אין רישום מסודר של ספקים, קבלנים שכשלו זכו במכרז חוזר
מבקר המדינה בדק תשע רשויות מקומיות ומצא מכרזים שבוטלו ללא הסבר, הקלות בדרישות המכרזים לאחר הזכייה וגם גזבר מועצה שייצג בתור רו"ח לקוחות שעבדו עם המועצה
אין רישום מסודר של הספקים בתחומי הבנייה, ועדות המכרזים לא מפקחות על המכרזים שהן עצמן פרסמו, יועצי הנדסה נשכרים בלי נימוקים מדוע הם דרושים ובעלי חברות ש"פישלו" בעבודות קודמות זוכים במכרזים נוספים. כך מסכם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, את נושא המכרזים ברשויות המקומיות.
בדו"ח התקופתי שמפרסם שפירא נבחנו בין אוקטובר 2012 למרץ 2013 תשע רשויות מקומיות ונמצאו ליקויים רבים. הרשויות שנבחנו הן העיריות אור עקיבא, טבריה, נס ציונה וקריית מוצקין. אל אלו צורף דו"ח על המועצות המקומיות ג'דידה־מכר, כפר ורדים וכפר יונה, כמו גם המועצות האזוריות מגידו ועמק חפר.
שפירא מצא שנס ציונה, כפר ורדים, מגידו ועמק חפר "לא ניהלו ספר ספקים" ו"לא היו ערוכות להתקשרות עם נותני שירותים". אור עקיבא, קריית מוצקין וג'דידה־מכר ניהלו ספר שכזה, אבל הן "לא מחקו מהספר שמות של קבלנים שהיו תלונות על תפקודם" כך שבחלק מהמקרים הם נבחרו שנית לעבודה. לטענת המבקר מדובר בהפסד פוטנציאלי של עשרות עד מאות אלפי שקלים לכל מכרז בשל היעדר ספר ספקים, בו ניתן היה למצוא ספק חלופי וזול יותר.
לפי שפירא, גזבר המועצה המקומית ג'דידה־מכר, רו"ח בהשכלתו, פעל בניגוד עניינים כיוון שבמקביל לכהונתו הפעיל משרד פרטי שבו טיפל בלקוחות שונים, שחלקם פעלו מול ועדת המכרזים של המועצה המקומית. כך למשל, תיק המיסוי של מי ששימש מאז 2008 כיועץ הנדסי של המועצה נוהל אצל אותו גזבר. זה "לא דיווח לוועדת המכרזים או למליאת הרשות על הזיקה בינו ובין היועץ ההנדסי", מה שהוביל לכך שמבקר המדינה העביר את החומרים לעיונו של היועמ"ש לממשלה.
המבקר מצא גם שורה של ביטולי מכרזים שלא נומקו, גם כאן בעיקר בג'דידה־מכר. באור עקיבא ובקריית מוצקין נמצא שאין בידן אמות מידה להסביר סטייה ממכרזים ואילו בעמק חפר מתמודדים עם הבעיה על ידי מתן הקלות במכרזים לאחר הזכייה, מה שמעניק לזוכים "יתרון בלתי הוגן" מול המתחרים האחרים. בקריית מוצקין, בעמק חפר ובכפר ורדים נמצא בנוסף שהן התקשרו "בפטור ממכרז עם יועצים ומפקחים, בעיקר בתחומי ההנדסה, בלי לנמק בכתב את הענקת הפטור".
ג'דידה־מכר מסרה למבקר המדינה, כי "המועצה והעומד בראשה יפעלו לחקור את הטענות החמורות" הנוגעות לגזבר וכי יפעלו לתיקון הליקויים. לגבי ביטול מכרז מסרה המועצה כי פעולותיה נעשו על פי חוות דעת של היועץ המשפטי. מהמועצה האזורית עמק חפר נמסר כי "מיד עם קבלת הערות מבקר המדינה התחלנו לפעול במרץ לתקן את הדרוש תיקון, ואנו נמצאים בעיצומו של השינוי".
המועצה המקומית כפר ורדים מסרה למבקר, כי היא קיבלה חוות דעת משפטית שאישראה העסקת יועץ בפטור ממכרז לפני שהתקבלה ההחלטה להעסיק אותו.