הון אנושי: לפיד והשטויות שלו
אם לשפוט לפי הדעות ששמעתי בכנס של עמותת גבהים, שכר הבכירים לא עומד לאבד גובה
הראשונים להגיע היו גד ואתי פרופר שהתמזגו באווירה האביבית. אחריהם הגיע אדוארד קוקרמן מקטליסט, ופרופר אמר לאשתו: "עוד לא סיפרתי לך, אבל אנחנו מושקעים בקרן שלו". קוקרמן התלונן כי השביתה במשרד החוץ טרפדה לו אירוע של משקיעים סיניים, ואמר: "הסינים סימנו את ישראל כיעד, וההשקעה בתנובה היא רק ההתחלה".
שאלתי את פרופר על סוגיית שכר הבכירים הבוערת. פרופר אמר: "הניסיון להגביל את שכר הבכירים לא יעבוד. זה כמו זנות: אי אפשר להילחם בזה. תמיד ימצאו פתרונות חשבונאיים יצירתיים שיעקפו את העניין. המניע הגדול לעליית השכר הוא הדרישה של הרגולציה לפרסם את השכר, כי כל מנכ"ל רואה כמה קיבלו האחרים ואומר 'גם אני רוצה'".
מיד אחר כך הגיע מנכ"ל טבע החדש, ארז ויגודמן, שהתקבל בהתלהבות. פרופר אמר לויגודמן: "לא הספקתי להתרגל אליך כמנכ"ל מכתשים־אגן, והופ, אתה מנכ"ל טבע". ויגודמן הצטנע ואמר לי: "אני לא זוקף את הרבעון החיובי שהיה לטבע כהישג שלי; רק עכשיו נכנסתי לתפקיד".
רציתי לשאול גם את ויגודמן לדעתו בעניין שכר הבכירים, אבל נזכרתי שכבר שוחחנו על זה כשהוא כיהן במכתשים־אגן, ואז הוא אמר לי שהוא לא חושב שמדובר בשכר גבוה, ושלדעתו הוא ראוי לשכר הזה - שעלותו, בשנתו האחרונה בחברה, היתה כ־9 מיליון שקל. בטבע, שכר הבסיס שלו יהיה 4.7 מיליון שקל לשנה; עם הבונוסים הוא יוכל להגיע השנה ל־15.8 מיליון.
במרפסת פגשתי את אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, ואת אלישע ינאי, יו"ר איגוד תעשיית האלקטרוניקה. ינאי סיפר על סרט שראה, שבו נטען כי פערי השכר גדלים בכל עולם ועלולים לשתק את הכלכלה. חייק אמר: "אין מה לעשות, המנכ"לים ימשיכו לקחת כמה שיותר. מדובר בחזירות. מה שיגרום להם להפסיק לקחת סכומים כאלה זה רק ביקורת מוסרית". אחר כך הוא התלונן על השר נפתלי בנט: "אנחנו תמכנו בו והוא הוליך אותנו שולל. הוא אמר שהוא תעשיין ומשלנו, אבל כשהגיע לתפקיד עשה בדיוק את ההיפך. הוא פוגע בתעשייה, עם כל המגמה להיתרי הייבוא. אולי זה יוריד את יוקר המחייה, אבל ממה אנשים יתפרנסו?".
אחר כך הוזמנו האורחים לקומה השנייה, שם דיבר מנכ"ל גבהים מיכאל בן־סעדון על התמיכה שהעמותה מעניקה לעולים אקדמאים, והופיעו גם כמה עולים שהם סיפורי הצלחה. מי שללא ספק היה כוכב הערב הוא זאב בילסקי, ראש עיריית רעננה ויו"ר גבהים, שאמר שעם העלייה מאתיופיה היו קשיים רציניים ושעד היום מנסים לשקם אותה, ולעומתה עלייה של אקדמאים מארצות מפותחות היא מנוע צמיחה. בילסקי קרא לויגודמן להצטרף למועדון מנכ"לים לעלייה: "שמעתי שיש לכם בעיה עם הקופקסון. בוא, שים 75 אלף ונביא לך כמה עולים איכותיים שיפתרו לך את הבעיה".
דובר אחר באירוע היה מיכאל גולן, מנכ"ל ובעלי גולן טלקום ובעצמו עולה חדש. "אני בעד להגביל את שכר הבכירים. כמנכ"ל אני לא לוקח משכורת מופרזת, כי אני גם בעל שליטה", אמר לי גולן. שאלתי אותו על הפרסומים כאילו הוא ומשפחתו מעוניינים למכור את החברה, והוא אמר: "כל הפרסומים האלה אינם נכונים. הגענו לפה כדי להיות שחקנים בשוק התקשורת להרבה זמן".
גם את יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט, שאלתי לגבי שכר הבכירים. בכר התלבט ובסוף העדיף "לא לפתוח את הנושא". אחר כך גילה לי בכיר מדיסקונט שבכר תומך בהגבלת השכר, אבל לא רוצה לעורר ביקורת מצד הקולגות.