קפיטליזם 3.0
תיקון עולם: כוח זבל
מפעל הפרדת פסולת שיקום בסמוך לאתר דודאים יאפשר לאתר לקבל 1,300 טונות פסולת ולהכניס 200 אלף שקל ביום
אבל הבעיה העיקרית של אתרים כאלה היא קבלת הפסולת עצמה, שכן כיום בישראל כמעט ואין הפרדה של פסולת אורגנית מפסולת רגילה. בדודאים, התכנון הוא להגיע לניצול מלא של המתקן באמצעות הקמת מפעל להפרדת פסולת. אתר דודאים נמצא כיום בבעלות מועצה אזורית בני שמעון, וזו פירסמה מכרז להקמת מפעל הפרדת פסולת בסמוך לאתר, שהגשת ההצעות בו צפויה עד 1 ביוני. המפעל הזה אמור להפוך את האתר למיני־מעצמת פסולת בדרום, ולקלוט פסולת מבאר שבע, אשדוד, אשקלון, קרית גת ועוד יצרני פסולת גדולים. לכן המועצה המקומית, החולשת בעצמה על 8,400 נפשות בלבד ב־13 יישובים, מחפשת שותף פרטי שיקים וינהל את הפרויקט, כשהמודל העסקי פשוט – יותר רווחי להפוך את הפסולת למוצר חדש מאשר להטמין אותה בקרקע.
למעשה, עלות המחירון של הטמנת טון פסולת באתר עומדת על בערך 150 שקל לטונה (אחרי הנחות כמות והסדרים שונים). הסכום הזה משולם לאתר על ידי הרשות המקומיות או כל לקוח אחר שהעביר פסולת להטמנה. אם האתר בוחר להטמין את כל הפסולת, הוא צריך לשלם 100 שקל לטונה למדינה, כך שיש לאתר אינטרס כלכלי לצמצם את היקף הפסולת המוטמנת. בפעילות מלאה האתר יכול לקבל 1,300 טונות פסולת ביום, כך שרק היקף התשלומים על ההטמנות צפוי להגיע לכ־200 אלף שקל ביום. הרשות המקומית רוצה להפוך את הפסולת הזו לחומרי גלם ששווים כסף.
המפעל אמור לקום כשנה לאחר תום המכרז, בהשקעה של כ־100 מיליון שקל. כנראה שכל העסק לא היה כלכלי בלי המענק של 50 מיליון שקל מהמשרד להגנת הסביבה. אך בחישוב המענק, כשההשקעה המינימלית לשותף הפרטי היא 40 מיליון שקל, החזר ההשקעה אמור להגיע בתוך כשמונה שנים.