משרד החינוך רוצה להפעיל בתי ספר בקיץ, אך טרם נערך לכך
המשרד מתכוון להשיק תוכנית אלטרנטיבית זולה לקייטנות, אלא עדיין לא פורסמו הנחיות בנושא ולא החלה שום היערכות לכך; משרד החינוך: "אנו ערוכים להפעלת התוכנית כבר בתחילת הקיץ הקרוב"
בעוד פחות מארבעה חודשים ייצאו תלמידי הגנים ובתי הספר היסודיים לחופשת הקיץ שתתחיל ב-1 ביולי. בינתיים, שר החינוך שי פירון טרם הודיע סופית אם שנת הלימודים הבאה תתחיל ב-1 בספטמבר, או שהמתכונת שהנהיג השר הקודם גדעון סער תמשיך והחזרה ללימודים תוקדם ל-26 באוגוסט.
- משרד החינוך לא שילם למורים שעבדו בקייטנות בחופשת הקיץ
- בשורה להורים: החופש הגדול מתקצר
- לוח חופשות התלמידים: חמשת ימי החופש הגדול שקוצרו - יוחזרו במהלך השנה
כך או כך, במשרד החינוך הגו את תוכנית "בתי הספר של החופש הגדול" אותה השיקו בקול תרועה רמה שאמורה לספק אלטרנטיבה לקייטנות בבתי הספר ובמחיר נמוך. אלא שעד היום, בתי הספר והגורמים המעורבים עוד לא קיבלו כל הנחיה לגבי אופן הפעלת התוכנית, תקצובה והרישום אליה, ואף לא לגבי גיוס המורים וכוח האדם הנדרש להפעלתה.
ההסכמים בין משרד החינוך לשלטון המקומי נחתמים בימים אלה, ומכתבים למנהלי המחוזות, למפקחים, למנהלי בתי הספר ולרשויות יופצו בהמשך. המכתבים כוללים את מתווה ההפעלה של התוכנית: תיאור התוכנית, תכנים ופעילויות, מסגרת הפעילות, כוח האדם בתכנית, מודל ההפעלה ברמת מחוז, רשות ובי"ס, תקצוב התוכנית ואופן הנגשת המידע לבעלי העניין בתכנית. ביום ראשון הקרוב, תובא התוכנית לאישור ועדת מחליטים בממשלה.
המורים לא יחוייבו להשתתף
התוכנית מיועדת לתלמידי גן חובה ותלמידי בתי הספר היסודיים עד כיתה ה'. השנה תיושם התוכנית במתכונת מצומצמת יותר ותפעל בכל הארץ בכיתות א'־ב'. בפריפריה ילמדו עוד כ-30 אלף תלמידים בגילי כיתות ג'־ה'. בתי הספר יפעלו בין התאריכים 1 ביולי ל-21 ביולי, בימים א'־ה' בשעות 8:00–13:00. ל"כלכליסט" נודע כי בכל כיתת לימוד יהיו כ־28 תלמידים ובכיתות החינוך המיוחד 7 תלמידים. טרם נקבע אם בתי הספר יאוחדו למבנים משותפים. בכל יום תהיה פעילות הכוללת לימוד חווייתי, תכנים חברתיים־ערכיים ופעילויות בתחומי האמנות והספורט.
התכנים לא יוכתבו ועל רכז התוכנית יוטל לגבש תוכנית עבודה על פי תבנית שיגבש משרד החינוך. מדריכי התוכנית יהיו מורים, עם עדיפות למורי בית הספר, לצד מדריכים מוסמכים אחרים מתוכניות העשרה או מתנועות הנוער וכן פרחי הוראה, יכלול הצוות שני מדריכים, הראשי יהיה בעל ניסיון בתוכניות העשרה כמו קרן קר"ב או פרח הוראה. אל המדריך הראשי יצטרפו מדריכים צעירים מתנועות הנוערשהשתתפו בקורסי הדרכה.
מנהלים ומורים לא יהיו מחויבים לקחת חלק בפעילות, ועל פי הערכות קשה יהיה לגייס מורים חלופיים. זאת בשל העובדה שהמורים יתקשו להמשיך בשגרת ההוראה תקופה נוספת, סטודנטים מצויים בתקופת מבחנים ותלמידי התיכון לומדים לבחינות הבגרות. עם זאת, התגמול הכספי למורים עתיד להיות מפתה: תמורת כל יום פעילות יקבלו המורים כ־450 שקל ברוטו, לפי תחשיב של 75 שקל לשעה, הכולל גם שעות הכנה ופעילות אחת שתתקיים בשעות אחר הצהריים ותיועד להורים וילדים. מלבד שכר המורים, יתוקצבו ניהול הפעילות, חומרי העשרה, תרבות, וארוחת בוקר קלה שתהיה מחוייבת ברכיבים בריאותיים.
משרד החינוך יממן את העיקר
על פי הערכות, תקציב התוכנית יעמוד על 40–50 מיליון שקל. משרד החינוך יממן את שכר המורים והמדריכים, והקרן לידידות תשתתף בהרחבת פעולות ההעשרה על פי קריטריונים שיקבעו על ידי משרד החינוך. כמו כן הקרן תממן עם משרד הרווחה את הפיילוט ל־3- אלף התלמידים בפריפריה.
ההורים יישאו גם הם בחלק ממימון התוכנית, אך לא כולם. גובה ההשתתפות נגזר מהדירוג החברתי־כלכלי של יישובים לפי הלמ"ס, כך שתושבי רשויות באשכולות למ"ס 1–4 ובהן ירושלים, רמלה, אום אל־פחם ואלעד, לא ידרשו לכל תשלום; הורים ברשויות באשכולות 5–7 ובהן חיפה, פתח תקווה, ראשון לציון ויהוד ישתתפו בעלות של 300 שקל לתלמיד; ולשאר ההורים, באשכולות 8–10 כמו תל אביב, סביון וקריית אונו תהיה העלות 450 שקל לתלמיד. במשרד החינוך מעריכים שהחיסכון הממוצע להורים בהשוואה לקייטנה ממוצעת יעמוד על עד 1,000 שקל.
שאר המימון, הכולל לדוגמה את התפעול השוטף של בית הספר לרבות מנהלה, ניקיון, חשמל ומים, שירותי אבטחה והסעות לתלמידים זכאים, יגיע מהרשות המקומית וממפעל הפיס. ממשרד החינוך נמסר: "זהו מהלך גדול שנובע משינוי עמוק בתפיסה. מערכת החינוך לוקחת אחריות על הילדים 24/7, הן בשנת הלימודים והן בחופשת הקיץ. המהלך מאגד גופים רבים לכדי פעולה ויש בו בכדי לתת מענה איכותי חינוכי וראוי לתלמידי ישראל. אנו פועלים במלוא המרץ כדי להוציא את הדבר לפועל".
מהשלטון המקומי נמסר: "לאחר יותר מחודש ימים של הידברות בין משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי סוכמו כל העקרונות של פעילות בתי הספר בקיץ. הפרויקט ימומן רובו ככולו על ידי משרד החינוך ובעלות מסובסדת של ההורים. התקציב המוצע כולל מרכיבים רבים, בין היתר את שכרם של העוסקים בדבר: מדריכים, מורים, סייעות רפואיות וכן רכז בית הספר. בנוסף הוא יכלול גם ארוחה קלה לכל ילד, פעילות העשרה וכן את נושאי האבטחה וההסעות".
ממשרד החינוך נמסר: "לראשונה מאז קום המדינה, ייפתחו בתי הספר בחופשת הקיץ של מערכת החינוך. מדובר בבשורה גדולה להורים ולתלמידים בישראל, שכן המהלך יחסוך לכל משפחה כ- 1,000 שקל. בתי הספר של הקיץ מהווים המשך ישיר לתפיסה 'מחנכים מסביב לשעון', לפיה מערכת החינוך לוקחת אחריות על ילדי ישראל, 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. המשרד ערוך להפעלת התוכנית כבר בתחילת הקיץ הקרוב, בהתאם ללוחות זמנים שנקבעו ליישומה".