$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

מרחב ציבורי: בית עם גידור

בעידן שאחרי משבר הסאב־פריים, קרנות ההון הן בעלות הבתים הגדולות בארה"ב. ראש עיריית ריצ'מונד רוצה לשנות את זה

איתי להט 08:4412.03.14

כשמשבר הסאב־פריים היכה בעוצמה באמריקאים, הוא גרר איתו את כלכלת העולם לסחרור של חולשה כלכלית. אבל קל לשכוח שאלה שהמשבר היכה בהם חזק מכל היו מאות אלפי בעלי בתים אמריקאים שאיבדו את בתיהם ואת כספם.

 

בעקבות צניחת מחירי הנדל"ן והמיתון אמריקאים רבים נאלצו להיפרד מבתיהם בתהליכי עיקול קשים, שבוצעו לא אחת על ידי אותם הבנקים שיצרו את המשבר עם הלוואות הסאב־פריים שלהם.

 

עכשיו אותם מוסדות פיננסיים מתעתדים להפוך לבעלי הבית הגדולים באמריקה. מאז המשבר הם רוכשים בהתלהבות נכסים מעוקלים. יותר מ־200 אלף נכסים נרכשו במכירות פומביות של בנקים על ידי בנקי השקעות מוול סטריט וקרנות הון סיכון. קרן הגידור העצומה מניו יורק, Blackstone Group, היא כרגע בעלת הבית הגדולה באמריקה עם 40 אלף בתים מעוקלים שעברו שיפוץ קל ומושכרים לאמריקאים. האזרחים הקטנים הופכים בהדרגה מאז המשבר לשוכרים במקום לבעלי בתים.

 

מקלאכלן בריצ'מונד. חלק ניכר מהנדל"ן אבד לתושבי העיר בהליכי עיקול מקלאכלן בריצ'מונד. חלק ניכר מהנדל"ן אבד לתושבי העיר בהליכי עיקול

 

1. הנדל"ן מנפח את האג"ח

3,207 בתים הופכים ל־479 מיליון דולר

 

המגמה הזו מפחידה הרבה אמריקאים, ובצדק. כשקרן גידור מחזיקה בנתח עצום משוק ההשכרה, היא, כיאה לקרן גידור, תעשה הכל כדי למקסם את הרווח. במקרה של בלקסטון מדובר בהנפקה על סמך תזרים המזומנים שהשכירות מייצרת: בלקסטון הנפיקה חבילות אג"ח למשקיעים בסכום של 479 מיליון דולר, וזאת רק על חבילה של 3,207 בתים. איגרות החוב מדורגות בדירוג AAA מושלם, ובמשבר הבא שוב יאבדו משקיעים מכל העולם את הכסף. זה יכול לקרות אפילו אם הכלכלה האמריקאית תשתפר והשוכרים יחזרו לרכוש בתים.

 

2. האחזקות קודמות לתושבים

מוסדות פיננסיים רוכשים עיירות

 

פעילים אמריקאים כבר מדווחים על מקרים רבים של הזנחת נכסים על ידי קרנות הענק שרכשו אותם. שוכרים מוצאים את עצמם מתמודדים עם מנגנונים משפטיים עצומים של בנקים שנגדם אין להם סיכוי, בעוד הדירות שבהן הם גרים מתפוררות. במקרים אחרים מוסדות פיננסיים רכשו כמעט עיירות שלמות בתהליך עיקול. מאז הם לוחצים ומקדמים חקיקה מקומית להפחית את נטל המס המוניציפלי שמוטל עליהם. כשזה מצליח, מי שמשלם את המחיר הם בתי ספר ושירותים מקומיים אחרים שחיים מהמס הזה.

 

3. רובין הוד של ריצ'מונד

גייל מקלאכלן מתייצבת לצד התושבים

 

גייל מקלאכלן היא ראש העיר האמיצה של ריצ'מונד בקליפורניה. העיירה, שהיא ביתם של יותר מ־100 אלף תושבים, איבדה בשנים האחרונות חלקים ניכרים מהנדל"ן שלה בתהליכי עיקול. תושבים רבים אחרים נמצאים בעיצומו של תהליך בנייה מחדש של המשכנתאות שלהם, על נכסים ששווים הרבה פחות מההלוואות שנטלו. למקלאכלן נמאס. האשה שנבחרה גם בזכות סירובה לקבל תרומות מתאגידים, מאיימת על וול סטריט ושחקנים פיננסיים אחרים להפעיל הליך בשם Eminent Domain.

 

4. הלאמה נגד עיקול

האבן שתפיל את גוליית מוול סטריט

 

את ההליך הזה, של הפקעת שטחים ונכסים לטובת הציבור, יכולים לבצע כל רשות מקומית, מדינה או מחוז. ההליך פוגע לא אחת באנשים פרטיים, אבל כאן, אם תצליח מקלאכלן, זה יפגע בוול סטריט ויעזור לאזרחי העיר. אולי זו אפילו תהיה האבן שתפיל את גוליית, אם ערים אחרות ילכו בדרכה. ויש לא מעט ערים ששוקלות את הצעד הנועז הזה. הלכה למעשה, הצעד יאלץ את הבנקים להגיע לפשרה ולבנות הלוואות באופן שמייצג את ערכם האמיתי של הנכסים. זאת אם הם רוצים לשמור על הבעלות, במקום שרכושם פשוט יוחרם ויוחזר לתושבים הכורעים תחת הנטל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x