מה לעשות כשהגרוש טוען לפשיטת רגל?
על אבות גרושים המבקשים להתחמק מהמזונות ע"י פשיטת הרגל לדעת שגרושה יודעת עליכם פרטים רבים, שבוודאי לא תרצו שיחשפו בפני שאר הנושים
הסטטיסטיקה מראה, שאחד מתוך שלוש זוגות נשואים ימצא עצמו "רוקד" על מדרגות הרבנות. אלא שסוף של משהו אחד הוא תמיד התחלה של משהו אחר: כ-50 אלף גברים גרושים לא משלמים מזונות ולנשים אין ברירה אלא להתחיל לרדוף אחרי הכסף. עו"ד צבי וישנגרד נחלץ לעזרת גרושות במצוקה.
הסדרי המזונות שסוכמו בהסכם הגירושין לעולם אינם סופיים, אבל ידוע שעם וכחנים ניתן להתמודד ביתר קלות מאשר עם סרבנים: לא אחת נמנע ההורה שאינו המשמורן מלשלם את דמי המזונות, בין אם מתוך נקמנות ורצון לפגוע בצד שכנגד דרך הילדים, ובין אם מתוך מחסור אמיתי ומצב כלכלי בעייתי.
יש גם כאלה שהנקמנות מביאה אותם לזייף מצב כלכלי בעייתי ולחפש דרכים יצירתיות להתחמק מהמזונות. לאחרונה אנו נתקלים ביותר ויותר חייבי מזונות, שתלויים נגדם חובות חיצוניים המשמשים אותם במאבקם בתשלומי המזונות. הללו פונים להליך של פשיטת רגל ומבקשים לחסות תחת ההגנות שמעניקה פקודת פשיטת הרגל ובלבד שלא ישלמו לגרושתם גרוש.
בתום לב או בניצול קר?
השאלה העיקרית עליה צריך בית המשפט לענות בבואו להכריז על חייב כפושט רגל, היא הם חובות החייב נוצרו בתום לב. בשנה החולפת, קבעה שופטת בית משפט המחוזי מרכז, ריקי שמואלביץ, כי צבירת חוב מזונות היא כשלעצמה מהווה חוסר תום לב מצדו של החייב, ודי בכך לחסום אותו מלפנות להליך פשיטת הרגל (פש"ר 31863-12-12).
"תום הלב" הוא מושג המומחש יפה מאוד בענייני התחמקות ממזונות. יש חייבים המתכננים את מהלכי ההתחמקות כאשר הם עוברים ממקום עבודה אחד למשנהו לטובת "הרעת תנאים": הן שעות עבודתם והן משכורתם פוחתות לפתע בצורה ניכרת. יש כאלה שהמעסיק שלהם משתף איתם פעולה, במטרה לצמצם את הכנסתם באופן "פורמלי". אם מתעורר החשד למזימה כזאת, ניתן לפעול עוד בטרם פנה החייב להליך פשיטת רגל ולהתייעץ עם עורך דין לעניין חיוב המעסיק עצמו בתשלום.
גם גרושה היא נושה
אולם מה קורה כאשר החייב בכל זאת מצליח להגיש את בקשתו לפשיטת רגל? הגרושה, כאחת מנושיו, זכאית להתנגד לכך ועליה להוכיח כי החייב מנסה לנצל את מערכת המשפט כדי לחמוק בעיקר מחוב המזונות, שפעמים רבות מהווה את החוב העיקרי מבין כלל החובות.
במקרים רבים ההוכחה אינה מסובכת במיוחד: באם חוב המזונות הוא החוב העיקרי, והחייב מנסה "ליצור" עוד חובות נוספים, אז אין כל טעם בהליך פשיטת הרגל. חוב המזונות הוא חוב שאינו בר הפטר וגם אם יינתן צו כינוס, יהיה פושט הרגל חייב בתשלומו. ההתנגדות צריכה, כמובן, להיתמך בתצהיר מאומת על ידי עורך דין.
כאשר הגרוש מנסה להסתיר את כוונתו להכריז על עצמו פושט רגל, הגרושה תדע על כך כשתקבל העתק מבקשתו למתן צו כינוס, שכן בעת הגשת הבקשה על החייב לפרט את כלל נושיו, לרבות את חוב המזונות. גם במקרה זה תוכל הגרושה להגיש התנגדות ותיאלץ לבקש קציבת מזונות זמניים, שישולמו במסגרת הליך הפש"ר.
חובת המזונות הזמניים
קציבת מזונות זמניים אפשרית גם במקרה שבקשת הגרוש למתן צו כינוס אושרה. במקרה זה, המזונות יהוו סכום נוסף שישלם החייב, מלבד התשלום החודשי לקופת פשיטת הרגל. סכום זה יהיה בדרך כלל נמוך מסכום המזונות שנקבע בהסכם הגירושין, ואם לא ישולם הרי שיש כאן עילה לביטול הליכי הכינוס והחזרת החייב להליכי ההוצאה לפועל. שם תוכל הגרושה לנקוט נגדו בכל ההליכים, לרבות פקודת מאסר, עיקולי משכורת, עיקול מיטלטלין, הגבלת רישיון נהיגה ועוד.
אבות גרושים המחבלים תחבולות ומחפשים את נתיב הבריחה מהמזונות בפשיטת הרגל צריכים לדעת כי הגרושה יודעת עליכם פרטים רבים, שבוודאי לא תרצו שיחשפו בפני שאר הנושים. אם כבר החלטתם לפנות להליכי פש"ר בלית ברירה, אל תתנו לגרושה הזדמנות לנקמה, שתהפוך את הקערה על פיה. וזה עוד לפני שדיברנו על עגמת נפש של הילדים.
המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
הכותב הוא עו"ד העוסק בדיני משפחה ובהליכי פשיטת רגל.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.