהול נמוכים (1.75% על כל הפקדה ועוד 0.2% על סך החיסכון המצטבר).

 

גם אם בסופו של דבר התוכנית של התאחדות הסטודנטים תצליח והם יקבלו הצעות מחיר טובות מקרנות הפנסיה, ואפילו יצליחו לעורר את המודעות בקרב הסטודנטים, הדרך למימוש התוכנית עלולה להיתקל בבעיה משמעותית בדרך. בשביל להצטרף לקרן פנסיה העובד צריך לפעול מול המעסיק שלו. המעסיקים אמנם לא יכולים להכתיב לעובדים באיזו קרן פנסיה לבחור, אבל הם בהחלט רשאים להגיד לעובדים עם איזה סוכן ביטוח לעבוד. ושם עלולה להתעורר בעיה, שכן סוכן הביטוח לא בהכרח יסכים לתת לסטודנטים את דמי הניהול הנמוכים שהושגו להם באופן ישיר מול קרן הפנסיה של הסטודנטים, משום שהדבר יפגע בהכנסותיו מעמלות. את הפלונטר הזה אמור לפתור הרגולטור של הפנסיה - אגף שוק ההון במשרד האוצר, שהבטיח שכבר מהשנה הבאה יוכל כל ישראלי לבחור לעצמו את סוכן הביטוח שלו מבלי שיהיה תלוי בהסכמת המעסיק. אם הדבר אכן יקרה, וסיכוי סביר שהוא לא יקרה, התאחדות הסטודנטים תוכל לעלות מדרגה משמעותית ולהפוך בבת אחת למועדון הפנסיה הגדול בישראל. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x